Targul creatorilor populari din Romania, Editia a 28-a E-mail
12 – 14 august 2011
Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului


targul creatorilor populari din romaniaAflat la cea de-a 28-a editie, Targul Creatorilor Populari din Romania aduce la Sibiu, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului,  intre 12 si 14 august 2011, peste 200 de mesteri priceputi din toate zonele tarii. Acestia vor prezenta rezultatele muncii lor in standurile cu care ne-am obisnuit deja, de-a lungul aleilor muzeului si in curtile gospodariilor, recreand astfel atmosfera targurilor de odinioara. Prilejuri excelente de socializare, targurile propun si in zilele noastre, ca si in trecut, schimburi de experienta intre specialistii mestesugurilor traditionale, etalarea celor mai reprezentative produse ale fiecaruia, spre bucuria iubitorilor de arta traditionala si a celor care se afla in cautarea unor obiecte de utilitate casnica. intreaga tipologie a mestesugurilor traditionale va fi reprezentata in targ: tesut, brodat, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si os, pictura de icoane, cojocarit, confectionat masti, podoabe, papusi, instrumente muzicale si palarii, impletituri de fibre vegetale. Atmosfera specifica targului este completata de nelipsitele standuri de turta dulce – „puiul targului” de odinioara – care face deliciul publicului vizitator.

Mesterilor romani li se vor alatura si in acest an invitati din Bulgaria (mesteri propusi de catre muzeul partener din Gabrovo) si Republica Moldova. Beneficiind de un cadru mirific, la care isi dau concursul deopotriva exponatele muzeului in aer liber si natura, pitorescul costumelor populare, varietatea si calitatea produselor, targul a devenit un punct de atractie pentru publicul sibian si turistii romani si straini.
Un alt secret al retetei de succes il reprezinta selectia riguroasa a calitatii mesterilor invitati si a produselor acestora, urmarindu-se respectarea traditiei, revitalizarea si revigorarea mestesugurilor, inlaturarea non-valorii si a kitsch-ului, punerea in circuit a adevaratelor valori ale artei populare si, implicit, perpetuarea patrimoniului traditional romanesc.

Targul Creatorilor Populari din Romania va fi insotit de Festivalul National al Traditiilor. Avand ca model Festivalul Folcloric "Smithsonian" (organizat anual inca din 1966, in Washington D.C., de catre Institutul Smithsonian), la care Romania a participat ca invitat de onoare la editia din 1999, Complexul National Muzeal ASTRA a initiat, in anul 2001, organizarea acestui eveniment de mare anvergura.

Festivalul este conceput ca o manifestare spectaculara si interactiva, de prezentare scenica sau lucrativa, ecleziastica sau laica, printr-un dialog direct intre actanti si publicul vizitator, exprimat in spirit comunitar si interactiv (povestind, cantand, dansand, exersand in cadrul atelierelor de arte plastice sau arte mecanice, gustand mancaruri traditionale etc. impreuna cu reprezentantii comunitatilor care isi prezinta propriile traditii). intreg ciclul de manifestari apare ca o scena de spectacole si activitati vivante, cu ateliere de creatie, sustinute de catre creatorii si purtatorii autentici ai culturii populare traditionale contemporane.

Fiecare editie reuneste cate un judet din Transilvania (inclusiv Banatul, Crisana si Maramuresul), Muntenia (inclusiv Oltenia si Dobrogea) si Moldova (inclusiv Bucovina si Basarabia), alaturi de reprezentanti ai comunitatilor romanesti din afara granitelor. In acest an,  oaspeti ne vor fi reprezentantii judetelor Harghita, Ilfov si Salaj, cat si cei din Republica Moldova. Nominalizarea judetelor este determinata de recunoasterea prestigiului zonei etnofolclorice, precum si de bogatia si valoarea patrimoniului cultural traditional si forta de pastrare, in viata comunitatilor locale, a traditiilor si obiceiurilor specifice.

Cei aproximativ 250 de actanti asigura acoperirea celor 7 sectiuni tematice din programul Festivalului: Arte religioase (traditii cultice legate de practicile religioase), Literatura populara (basme, eresuri, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte plastice traditionale (mestesuguri artistice traditionale), Arte mecanice (creatie tehnica populara) si Arte culinare (meniuri dupa retete traditionale).
Prin aceasta valoroasa initiativa, o tara intreaga isi recupereaza si isi prezinta, la scena deschisa, traditiile si o lume intreaga este invitata sa le cunoasca.


Biroul de presa
Muzeul ASTRA
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav