Spectacol de balet Sibiu ~ Trilogie Ionesco E-mail
Trilogie Ionesco In data de 5 mai, ora 19,00 Are loc la Casa de Cultura a Sindicatelor spectacolul Trilogie Ionesco.

Eugene Ionesco (1909-1994) se numără printre cei mai importanţi dramatici ai secolului al XX-lea, el fiind un punct de referinţă. Şi-a trăit viaţa pendulând mereu între patria românească şi Franţa, demonstrandu-se a fi un cosmopolit, atât biografic cât şi artistic. Multă vreme a dus o viaţă izolată. Lucările sale literare din tinereţe nu au fost apreciate.

Îşi câştiga traiul ca şi corector în cadrul unei edituri juridice, până când s-a făcut remarcat cu prima sa piesă de teatru “Cântăreaţa cheală”. Apoi au urmat lucrările sale de artă între comedie şi tragedie, farsă şi povestiri, cu o acrobatică lingvistică desăvârşită. Toate acestea îl prezintă pe Ionesco ca un moralist, un apostol al absurdului, un realist ireal.

Coreografa Monica-Fotesco-Uta, îmbină trei dintre piesele lui Ionesco pentru aprecierea orientării existenţiale:  
„Lectia “ (1951) reprezintă conflictul lui Ionesco cu potenţialele de forţă latente ale omului. O elevă silitoare, însă nu foarte dotată cu inteligenţă, un profesor care nu are niciodată răbdare cu ea şi o menajeră demonică sunt personajele cu care o comedie ajunge un circ, pentru ca în final să se termine ca tragedie.

  „Scaunele“ (1952) sunt o observaţie de margine cu privire la singurătate umana: doi bătrâni se pregătesc de o vizită. Ei fac rost de multe scaune pentru vizitatorii, pe care doar ei îi pot vedea...

  „Rinocerii“ (1960) reprezintă în final opinia lui Ionesco, actuală până în ziua de azi, asupra conflictului dintre individ şi societate. Cât de departe merge recunoaşterea pericolelor, care transformă o comunitate umană într-o masă lipsită de voinţă? Cât timp se poate afirma un singur individ împotriva dictaturii societăţii? Unde duc încercările de evadare? Unde se termină individualitatea?

  Aşa cum Ionesco s-a folosit de cele mai divergente mijloace stilistice pentru reprezentarea conţinuturilor sale complexe şi pentru traducerea lor într-o limbă scenică, la fel foloseşte şi Monica Fotescu-Uta (consiliata de dramaturgul Christian Baier de la opera germană din Berlin) muzica diferitelor epoci. Antonio Vivaldi îl întâlneşte pe Art Blakey, muzica engleză renascentistă dă peste Edith Piaf.

  „Pe mine mă incită contradicţiile“, spune Fotescu-Uta. “Simt o mutualitate între situaţii divergente, însă acestea nu sunt concrete în prim-plan. Secretul acestor legături ambientale mă interesează în mod deosbit în calitate de coreograf. Ionesco este un polistilist, mereu adaptabil şi totuşi, lucrează mereu în mod consecvent la marea lui temă a vieţii: omul şi societatea. Pentru un coreograf, este deosebit de incitant să te confrunţi în aceeaşi seară cu mai multe curente de stil diferite. Fiecare piesă muzicală este un cosmos, la fel ca şi la Ionesco, unde adesea fiecare propoziţie de pe scenă, poate rupe un abis întreg.“
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav