Astra reinvie Nedeia de Sfantul Ilie E-mail
astra reinvie Sibienii care vor să îşi petreacă sfârşitul de săptămână în spiritul tradiţiei sunt invitaţi să sărbătorească, în Muzeul din Dumbrava, Nedeia de Sfântul Ilie. Sâmbătă şi duminică, în bătătura Cârciumei din Bătrâni, va fi reînviată cea mai veche sărbătoare pastorală. Vizitatorii vor putea să deguste bucate tradiţionale, cum sunt cocoloşul cu brânză, tocăniţa la ceaun sau turta dulce, şi să admire spectacolul de cântece şi jocuri specifice Mărginimii Sibiului. În paralel vor fi instalate şi standuri cu obiecte de artă populară.

Evenimentul face parte din programul "Tezaure umane vii”, iniţiat în anul Capitalei Culturale Europene 2007.

Târg de case tradiţionale
În ultima zi a Nedeii, sibienii vor putea vizita, tot în muzeul în aer liber, de la ora 12, prima ediţie a “Târgului de case tradiţionale din lemn”. Acestea reprezintă soluţii constructive şi în prezent. ”Monumentele prezentate constituie apogeul arhitecturii tradiţionale româneşti din toate zonele ţării, unde prelucrarea lemnului a constituit şi constituie un meşteşug extrem de dezvoltat. Meşterii ţărani utilizau materialul lemnos într-un procent de 100 la sută, fructificând toate elementele rezultate din prelucrarea materialului brut. Tehnicile tradiţionale, atât constructive, cât şi cele de izolaţie termică erau puse în evidenţă pentru a oferii o utilitate maximă a spaţiului construit”, explică reprezentanţii muzeului.

530.000 lei, încasările la ASTRA

Până acum, muzeul Astra a a încasat 530 000 lei, depăşind planul propus cu 100.000 lei. Până la această dată, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a fost vizitat de peste 100.000 de persoane, din țară și din străinătate. Ca de obicei, atracția principală a fost Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde au ajuns aproximativ 90 la sută dintre vizitatori. Evenimentele cu cel mai mare succes au fost Noaptea Muzeelor, Ziua Sugarului, Festivalul ”Tarafuri și Fanfare”, dar și Slujba de Înviere. Muzeul ASTRA şi-a propus să atingă, în acest an, pragul de 200 000 de vizitatori. Anul trecut au fost 191.806, iar în 2007 au fost 270 000 de vizitatori.

Programul în weekend

Sâmbătă şi Duminică

10 - 20 Târg al creatorilor populari

12 - 20 Bucate tradiţionale

Duminică

17 - 20 Cântece şi jocuri din Mărginimea Sibiului

Hora Nedeii

12 - Târgul de case tradiţionale din lemn

Despre Nedeie

Ca şi în cazul altor sărbători (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul etc.) se remarcă suprapunerea praznicelor din calendarul ortodox peste vechile celebrări precreştine.

Astfel, Nedeia menţinută în unele zone ale ţării până în zilele noastre, pare să aibă legătură cu celebrarea unei sărbători precreştine, dedicată zeului focului şi al soarelui, venerat pentru a preîntâmpina diverse fenomene meteorologice. Calendarul creştin celebrează la 20 iulie pe Sfântul Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul, singurul sfânt care a urcat la cer şi trupeşte. Mai mult temut decât iubit, Sântilie este patronul tunetelor, trăznetelor, cel care leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina. Cine nu se înspăimântă la vederea carului cu roţi de foc şi cai înaripaţi care brăzdează cerul înnorat?!

Sfântul Ilie marchează miezul verii, dar şi mijlocul sezonului pastoral care începe la Sângiorz şi se termină la Sânmedru.

Nedeia (sl. nedělja – duminică) este strâns legată de calendarul vieţii pastorale, fiind specifică regiunilor muntoase. Conform informaţiilor existente, prima atestare documentară a unei nedei păstoreşti este din anul 1373.

Nedeia era şi încă este, prilej de întâlnire, petrecere şi târg, în unele zone având strânsă legătură cu hramul bisericii, eveniment important în viaţa comunităţii.

În timp, nedeile au căpătat diverse funcţii sociale: schimb de produse; horă, chiar „prima scoatere la horă a fetelor” sau aşa-zisele “târguri de fete” dar şi istorico-culturale, prin reunirea românilor de pe diferitele versante ale Carpaţilor. Nedeile nu au ţinut cont de hotare, unele numindu-se chiar târguri de două sau trei ţări. Toponimele existente sunt mărturii vii ale existenţei nedeii: Nedeia, Sântilia, Nedeiuţa. (Bibliografie: Ion Ghinoiu, Comoara satelor) (Dana Botoroagă, Muzeograf, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”)

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav