2445 de controale soldate cu amenzi de 1094000 lei E-mail
2445 contoale Interviu cu dr. Şerban Ţichindelean, director coordonator al DSVSA Sibiu.

- Câte ferme zootehnice sibiene beneficiază de programe de modernizare?
- Programul de modernizare/restructurare a fermelor zootehnice din judeţ a constituit un obiectiv prioritar, fiind monitorizat permanent prin verificarea modului de desfăşurare a acestor lucrări.

În judeţul nostru sunt cuprinse în acest program de modernizare 20 ferme cu bovine (16 ferme de vaci cu lapte, în care lucrările se derulează din fonduri proprii şi 4 ferme de bovine cu fonduri SAPARD sau FNDR) 3 ferme cu păsări, o fermă cu porcine, 3 ferme piscicole, 6 stupine şi 4 ferme cu melci, care au avut termen de finalizare a lucrărilor la sfârşitul anului 2009 şi pentru care s-a prelungit termenul până la finele anului 2010.

- Aţi reuşit să stopaţi mişcările ilegale de animale?
- Există încă loc de mai bine în această privinţă. Inspectorii DSVSA Sibiu au efectuat în acest sens controale în 58 comune, 10 târguri de animale şi 4 abatoare, pentru verificarea identificării, înregistrării şi mişcărilor ilegale de animale, 218 controale la fermele profesionale, 1.230 controale în exploataţile cu animale de la gospodăriile populaţiei, cu efective de bovine, porcine şi păsări.

- Câte controale aţi organizat în domeniul igieniei şi siguranţei alimentelor?
- În cursul anului 2009 au fost organizate acţiuni tematice de control, care au vizat controlul calităţii laptelui materie primă destinat procesării, verificarea zonelor cu activitate turistică (tabere şcolare, cantine şi unităţi şcolare), modul de derulare a programului “Cornul şi laptele”, implementarea măsurilor stabilite pentru prevenirea efectelor nedorite asupra calităţii alimentelor în perioada cu temperaturi ridicate, verificarea comerţului cu legume şi fructe, controlul activităţii la unităţi de tip hiper şi supermarket, precum şi alte acţiuni tematice, ordonate de conducerea ANSVSA sau de la nivel local.

Au fost evaluate 527 unităţi care procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală şi 362 unităţi cu produse non-animale, pentru acordarea documentului de înregistrare sanitară veterinară de funcţionare, 149 producători individuali pentru înregistrarea activităţii de vânzare directă a productiei primare, şi 102 producători individuali pentru înregistrarea activităţii de vânzare cu amănuntul a produselor obţinute din procesarea laptelui de oaie.

S-au efectuat 478 controale la unităţi de procesare carne, 224 controale la unităţi care colectează şi procesează lapte, 223 controale la depozite alimentare, 710 controale la magazine comerciale, 188 controale la hiper şi supermarketuri, 421 controale la unităţi de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii), controale periodice la 144 unităţi de învăţământ şi 57 cantine şcolare, 5 tabere şcolare, 5 pieţe agroalimentare şi 1.329 controale la unităţi cu produse alimentare de origine nonanimală (unităţi de panificaţie, băuturi diferite, legume, fructe, conserve, etc.)

Au fost monitorizate cele 12 unităţi de procesare carne, 6 unităţi de procesare lapte şi 12 unităţi de panificaţie care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a lucrărilor de modernizare la nivelul cerinţelor U.E. La această dată sunt acreditate pentru comerţ intracomunitar 9 unităţi de procesare carne, 3 unităţi de procesare lapte, o unitate de procesare carne de melc şi o unitate cu produse apicole. Decizia Comisiei U.E. de prelungire a perioadei finale a modernizării la standarde europene va permite ca unităţiile care nu au finalizat acest program să-l realizeze în cursul anului 2010.

- Ce cantităţi de produse au fost examinate în timpul controalelor?
- Controlul calităţii şi salubrităţii produselor alimentare destinate consumului uman a cuprins examinarea în cursul anului 2009 a 27.960 tone carne 23.165 tone preparate din carne, 62 tone peşte, 926 tone preparate din lapte, 4.300 mii bucăţi ouă, 355 tone miere de albine. Au fost analizate la laboratorul DSVSA Sibiu 7.713 probe microbiologic, 1.355 probe fizico-chimice din produse alimentare de origine animală, materii prime şi produse finite, 674 probe privind prezenţa nitriţilor, aditivilor şi contaminanţilor din materii prime de origine nonanimală, din legume şi fructe şi 443 teste de sanitaţie, pentru verificarea eficienţei dezinfecţilor efectuate în unităţile de profil, rezultând o creştere de 42%, faţă de media lunilor anterioare instalării noii conduceri.

- Bănuiesc că acţiunile de inspecţie şi control s-au soldat şi cu amenzi.
- Desigur! Pentru abaterile de la normele de protecţie şi bunăstare a animalelor s-au aplicat 122 amenzi contravenţionale în valoare de 190.000 lei (la 6 ferme comerciale, 104 crescători de animale, 7 unităţi farmaceutice şi 5 medici veterinari), iar alţi 72 crescători de animale au fost avertizaţi. Pentru deficienţele constatate în domeniul siguranţei alimentelor au fost aplicate 309 amenzi în valoare totală de 904.000 lei (la 4 unităţi de procesare carne, 3 unităţi de procesare lapte, 3 centre de colectare lapte, 33 unităţi hipermarketuri şi 89 magazine alimentare, 30 depozite alimentare, 66 unităţi de alimentaţie publică, 19 laboratoare de cofetărie-patiserie, 41 unităţi cu produse nonanimale, 22 comercianţi individuali de produse alimentare, o tabără şcolară), iar alţi 134 operatori economici au fost avertizaţi. - Anul 2010 va fi un an mai greu?

- Anul 2010 reprezintă pentru personalul din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Sibiu o nouă încercare în ceea ce priveşte creşterea responsabilităţii profesionale pentru implementarea strategiilor şi programelor prevăzute în Programul Guvernului Boc, cu referire la activitatea specifică profesiei noastre. - Vă mulţumesc!

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav