Noaptea Muzeelor 2011 la Complexul National Muzeal ASTRA E-mail
evenimentComplexul Naţional Muzeal ASTRA organizează, în toate unităţile proprii, în data de 14 mai, cea de-a VII-a ediţie a Noapţii Muzeelor, manifestare cu caracter internaţional plasată sub înaltul patronaj al Consiliului Europei şi al UNESCO, ca şi al ICOM.

Ediţia din acest an se desfăşoară, în muzeul sibian, sub titlul 150 de ani de cultură astristă şi cuprinde un program variat, specific fiecărei unităţi muzeale în parte. Pe lângă tradiţionalele vizite ghidate, care permit descoperirea expoziţiilor de bază (Din cultura şi arta popoarelor lumii) şi temporare (Crucea - Puntea Învierii, Călători pe alte continente), le propunem vizitatorilor de toate vârstele o gamă variată de manifestări: concert de toacă, concursuri, festivalul de muzică românească autentică Tarafuri şi fanfare, al cărui amfitrion este Grigore Leşe, proiecţii de film documentar: Focurile morţii (Cornel Mihalache), Cultul morţii (Martin Gruber), Focurile din Velines (Centrul de Cultură Populară Velinius).

Publicul este aşteptat în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber) în intervalul orar 18.00 – 00.30, iar la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piaţa Mică, nr.11 şi la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” din Piaţa Mică, nr.21, în intervalul orar 20.00 – 00.30. Muzeele se vor închide la ora 01.00, iar accesul publicului este gratuit.

PROGRAM

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber) Orele 18.00 - 00.30

Evenimente:

Concert de toacă la Biserica din Bezded - orele 18.00 - 19.00
„Căutarea comorii” - Concurs - orele 18.00 – 20.00
Festivalul Tarafuri şi fanfare – scena de pe lac, orele 19.00 - 00.30
Nocturnă Muzeală - Concurs de fotografie artistică - orele 20.00 - 23.00

Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA (Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21) Orele 20.00 - 00.30

Evenimente:

Expoziţia Crucea - Puntea Învierii - Casa Artelor.
Rezultat al unei cercetări de teren, expoziţia ilustrează aspecte reprezentative pentru tradiţiile, ritualurile şi tipurile de monumente funerare din Oltenia. Credinţele legate de aceste practici de trecere, percepţia familiei şi a comunităţii asupra acestora demonstrează o serie de comportamente practicate pentru a depăşi traumele şi dezechilibrele create de trecerea în lumea celor de dincolo. Tematica legată de percepţia morţii este completată de simbolistica Învierii, supra-temă creştină, cât se poate de actuală în perioada sărbătorilor pascale. Proiecţii de film documentar - Studioul „ASTRA Film” - Sala de expoziţie Casa Artelor; orele 22.00 - 23.30: Focurile morţii (Cornel Mihalache), Cultul morţii (Martin Gruber), Focurile din Velines (Centrul de cultură populară Velinius).

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” (Piaţa Mică, nr. 11) Orele 20.00 – 00.30

Evenimente:

În holul muzeului – expoziţia temporară Călători pe alte continente
Expoziţia prezintă câteva momente din istoria formării colecţiilor etnografice extra-europene aflate azi la Muzeul „Franz Binder”. Panourile cu imagini şi texte vorbesc despre Franz Binder, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim şi alţi călători saşi care la sfârşitul sec. al XIX-lea, prin donaţiile lor, au pus bazele colecţiilor de la Sibiu. De asemenea, ele aduc în atenţia publicului, date semnificative asupra modului în care, după 1990, anul deschiderii Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”, acest patrimoniu a crescut prin dobândirea a numeroase alte colecţii: statuete şi arme din Africa, jucării japoneze, păpuşi indiene, artizanat din toată lumea. Informaţiile reprezintă o introducere binevenită la vizitarea expoziţiei permanente a muzeului, Din cultura şi arta popoarelor lumii.

La etajul clădirii – Expoziţia permanentă Din cultura şi arta popoarelor lumii Expoziţia aduce în atenţia publicului un patrimoniu etnografic din sec. al XIX-lea, format prin donaţii făcute Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii de călători saşi în Africa, Asia, Australia şi Oceania. Format într-o perioadă în care etnologia încă nu se conturase ca disciplină, patrimoniul este remarcabil prin vechime, raritate şi autenticitate. Un astfel de exemplu este colecţia sud-sudaneză donată de Franz Binder în 1862, una din cele mai vechi şi mai bogate din Europa, foarte bine reprezentată în expoziţie prin lănci, scuturi, cuţite de aruncat şi de parat, artefacte cu funcţie rituală, elemente de îmbrăcăminte etc. Un element de mare atractivitate al expoziţiei permanente îl constituie mumia egipteană de la Gamhud, veche de peste 2000 de ani (perioada Ptolemaică târzie), cu sarcofag din lemn, pictat cu imagini de zeităţi şi cu inscripţii.

Activităţile din expoziţia permanentă:

Vizite ghidate în expoziţia permanentă – la orele 20.00 şi 22.00
Prezentări vizuale şi narative pe toată durata programului de vizitare. Teme: Jertfa lui Osiris la Sibiu. Mumia egipteană de la Gamhud, cu sarcofag din lemn pictat Africa în colecţiile Muzeului „Franz Binder”
Dialog european-extraeuropean la Muzeul ASTRA din Sibiu

Solidaritate cu Japonia!
Ţara Soarelui-Răsare în colecţiile Muzeului „Franz Binder”. Prezentare Power Point.
Marcaj special pentru obiectele japoneze din expoziţia permanentă.
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav