Afacerea furtunul se extinde E-mail
afacerea furtunul Primarul comunei Biertan, despre care s-a vorbit foarte mult în ultimele zile legat de „Afacerea Furtunul” a acceptat să vorbească cu reporterii Antena 1 Sibiu despre mega-scandalul din ultimele zile. Cornel Raţiu spune că în 2007 a început să colaboreze cu firma Inter Top Metal pentru că aceasta prezentase cea mai avantajoasă ofertă. Primarul a semnat un contract cadru de achiziţionare de materiale PSI, doar că firma respectivă i-a adus mult mai multe materiale decât cele stabilite iniţial.

Edilul din Biertan mai spune că în instanţă, firma s-a folosit de facturi false pentru a obţine banii pe echipamentele furnizate. În acest fel s-a ajuns la incredibila sumă de 1,4 milioane de lei. Cornel Raţiu a mai afirmat că a primit şi ameninţări, dar nu a dorit să detalieze acest subiect. „În 2007 am primit avertizări şi atenţionări de la ISU Sibiu, atunci când s-au înfiinţat Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, să ne dotăm fiindcă pe vremea aceea erau dotări precare. Am adus o maşină de pompieri din Germania care nu era dotată cu tot ce trebuia, iar din 2007 am făcut achiziţii în sensul ăsta. Am primit multe avertizări de la pompieri să ne dotăm cu tot ce trebuie.

A venit firma aceasta, nu a fost impusă de cineva, am ales-o pentru că a avut cea mai bună ofertă dintre cele existente atunci. Pe mine mă deranjează că s-a ajuns la Bercea Mondialu’, chestiuni declarate de colegii mei din Biertan, oameni din opoziţie, însă nu prea vreau să politizez chestia asta, dar eu pe Bercea Mondialu’ nu îl cunosc. Nu am avut onoarea sau Biertanul nu a avut onoarea să fie călcat de cetăţeanul ăsta”, a spus edilul şef din Biertan.

Cornel Raţiu le răspunde şi consilierilor locali, care aveau dubii serioase în privinţa organizării licitaţiei pentru achiziţionarea materialelor PSI. „S-a făcut licitaţie. Am achiziţionat materiale pentru fiecare punct de stins incendii din satele aparţinătoare. Cei de la firmă au venit într-o seară, eu nu eram pe acolo, au venit cu materialele, le-au depozitat la Biertan, omul care le-a preluat nu ştia de lucrul acesta şi după aceea m-am trezit cu nişte sume fabuloase şi cu toate neajunsurile am ajuns la proces până la urmă. Nu am fost acolo când au venit materialele, eu nu am acceptat chestia asta. Au falsificat şi acte, au falsificat şi semnături acolo, iar când am văzut ce este, m-am luat de cap. Au fost şi nişte discuţii cu reprezentanţii firmei care sunau a ameninţare, însăî imi rezerv dreptul să spun cum au sunat discuţiile atunci când va fi nevoie. Au fost presiuni, au fost tot felul de discuţii, însă în sensul acesta o să discutăm când va fi cazul. La mine cel puţin, ameninţările nu au fost şi faptice, însă la alţii au fost. Ceea ce îmi reproşez acum este că ne-am lăsat fraieriţi, ţepuiţi chiar de aceşti oameni”, a mai spus Raţiu. Furtun în tot nordul

Ceea ce părea la început un caz izolat, pare să se extindă în tot judeţul Sibiu. „Afacerea furtunul” a explodat la Biertan, însă societatea din judeţul Olt care furnizează materiale PSI a livrat astfel de echipamente pentru mai multe primării din zonă. E drept, în cele mai multe dintre cazuri, valoarea contractelor este mult mai mică, singura excepţie fiind Aţelul, acolo unde s-au cumpărat furtune, echipamente şi alte materiale PSI de aproximativ 130.000 de lei. „Am încheiat şi noi un contract cu această societate, am achitat mare parte din sumă şi din ceea ce ştiu eu, mai avem de plătit aproximativ 30.000 de lei”, ne-a spus Ionel Sergiu Moldovan, primarul comunei. Edilul din Aţel nu a spus însă dacă a primit sau nu ameninţări din partea reprezentanţilor societăţiii respective pentru a plăti banii. Afirmaţiile primarului sunt însă contrazise de un fost viceprimar al localităţii, care spune că edilul a primit mai multe ameninţări. Reprezentanţii societăţii respective ar fi făcut presiuni de mai multe ori pentru a-l determina pe edil să achite mai repede facturile pentru materialele PSI livrate. Contract şi la Alma

Şi primăria din Alma Dumbrăveni a lucrat cu societatea din judeţul Olt, achiziţionând materiale pentru Serviciul Local pentru Situaţii de Urgenţă. În acest caz însă, valoarea contractului este incomparabil mai mică faţă de Biertan. „Am achiziţionat în cursul anului 2007 un număr de 6 tipuri de produse, strict necesare pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Contractul este achitat integral, am achitat o parte la sfârşitul anului 2007, iar restul în anul 2008. Valoarea totală a acestui contract a fost de 26.170 de lei”, ne-a spus primarul din Alma Dumbrăveni, Ioan Feier. Pe lângă cele două administraţii locale, şi primăriile Brateiu, Moşna sau Blăjel au derulat contracte cu societatea comercială din Olt. Raţiu – afară din PSD

Conducerea organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat s-a reunit la Biertan, la o Adunare Generală a membrilor social-democraţi din localitate. Membrii PSD din comună au decis fără echivoc, în urma discuţiilor: primarul Cornel Raţiu a fost exclus din rândurile PSD. „A fost o stare de neînţelegere între domnul Raţiu şi organizaţie, o neînţelegere cu consilierii locali, am participat la această Adunare Generală a organizaţiei locale Biertan şi dânşii au hotărât excluderea din partid a domnului Raţiu. Îmi pare rău, este un om care a făcut lucruri bune pentru localitate, cred că va face în continuare, dar este decizia colegilor mei, conform statutului şi trebuie să o respectăm”, ne-a spus preşedintele organizaţiei judeţene PSD, Ioan Cindrea.

Vă reamintim că edilul localităţii Biertan a achiziţionat în ultimii ani, materiale PSI, furtune pentru maşinile de pompieri şi alte asemenea echipamente în valoare de 1,4 milioane de lei. 800.000 de lei din această sumă au fost deja achitaţi, însă pentru restul de 600.000 de lei există o sentinţă privind executarea silită a primăriei din localitate.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav