Adio facilitati fiscale E-mail
adio facilitati fiscale ANAF sustine anularea facilitatii de taxare inversa a TVA pentru firmele in insolventa, deoarece a dus la evaziune fiscala in multe cazuri, in care beneficiarii finali ai tranzactiilor cu bunuri vandute de astfel de, a spus pentru NewsIn presedintele ANAF, Sorin Blejnar. ANAF vrea ca firmele aflate in insolventa sa nu mai beneficieze de taxarea inversa a TVA-ului

Daca propunerea ANAF va fi acceptata, firmele aflate in insolventa nu vor mai beneficia de taxarea inversa a TVA-ului. „In urma intalnirii comitetului interministerial, a avut loc o prima trecere in revista a problemelor cu care ne confruntam, pe care le vom trata in acte normative viitoare. Una dintre acestea, pe care o sustin, este anularea facilitatii de taxare inversa a TVA in cazul persoanelor juridice aflate in stare de insolventa. In prezent, Codul Fiscal permite aplicarea procedurii simplificate pentru firmele in insolventa", a declarat Sorin Blejnar.

Practica uzuala

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a afirmat ca, in urma evaluarilor facute, a rezultat ca facilitatea permite exploatarea ilicita si sustragerea de la plata TVA a societatilor comerciale, in conditiile in care, „in majoritatea cazurilor, beneficiarul final al acestui tip de tranzactii este o firma-fantoma". „In perioada martie-iulie 2009, am constatat ca aceasta procedura s-a extins foarte mult, mai ales in cazul comercializarii produselor energetice. Este vorba despre companii care achizitioneaza astfel de produse, benzina, motorina (de la firme in insolventa, care vand fara TVA, n.r.), si le livreaza catre terti, fara inregistrarea pe factura a taxarii inverse a TVA. In plus, multe dintre companii intretin acest circuit, prin practicarea de adaosuri comerciale mai mici", a mai explicat Blejnar.

Profit in defavoarea statului

El a dat exemplul unui grup de societati care „faceau achizitii de produse energetice din Bulgaria si le comercializau pe teritoriul Romaniei". „Evaluarile preliminare indica, in acest caz, un prejudiciu de circa 800.000 de euro", a spus Blejnar. Firmele aflate in insolventa cumpara si vand bunuri sau servicii fara TVA. Astfel, pentru livrarea de bunuri si prestarea de servicii, societatile comerciale pentru care creditorii au deschis procedura de insolventa sunt obligati sa emita facturi numai prin aplicarea masurilor de simplificare, potrivit prevederilor articolului 160 din Codul fiscal.

Reglementari noi

Prin urmare, potrivit legii, bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt „bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul, deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare si materialul lemnos, conform prevederilor din norme". Articolul 160 mai prevede ca o conditie obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplificare „ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 153". De asemenea, „pe facturile emise pentru livrarile de bunuri, furnizorii sunt obligati sa inscrie mentiunea taxare inversa, fara sa inscrie taxa aferenta. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor inscrie taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa".

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav