4 femei si un elev depistati cu AH1N1 la Sibiu E-mail
Noi cazuri gripa Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu (DSPS), cele cinci cazuri nou confirmate sunt uşoare şi nu necesită tratament antiviral. Numărul total al persoanelor care au contactat boala, în judeţul Sibiu, a ajuns, acum, la 26.

Patru, din cele cinci cazuri confirmate, sunt femei de 19, 21, 39 şi 40 de ani, din Sibiu. Acestea au fost izolate la Secţia Infecţioase Adulţi cu forme uşoare ale bolii, neavând nevoie de tratament antiviral, potrivit directorului executiv adjunct în sănătate publică şi programe a DSPS, Elena Resiga.

Celălalt caz este al unui băiat de 16 ani, elev la Cluj, domiciliat în Sibiu, care a contactat virusul de la un coleg de clasă confirmat cu laboratorul pentru gripă cu virus pandemic. Băiatul a fost izolat la domiciliu şi prezintă o formă uşoară a bolii, fără a avea nevoie de tratament antiviral. “Toate persoanele care au intrat în contact cu cei cinci sunt supravegheate de medicii de familie”, a mai spus Elena Resiga.

Alte două cazuri de gripă porcină au fost confirmate, la Sibiu, miercuri, 25 noiembrie. O tânără de 21 de ani şi o femeie de 56 de ai au fost depistate pozitiv cu virusul gripei porcine, fiind acum sub supravegherea medicală a medicului de familie. Probele biologice au fost recoltate marţi, 24 noiembrie. Membri familiei celor deouă persoane au fost luaţi şi ei în supravegherea medicului de familie. Ambele femei au forme uşoare ale bolii şi se află sub tratament.

Doze de vaccin pentru Bucureşti şi Moldova

Ministerul Sănătăţii (MS) a început livrarea primelor 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova). Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate şi celelalte 1.090.000 doze de vaccin, către restul judeţelor.

Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi.

„Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională – Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie și, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore”, precizează reprezentanţii MS în comunicat.

Vaccinare organizată

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat.

Conform recomandărilor OMS şi CE, Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40 la sută din populaţia României, din care un procent 5 la sută din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35 la sută din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.

Până la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aproximativ 50.000.000 lei.

„Ca şi în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sănătăţii, şi vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţiii în acelaşi comunicat .

Recomandări pentru populaţie:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Ne spălăm des cu apă şi săpun

Mai des ca oricând, în această perioadă trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene

Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau spre umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante

Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri

Evităm, în aceste zile, gesturile familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc)

Evităm călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar

Folosim măşti sau ne protejăm cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc

Ce facem când ne îmbolnăvim?

Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii- febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale- trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului.

În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase.

Este total greşită automedicaţia, fără prescriere de la medic şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice.

Dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarece cele două vaccinuri acoperă tulpini diferite.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav