10 specializari la zi neacreditate la ULBS E-mail
10 specializari Pentru aproximativ 30 de specializări la zi sau ID/IFR, reprezentanţii Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu nu au depus, încă, dosarele pentru acreditare, iar 11 dintre ele figurează pe lista ministerului privind depăşirea termenului de depunere a dosarelor pentru evaluarea perioadică. Cele mai multe specializări sunt încadrate la ULBS, însă pe listă apare şi Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” sau Universitatea Româno-Germană.

ULBS nu a depus dosarele de acreditare pentru zece specializări la zi. Este vorba de Psihopedagogie specială, acreditată în 1995, Tehnologia şi designul confecţiilor din piele (2001), Tehnologia şi designul produselor textile (1998), Informatică aplicată (1999), Matematică (1997), Horticultură (2001), Etnologie (1998), Biologie (2002), Filosofie şi Informatică, acreditate în 2003.

În tabelul întocmit de ARACIS apar şi două specializări la zi din cadrul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”. Este vorba despre Administraţie Publică şi Managementul economico-financiar, ambele acreditate în 2003. Şi Universitatea Româno-Germană apare cu specializarea “Calculatoare”, autorizate în 2001.

16 specializări neacreditate la ID şi IFR

O altă anexă cuprinde tabelul cu specializările ID sau IFR autorizate ale instituţiilor de învăţământ superior care ar trebui, conform legii, să depună dosare pentru acreditare. Este vorba, în acest caz, de următoarele specializări din cadrul ULBS: Jurnalism, autorizată în 2002, Istorie (2002), Matematică-Informatică (2002), Economia comerţului, turismului şi serviciilor (2002), Montanologie (2002), Informatică economică (2002), Finanţe şi bănci (2002), Ştinţe politice (2003), Contabilitate şi informatică de gestiune (2003), Limba şi literatura română şi o limbă străină (engleză, franceză sau germană), autorizată în 2003, Administraţie publică (2003), Ingineria produselor (2003), Inginerie economică în domeniul mecanic (2003), Management (2004), Comunicare şi Relaţii publice (2004) şi Electromecanică, IFR, (2004).

11 specializări neevaluate

Universitatea “Lucian Blaga” apare cu o serie de specializări şi în cadrul listei privind depunerea, conform legii, a dosarelor de evaluare perioadică. Astfel, potrivit documentului elaborate de ARACIS, există 10 specializări nesupuse evaluării periodice în cadrul ULBS şi una în cadrul Academiei Forţelor Terestre.

Este vorba despre Teologie ortodoxă didactică, care exista înainte de 1989, Teologie ortodoxă socială, acreditată în 2001, Administraţie publică (2001), Istorie (în limba germană), care exista înainte de 1989, Maşini-unelte şi sisteme de producţie, supusă evaluării periodice în 1997, Utilaje pentru textile şi pielărie, evaluată periodic în 1997, Psihologie (2002), Asistenţi socială (2001), Montanologie (2000), Teologie protestantă pastorală, preluată de Institutul Teologic Protestant Sibiu.

În cazul Academiei Forţelor Terestre, nu a fost depus dosarul pentru evaluarea periodică pentru specializarea Managementul organizaţiei, acreditată în 2001.

Unele specializări “au dispărut”

În cadrul Universităţii Lucian Blaga există trei situaţii care explică apariţia unor specializări pe lista ARACIS, pentru care, în momentul de faţă nu există dosare depuse. “În unii ani, la unele specializări nu există concurenţă, iar ULBS nu şcolarizează la specializările respective. Aşadar, numărul necesar de promoţii absolvente pentru a depune dosarul de evaluare nu este întrunit. Este cazul concret al specializărilor Etnologie şi Psihopedagogie specială, care figurează pe această listă, dar pentru care, anul acesta, Universitatea „Lucian Blaga” nu a făcut înscrieri. ARACIS nu are o evidenţă clară a unor astfel de situaţii şi deci, poate oricând să includă pe listele sale o astfel de specializare”, explică Alexandra Todoran, responsabil relaţii publice al ULBS. În al doilea rând, explică reprezentenţii universităţii, termenul limită de depunere al unui dosar este sfârşitul anului universitar, în luna septembrie. Astfel, o parte din dosarele facultăţilor au fost definitivate, iar altele se află în curs de definitivare şi vor fi depuse până la sfârşitul lunii septembrie. Nu în ultimul rând, evaluarea se face ciclic, conform normelor ARACIS, după absolvirea a trei promoţii pentru trecerea de la statutul de specializare aprobată la specializare acreditată şi a cinci ani pentru reevaluarea periodică a unei specializări acreditate. În plus, în lista ARACIS sunt unele specializări ID care ar trebui reevaluate de-abia în 2010.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav