3000 de litri de apa sfintita au fost impartiti in Piata Mare E-mail
3000 litri apa sfintita Câteva mii de sibieni au luat ieri parte la sfinţirea apei în Piaţa Mare. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi, condus de ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi de episcopul vicar Andrei Făgărăşanul.

Din 2006, sibienii s-au (re)obişnuit să sărbătorească Botezul Domnului împreună, aşa că după ce au primit apă sfinţită în Parcul Sub Arini sau pe malul Cibinului, enoriaşi din toate parohiile ortodoxe din Sibiu se întâlnesc de câţiva ani în Piaţa Mare. Tradiţia s-a păstrat şi ieri, când mii de credincioşi au fost botezaţi şi au primit Aghiazma mare în centrul oraşului.

"În Iordan botezându-Te Tu, Doamne"

Vestea Botezului Domnului în apele Iordanului a fost anunţată credincioşilor încă de dimineaţă, prin serviciile religioase oficiate în bisericile ortodoxe. La orele amiezii, mii de ortodocşi din Sibiu au părăsit bisericile îndreptându-se în procesiune spre Piaţa Mare. Aici s-au reunit intonând „În Iordan botezându-Te, Tu, Doamne”, aici s-au reunit pentru a primi Aghiazma Mare.

La fel ca şi anul trecut, serviciul religios fost oficiat de preoţi de la toate bisericile ortodoxe din Sibiu, iar la final ÎPS Laurenţiu Streza le-a vorbit credincioşilor despre importanţa zilei în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordanului. "Acest praznic are mai multe semnificaţii. Este pentru prima oară când Sfânta Treime s-a arătat deplin şi vizibil lumii, este ziua când Fiul Lui Dumnezeu s-a botezat cu apă, adică Creatorul s-a atins de creatură, iar râul şi-a întors cursul înapoi. Acesta este botezul care a pregătit botezul creştin", a spus Mitropolitul Ardealului.

La rând, pentru Apă Sfinţită

Miile de credincioşi strânşi în Piaţa Mare au aşteptat destule minute la rând pentru a putea duce acasă Aghiazma Mare. Cozi s-au format la fiecare dintre cele opt puncte de distribuire a apei sfinţite, încă din timpul predicii ţinute de ÎPS Laurenţiu Streza. În final, privind o mare de peturi din plastic, Mitropolitul Ardealului nu a uitat de câteva sfaturi: "Păstraţi Aghiazma Mare în casele voastre, dar nu în vase de plastic şi veţi vedea că ea se păstrează până în anul viitor. Consumaţi Aghiazma Mare în zilele următoare şi tot timpul anului."

Aghiazma Mare se săvârşeşte la Bobotează şi se bea în cele şapte zile care urmează Bobotezei. Ea se păstrează la loc de cinste în case, mai ales că există credinţa că are puteri vindecătoare. Dacă se învecheşte, Aghiazma Mare nu trebuie aruncată, ci se toarnă la rădăcina florilor sau copacilor. Cei care nu au fost în centrul oraşului să ia Apă Sfinţită o pot lua în aceste zile de la bisericile ortodoxe din oraş.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav