11000 de sibieni primesc ajutoare sociale E-mail
ajutoare sociale Numărul persoanelor asistate social din evidenţele primăriei Sibiu a rămas acelaşi în 2010, faţă de anul trecut. Astfel, aproximativ 11.000 de sibieni beneficiază de o formă de protecţie socială prin intermediul Serviciului de Protecţia Socială Sibiu (SPAS).

Unul din capitolele îmbucurătoare unde municipiul Sibiu a înregistrat o creştere este alocaţia de stat pentru nou-născuţi, în valoare de 200 de lei. Dacă în anul 2006 au fost 1270 de beneficiari, în cursul anului trecut aproape 1600 de copilaşi au primit acest sprijin social, iar pentru primele patru luni ale lui 2010 sunt înregistraţi peste 500 de beneficiari. La fel şi în cazul alocaţiei de stat pentru copii – în 2006 SPAS avea 1339 de beneficiari, iar în 2009 numărul acestora a trecut de 1600. Valoarea alocaţiei de stat pentru copii este de 45 de lei şi se acordă până la vârsta de 18 ani.

Trusoul pentru nou-născuţi a fost acordat anul trecut pentru 1593 de beneficiari, în creştere cu peste 300 de cazuri faţă de anul 2007 (primul an în care s-a acordat), iar de indemnizaţii pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap) au beneficiat, în 2009, 1444 de solicitanţi.

Alocaţii pentru familii în situaţie de risc social cu venituri lunare nete de până la 470 de lei/membru de familie se acordă unui număr de 719 familii, din care alocaţia familială complementară unui număr de 293 de familii, iar alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală unui număr de 426 de familii. Dacă cifrele acestea erau la jumătate în anul 2007, ele au urcat la valoarea actuală datorită creşterii în anul 2008 a plafonului de acordare de la 184 lei la 470 lei/membru de familie.

Numărul beneficiarilor de ajutor social este şi el în creştere faţă de anii trecuţi, inclusiv faţă de finele anului trecut. Dacă la sfârşitul lui 2009 Serviciul înregistra 130 de titulari de dosare şi 301 beneficiari, anul acesta sunt înregistraţi aproape 140 de titulari şi peste 350 de beneficiari.

La fel ca anii trecuţi cel mai solicitat ajutor social a fost cel pentru încălzirea locuinţei, însă numărul acesta a cunoscut o scădere semnificativă înjumătăţindu-se chiar faţă de primul sezon în care acesta a fost acordat. În sezonul rece 2006 – 2007 au existat peste 16.500 de beneficiari faţă de sezonul rece 2009 – 2010 când au fost puţin peste 8200.

SPAS a trebuit să intervină în 95 de cazuri pentru prevenirea separării copiilor de familii aflate în situaţii de risc în 2009 şi în peste 60 de cazuri în primele 4 luni ale lui 2010. În plus, alte 82 de cazuri au fost, în 2009, pentru consilierea copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi 84 în primele 4 luni ale anului în curs.

În cazul persoanelor cu handicap grav, numărul celor care au solicitat plata indemnizaţiei a crescut constant în ultimii ani, ajungând de la puţin peste 700 în anul 2007 la aproape 800 la sfârşitul anului trecut. La aceştia se adaugă peste 320 (inclusiv copii) care beneficiază de serviciile unui asistent personal.

În cadrul Centrului care acordă servicii de îngrijire şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente există 45 de beneficiari, cu 4 mai mulţi faţă de anul trecut.

Un program foarte amplu în care a fost implicat Serviciul în perioada octombrie 2009 – aprilie 2010 a fost distribuirea zahărului şi a făinii din stocurile de intervenţie ale UE pentru persoanele defavorizate. Peste 10.700 de sibieni au beneficiat de aceste produse.

„Numărul beneficiarilor de o formă de ajutor social din municipiul Sibiu este în continuă scădere faţă de anii trecuţi, ceea ce este un lucru pozitiv. Ne bucurăm să observăm o uşoară creştere în privinţa natalităţii, dar odată cu această creştere a crescut şi numărul celor care beneficiază de formele de protecţie socială aferentă. Trebuie însă să tratăm cu toată seriozitatea pe cei aproape 11.000 de beneficiari care depind de aceste ajutoare”, a declarat primarul Klaus Iohannis.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav