4000 de acvile vor fi protejate E-mail
4000 de acvile România este a treia ţară din Uniunea Europeană, după numărul de acvile ţipătoare mici care cuibăresc aici. Din cele 20.000 de perechi la nivel global, în ţară sunt aproximativ 2.000 de perechi de acvile, aproximativ 22 la sută din populaţia speciei la nivelul UE. Cea mai mare parte din ele se află în Transilvania, în zona Sibiului.
 
Fiind o specie protejată, a cărei populaţie a intrat în declin, acvila ţipătoare mică va fi obiectul unui proiect finanţat de Comisia Europeană, în valoare de 1,8 milioane de euro. 17 persoane, de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Milvius şi Societatea Ornitologică Română, vor munci, timp de 4 ani, pentru a rezolva majoritatea problemelor pe care această specie le întâmpină.

Proiectul este cu atât mai important cu cât România a fost avertizată de către Comisia Europeană cu aplicarea unor sancţiuni severe pentru nerespectarea protecţiei păsărilor. Până în luna septembrie 2009, România ar fi trebuit să desemneze zone de protecţie avifaunistică, lucru care nu s-a întâmplat.

Proiectul va acoperi aproximativ 850.000 hectare, în 12 situri Natura 2000, dintre care cele mai importante sunt Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, Podişul Hârtibaciului şi Piemontul Făgăraşului.

”Nu poţi să faci protecţie a naturii dacă nu ai alături pe cei implicaţi direct, comunităţile locale”, a explicat Camelia Proca, managerul proiectului. Drept urmare, vor fi organizate întâlniri cu cei interesaţi direct, dar şi acţiuni educative în şcoli. Proiectul presupune şi multă muncă de teren, precum amenajarea şi protejarea cuiburilor de acvilă, dar şi culegerea de informaţii despre cuibăritul şi iernatul acvilei. Vor fi selectate câteva perechi care vor fi urmărite prin satelit atât pe perioada cât cuibăresc în România, dar şi după migraţie.

La final, iniţiatorii proiectului vor avea un Plan naţional de acţiune şi un ghid de amanagement al habitatului specific acvilei ţipătoare mici. Rezultatele din teren vor fi 100 de cuiburi stabilizate şi amenajarea a cel puţin 100 noi, 75 de cuiburi protejate prin amenajarea unor zone tampon la limita pădurilor, 20 de cuiburi protejate prin amenajarea unor bariere de limitare a accesului, zece prin devierea traseelor turistice, 1500 de stâlpi de înaltă tensiune izolaţi pentru a evita electrocutarea păsărilor. În plus, 45.000 de proprietari de terenuri şi 1200 elevi vor fi informaţi despre importanţa protejării acestei specii. În plus, unul din cele mai importante rezultate aşteptate este înjumătăţirea, în cele 12 situri, a vânătorii acestei păsări.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav