Agricultura la pamant E-mail
agricultuta la pamant Valea Viilor, una dintre comunele prospere ale judetului, se plange de un regres vadit. Autoritatile locale recunosc criza, dar nu se dau, totusi, batute in fata ei. Cel mai mult are de suferit, in ultimul timp, agricultura si, implicit, cei care o practica

Agricultura era, candva, una dintre indeletnicirile de baza ale localnicilor din Valea Viilor. Acum, dupa cum marturiseste chiar primarul Avram Pinte, sectorul agricol este cu mult „subtiat". Desi ofera diverse oportunitati de dezvoltare locala, agricultura a cunoscut in ultimii ani un regres semnificativ, dar, evident, nedorit de locuitorii din Valea Viilor. O mare parte dintre suprafetele de teren au ramas nelucrate si, in cel mai bun caz, au devenit pasune pentru oi. Multe terenuri arabile s-au impadurit, fanetele raman necosite si se degradeaza de la an la an. In plus, forta de munca este imbatranita, iar tinerii nu se implica in acest sector, decat in proportie redusa. Efectivele de animale au scazut dramatic, dupa cum recunosc autoritatile locale, si, cu exceptia ovinelor sau a familiilor de albine, la toate celelalte specii s-a inregistrat un regres inevitabil. „Asa cum am mai spus, solutia in acest sens ar fi dezvoltarea unor microferme de animale de rasa, cu inalta valoare genetica si cresterea acestora cu respectarea tehnologiilor performante, numai astfel putand face fata acerbei concurente de pe piata europeana, din care facem si noi parte", a declarat Avram Pinte, primarul comunei Valea Viilor.

Afacere cu pui si curcani

Ca un fapt pozitiv legat de infiintarea acestor microferme, primarul a oferit ca exemplu pozitiv, SC Avigal SRL, fosta Galli-Gallo, care creste curcani si pui la ingrasat, firma care s-a dezvoltat de la an la an si unde se asigura locuri de munca, pentru o parte din locuitorii comunei, fiind un exemplu demn de urmat si pentru alti investitori. Importanta in acest sens mai este si initiativa cunoscutei firme SC Dafora SA din Medias, care a cumparat de la proprietari privati un teren si a depus pentru finantare nerambursabila din fonduri europene, un proiect de infiintare a unei ferme de crestere si ingrasare a porcinelor. Initiativele de acest gen nu se pot solda decat cu redresarea sectorului agricol, dorita de toti localnicii comunei, in frunte chiar cu primarul. „Salutam, de asemenea, implicarea in aceste proiecte a celor doi tineri, respectiv, Puiu Manea, care intentioneaza sa infiinteze o crescatorie de animale si Radu Oanta, care a inceput demersurile pentru infiintarea de sere si solari, precum si preocuparea domnului Urda Ioan, care a adus un nucleu de ovine de rasa din Germania", a mai spus edilul-sef al comunei Valea Viilor, Avram Pinte.

Investitie de 60.000 de lei

Tot primarul a mai subliniat si ca spera ca pe viitor tot mai multi tineri cu spirit reformator sa le urmeze exemplul pentru a pune in valoare potentialul substantial pe care-l ofera agricultura si pentru a reduce, in acest fel, suprafetele de pamant ramase in paragina, dar si pentru a asigura piata interna cu produse romanesti de buna calitate. In urma subventiilor primite de la APIA Sibiu, majoritatea suprafetelor de pasune au fost curatate de tufarisuri, au fost refacute si reparat total sursele de apa si au fost reabilitate, de asemenea, mai multe drumuri importante de acces catre pasune. De mentionat este si faptul ca s-a reusit, in cursul anului trecut, pietruirea a aproximativ trei kilometri din drumul de access spre pasunatul din Heves. S-a cheltuit pentru aceasta lucrare circa 60.000 de lei, suma respectiva provenind din taxele de inchiriere de 50 de euro pe hectar.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav