Comunicat de presa ~ Festivalului National de Muzica Folk si Poezie E-mail
Festivalul folk Teatrul GONG anunţă cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Poezie

21-22 noiembrie 2009

Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Poezie este un eveniment special organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong în fiecare an pentru iubitorii baladelor la chitară. Festivalul are un caracter necompetitiv şi îşi propune să realizeze un program muzical calitativ şi variat care să fie accesibil tuturor. Considerat un punct de plecare într-o călătorie spirituală oferită de impactul pe care îl aduce muzica folk şi poezia asupra vieţii cotidiene şi asupra vieţii artistice din fiecare din noi, festivalul atrage la fiecare ediţie cei mai reprezentativi artişti ai acestui gen muzical.

An de an acest festival este aşteptat cu nerăbdare, adunând laolaltă generaţii foarte diferite, într-un public foarte numeros, impresionat de spactaculozitatea programelor artistice oferite de interpreţi ai acestui gen muzical. Ne dorim ca atmosfera din sala de spectacol să fie la fel de reuşită ca şi la ediţiile precedente.
La secţiunea folk din acest an au fost invitaţi: Gupul Poesis, Nicu Alifantis, Ovidiu Scridon, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi şi Mihai Nemiţa, Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, care vor încânta publicul cu recitaluri de 45-50 de minute, după texte culese din creaţia unor mari poeţi naţionali. Ediţia acestui an, deşi poate mai modestă ca număr de invitaţi faţă de cele precedente,( criza se face simţită în toate domeniile), a inclus în program şi o  manifestare  inedită : Expoziţia-Document ÎN MEMORIAM CEZAR IVĂNESCU - un proiect  conceput şi coordonat  de  Aurelia Călinescu, un omagiu adus unei mari personaliţăţi a culturii, de la a cărui plecare definitivă a trecut mai bine de un an.

Proiectul a fost conceput sub forma unui art-eveniment intermedial, în colaborare cu Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud şi găzduit în luna septembrie la Muzeul de Istorie din Aiud, bucurându-se de participarea unor cunoscute personalităţi ale vieţii artistice din întreaga ţară.

Expoziţia conţine o selecţie de documente video, audio, manuscrise şi scrisori olografe, obiecte personale, apartinând cu toate arhivei personale a poetului, fiindu-ne puse la dispoziţie prin amabilitatea d-rei  Clara Arustei, fiica adoptivă a acestuia. De asemenea, lucrări ale unor artişti plastici a căror creaţie a fost influenţată de personalitatea poeziei ivănesciene. Putem numi căţiva dintre ei: Dorel Găină şi Mira Marincaş ( Cluj), Vasile Lihor Laza ( Timişoara), Ştefan Balog (Aiud), Aurelia Călinescu (Sibiu), Eugen Harasim ( Iaşi ) şi alţii pe care publicul va avea prilejul să-i descopere vizitând expoziţia.

 Publicul, mai ales cel tânăr, are astfel prilejul de a descoperi o personalitate originală, strălucitoare, adesea controversată, rebelă dar şi de mare profunzime şi autenticitate de care nu ne îndoim. Un prilej onorant pentru teatrul nostru de a fi  un real mijloc de educaţie artistică dar şi de promovare a unor  valori  culturale autentice.

Cezar Ivănescu este o personalitate marcantă a literaturii române, cu o operă vastă atât în domeniul poeziei, cât şi al prozei, teatrului şi de asemenea a activităţii de co-traducător din limba franceză. Împreună cu soţia sa, Maria Ivănescu, a tradus opere importante, cum ar fi  multe din scrierile lui Mircea Eliade : De la  Zalmoxis la Genghis-Han, Mitul eternei reîntoarceri, Mituri vise şi mistere, etc.,  din Louis-Fernand Celine: Călătorie la capătul nopţii, din Pascal, din Rene Guenon, ş.a..  Cele două volume de proză " Pentru Marin Preda", ("singurul sau aliat şi maestru în viaţă" -cum avea să-l numească) şi "Timpul asasinilor" (despre moartea "suspectă" a lui Labis), cărţi cu bogat conţinut documentar dar şi autobiografic, îi vor atrage antipatii definitive din  partea unor confraţi. Debutul în teatru cu piesa "Mica dramă" s-a bucurat atât de transpunerea scenică (regia Radu Boureanu) dar şi de încununarea  unui premiu pentru debut în dramaturgie.

Numeroasele volume de poezii i-au atras deopotriva interzicerea de a publica mulţi ani de-a rândul (de către regimul comunist ) dar  şi laurii recunoaşterii valorii sale  prin multitudinea de premii literare , lucru uşor de constatat chiar din expoziţie.   Multe din versurile poetului Cezar Ivănescu au fost cântate adesea de mulţi şi iubiţi cântăreţi de folk. Cei care iubesc muzica folk  îşi amintesc desigur de Balada lui Mil cântată de Adrian Ivanitchi, ori de emoţionantele versuri : ,,Când eram mai tânăr şi la trup curat ..."din poemul Amintirea Paradisului cântat prima oara de Tudor Gheorghe, apoi preluat şi de alţi folkişti.

Deşi este mai puţin cunoscut publicului  tânăr de azi, Cezar Ivănescu a infiinţat şi condus cenaclul literar Numele Poetului în cadrul căruia, mulţi din poeţii deja consacraţi de azi, şi-au citit versurile pentru prima oara prin anii '70. Tot pe  atunci, poetul Cezar Ivănescu îşi infiinţa şi propria formaţie de muzicieni, numită La Baaad, colindând împreună ţara şi "cântand "din marii poeţi ai lumii: Pindar,Villon, Lorenzo de Medici, Poe,  Baudelaire, Eminescu, Bacovia  şi  încă mulţi alţii.  Consideră poezia o "artă tradiţională " care,  încă de la începuturile ei, din timpurile cele mai îndepărtate ale istoriei, de la Vede până la  trubadurii medievali, s-a rostit odată cu muzica. Poezia şi muzica s-au manifestat dintru începuturi împreună într-o strânsă şi totală simbioză , fiind totodata  de sorginte sacră ,adică unica modalitate de comunicare între om şi Divinitate.

Obişnuia să-şi compună singur muzica, astfel cântându-şi propriile poeme. Fragmente din înregistrările păstrate din spectacolele susţinute fie în catedrale, în muzee şi centre culturale ori la Sala Radio acompaniat de muzicieni ca Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Dan Ştefănică şi alţii asemeni, descoperă celor care îl ascultă prima oara, o voce gravă cu armonii ciudate, cu motive muzicale aproape psalmice, o voce enigmatică, misterioasă şi tulburatoare ca a unui vrăjitor, ori a unui şaman recitându-şi cântat rugile către zei.

 Astfel, documentele acestei expoziţii, se constituie asemeni unor "mărturii "despre  o puternică şi complexa  personalitate umană şi literară, o valoare autentică a culturii româneşti , prea puţin cunoscută tinerilor de azi dar despre care Constantin Noica avea să exclame : "Iată Poetul !"  iar Petru Creţia , marele eminescolog , afirmă : "...unul dintre cei mai puri şi mai sfâşietori reprezentanţi ai poeziei româneşti ".

Programul festivalului:

Sâmbătă, 21 noiembrie

-ora 18:00
Prezentarea Expoziţiei – Document
IN MEMORIAM: CEZAR IVĂNESCU
Artconcept/coordonator: Aurelia Călinescu

- ora 19:00
Recital de poezie susţinut de actorii: Monica Baldea, Leo-Nora Băcanu, Barbara Crişan Ovidiu Scridon
Grupul „Poesis”
Nicu Alifantis

Duminică, 22 noiembrie

- ora 19:00
Recital de poezie Cezar Ivănescu în interpretarea actriţei Ioana Blaga Frunzescu
Mircea Vintilă
Ducu Bertzi şi Mihai Nemiţă
Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici
Accesul publicului la concerte se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului din strada Al. Odobescu nr. 4., de luni 16 noiembrie până duminică 22 noiembrie 2009, între orele 10-19.
Costul unui bilet este de 30 lei/seara. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază în limita locurilor disponibile de o reducere de 50%.

Sursa: Teatrul Gong
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav