22,6 milioane de euro pentru gunoaie E-mail
22 de mil. de euro pentru gunoaie Conducerea Consiliului Judeţean a semnat, în urmă cu câteva zile, unul dintre cele mai importante contracte cu finanţare din fonduri europene. Este vorba despre proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţul Sibiu. Valoarea proiectului este de 22,6 milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 16 milioane de euro.

Proiectul prevede achiziţionarea de pubele şi containere necesare colectării selective a deşeurilor, construirea a câte unei staţii de compostare în apropiere de Sibiu şi Mediaş şi a unei staţii de sortare lângă Sibiu.

Asociaţie la nivelul judeţului Pentru a pregăti implementarea proiectului a fost înfiinţată, sub coordonarea Consiliului Judeţean Sibiu, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO SIBIU, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Preşedintele asociaţiei ECO SIBIU este preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch. Proiectul pregătit la nivel de judeţ prevede colectarea selectivă a deşeurilor cu scopul de a valorifica o parte din acestea. Totodată, se va reduce cantitatea de deşeuri biodegradabile depozitate, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Pentru a realiza colectarea selectivă, populaţia va avea la dispoziţie mai multe tipuri de pubele şi de containere.

Proiectul prevede utilizarea de cinci categorii de containere în mediul urban: 1. Hârtie şi carton, 2. Plastic şi metal, 3. Deşeuri biologice, 4. Sticlă, 5. Deşeuri reziduale. La gospodăriile individuale din Sibiu vor exista patru tipuri de pubele: 1. Hârtie şi carton; 2. Plastic şi metal; 3. Deşeuri biologice; 4. Deşeuri reziduale. În mediul rural vor exista trei tipuri de containere: 1. Hârtie şi carton; 2. Plastic şi metal; 3. Sticlă, iar gospodăriile vor primi unităţi individuale de compostare. În cadrul proiectului sunt prevăzute şi acţiuni cu caracter educativ cu scopul conştientizării populaţiei de importanţa colectării selective, a revalorificării deşeurilor, a protejării mediului. 22,6 milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor

Valoarea totală a proiectului este de 22,6 milioane euro, din care 13 milioane reprezintă construcţiile (două staţii de compostare, o staţie de sortare, închiderea depozitelor urbane). La pregătirea proiectului judeţean de management integrat al deşeurilor se ţine seama de structurile deja existente în judeţ, de exemplu de cele create prin cinci proiecte PHARE, la Mediaş, Agnita, Avrig, Cisnădie şi Sălişte, proiecte aflate în diferite stadii de implementare. Cel mai avansat este proiectul de la Mediaş prin care colectarea, sortarea şi transportul deşeurilor sunt rezolvate pentru întreaga zonă de nord a judeţului. Fiecare zonă cu proiect PHARE va avea un operator propriu pentru serviciile menţionate, acesta deservind zona, potrivit respectivului contract PHARE, pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

Comunele şi oraşele din fiecare zonă pot delega serviciile de colectare-transport deşeuri operatorului zonal stabilit în cadrul proiectului PHARE prin atribuire directă, în condiţiile legii, fără licitaţie. O zonă de excepţie este cea a Sibiului, unde, în afara Cisnădiei, nu există proiecte PHARE pentru gestionarea deşeurilor. Datorită acestei situaţii, operatorul pentru colectare-transport deşeuri poate fi stabilit pe zona Sibiu prin licitaţie. Municipiul Sibiu a aderat la asociaţia ECO SIBIU, iar licitaţia pe zona Sibiu, care se va organiza pentru delegarea serviciului de colectare-transport deşeuri, va include şi Sibiul. Cu noul operator, determinat prin licitaţie, se va asigura colectarea selectivă a deşeurilor. Prin implementarea proiectului se vor crea 77 locuri de muncă, 70 locuri de muncă la staţia de compostare şi cea de sortare de la Şura Mică şi 7 locuri de muncă la staţia de compostare Târnava. (C. P.)

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav