Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale E-mail
olimpiada mestesuguri artistice Vineri, 21 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se deschide cea de a XIV- a ediţie a Olimpiadei Naţionale “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, cu un „Te Deum„ oficiat la Biserica din Dretea, judeţul Cluj, orele 1130. Deschiderea oficială şi prezentarea concurenţilor - cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă va avea loc la orele 1700 pe Scena de pe lac.

Organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional prin Complexul Naţional Muzeal “ASTRA” Sibiu faza naţională a concursului reuneşte în jur de 150 de participanţi, premianţi ai fazelor judeţene din 37 de judeţe ale ţării.

Astfel, între 21 - 25 august, micii meşteşugari vor anima gospodăriile Muzeului în aer liber, plăsmuind, cu dăruire, obiecte tradiţionale, prin tehnici dobândite de la maeştrii lor, fie în familie fie în şcoală. Sâmbătă, 22 august şi duminică, 23 august dăruirea şi talentul micilor meşteşugari vor putea fi admirate şi în Piaţa Mică, Casa Artelor.

Privirea vizitatorului va fi încântată de întâlnirea cu micul atelier de creaţie dezvoltat în cadrul gospodăriei şi prin etalarea de către fiecare concurent a propriilor obiecte confecţionate de-a lungul anilor la unul din meşteşugurile: olărit, ţesut la război orizontal şi vertical, brodat, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, confecţionat măşti, prelucrare lemn, sculptură lemn, prelucrare sau decorare a metalului, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn sau sticlă, pictură naivă pe lemn sau sticlă, încondeiat ouă, împletit fibre vegetale (paie, foi de porumb sau nuiele). Vizitatorul are şi posibilitatea de a le achiziţiona.

Din anul 2004, Olimpiada a dobândit şi un caracter interactiv, concurenţii devenind ei înşişi instructori pentru vizitatorii de orice vârstă dornici să-şi îşi exerseze îndemânarea în cadrul atelierelor iniţiate (la războiul de ţesut, sculptură lemn, încondeiat ouă sau chiar la roata olarului).

Manifestarea va fi încununată şi de spectacole folclorice. Duminică va avea loc un nou spectacol folcloric, începând cu orele 1700. Şi în acest an, Concomitent, se vor desfăşura şi cea de-a I-a ediţie a Taberei de meşteşuguri artistice tradiţionale Fără limite – Împreună pentru Tradiţie”, precum şi Tabăra de pictură pe sticlă, aflată la ce-a de-a V-a ediţie, sub îndrumarea mentorului Maria Constantinescu, artist plastic din Bucureşti, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România.

VĂ INVITĂM să ne bucurăm împreună de îndemânarea micilor meşteşugari participanţi, care cu siguranţă vor fi nerăbdători să vă împărtăşească din tainele meşteşugului practicat.
Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” doreşte să mulţumească sponsorilor fără contribuţia cărora nu am reuşi să îi răsplătim pe micii păstrători ai tradiţiei populare, premianţi ai celei de-a XIV-a ediţii a Olimpiadei “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”:
GENERALII ASIGURĂRI S.A. – AGENŢIA SIBIU, S.C. GREINER PACKAGING S.R.L., THRACE GREINER PACKAGING S.R.L., DODO MARCADI PROD IMPEX S.R.L., S.C. FLORI SIB S.R.L., MOARA CIBIN S.A., ANDU TRADING S.R.L., POLSIB S.A., S.C. PREXICO S.R.L., S.C. GAMA S.R.L., PANALIM S.A., PF. IULIANA GAVARICIU, AQUADOR.

Muzeograf responsabil,
Elena Găvan
Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav