720 de someri trebuie sa dea banii de somaj inapoi E-mail
720 someri Din cauza faptului că nu au anunţat autorităţile că s-au angajat, că au renunţat de bună voie la serviciu sau pentru că s-au pensionat, 720 de sibieni au primit în acelaşi timp şi indemnizaţia de şomaj, dar şi salariu sau pensie.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, Francisc Torok, a anunţat, miercuri, că peste şapte sute de şomeri din judeţul Sibiu, dintre cei care se aflau în evidenţe în luna ianuarie, nu aveau dreptul la şomaj din diferite motive.

Potrivit directorului ITM Sibiu, Francisc Torok, în data de 21 ianuarie în judeţ erau 15.544 de şomeri, dintre care 11.451 îndemnizaţi şi 4.093 neîndemnizaţi.

"Am efectuat o verificare a acestora şi am descoperit că, la momentul respectiv, erau 720 de persoane care nu aveau dreptul la şomaj şi 689 de persoane care aveau şi contracte individuale de muncă în acelaşi timp în care figurau ca şomeri. Nu e corect să adunăm cele două cifre, pentru că s-ar putea ca o persoană să se găsescă în ambele situaţii. În această perioadă cercetăm să vedem exact ce s-a petrecut. Se poate să fie mici greşeli la prelucrarea dosarelor, dar şi alte probleme care pot fi atât la nivelul ITM, cât şi la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Împreună cu reprezentanţii AJOFM încercăm să vedem exact de unde a apărut numărul foarte mare de persoane care apar ca fiind în şomaj, dar care nu aveau acest drept", a spus Francisc Torok.

Potrivit acestuia, dintre cei 720 de şomeri care nu aveau acest drept, 644 şi-au încheiat contractul de muncă cu acordul părţilor, şapte ar fi trebuit să se pensioneze şi 68 au fost daţi afară pe motive disciplinare.

"Niciuna dintre aceste categorii nu avea dreptul, potrivit legii, să fie în şomaj. Nu ştim la momentul actual câţi dintre cei 720 primeau efectiv indemnizaţia de şomaj, dar urmează să stabilim şi acest lucru", a mai declarat directorul ITM Sibiu.

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Sibiu, situaţia este în curs de cercetare.

"Noi, lunar, verificăm codurile numerice personale ale şomerilor cu cele ale persoanelor angajate. Apar, de obicei, cam 30-50 de cazuri de persoane care sunt şi în şomaj, dar şi angajate. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că şomerii nu ne anunţă în termenul legal de trei zile că s-au angajat. În acest moment facem o cercetare pentru a stabili exact de unde a apărut numărul atât de mare de persoane care apar în ambele situaţii", a declarat corespondentului Mediafax Ovidiu Ogrean, purtătorul de cuvânt al AJOFM Sibiu.

Potrivit acestuia, toate persoanele care sunt depistate că au primit şomaj în perioada în care erau angajate primesc somaţie pentru a înapoia banii pe care i-au primit necuvenit sub formă de indemnizaţie de şomaj.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav