Alesii sibieni mai mult sau mai putin chiulangii E-mail
Alesii Sibieni Institutul pentru politici publice a dat publicităţii, marţi, raportul final de monitorizare a activităţii parlamentarilor, din sesiunea februarie - iunie. Aleşii au reuşit să dezamăgească încă o dată electoratul, este concluzia acestuia. Media de prezenţă la Camera Deputaţilor a fost de 66 la sută, iar la Senat puţin mai scăzută, de 60 de procente. Rezultă că votul uninominal nu a adus nicio schimbare semnificativă în privinţa seriozităţii aleşilor. Din Sibiu, un deputat şi un senator s-au situat sub medie, anume Mircea Cazan şi Minerva Boitan, ambii PNL. Reprezentantul minorităţilor, Ovidiu Ganţ, ocupă, însă, locul 2 în topul prezenţelor la camera deputaţilor.

Schimbarea sistemului electoral nu a schimbat şi modul de lucru al parlamentarilor. IPP a alcătuit un top al aleşilor, în funcţie de prezenţa la voturile finale din plenul celor două camere. Repezentanţii Sibiului s-au instalat binişor, cu un deputat în top 3, dar şi cu câţiva codaşi. Dacă media prezenţei în camera deputaţilor este de 66 la sută, cei şapte reprezentanţi ai Sibiului au făcut, împreună, o medie de 81 la sută. Din cei 334 de deputaţi, Ovidiu Ganţ a reuşit să ocupe locul 2 după prezenţa la vot, deşi a avut şi câteva deplasări în străinătate. Pe locul 33 este Raluca Turcan, PD-L, cu o prezenţă de 95 la sută. Urmează pe locul 73 Gheorghe Roman, PD-L, cu 88 la sută, Cornel Ştirbeţ, PD-L, ocupă locul 102, cu o medie de 85 la sută. Urmează social-democratul Ioan Cindrea, pe locul 129, cu o medie de prezenţă de 81 la sută şi Silvestru Lup, PSD, pe locul 161, cu 74 de procente. Pe ultimul loc şi sub media camerei deputaţilor este Mircea Cazan, PNL, situat pe locul 271, cu doar 42 la sută.

Primul senator sibian este Viorel Arcaş, PSD, pe locul 47 din 137 câţi senatori sunt. Acesta a obţinut o medie de prezenţă de 78 la sută. Urmează Ion Ariton, PD-L, pe locul 51, cu 77 la sută. Ultimul senator sibian este Minerva Boitan, PNL, cu 43 la sută prezenţă. Media de prezenţă la Senat este de 60 la sută.

Institutul a avut în vedere, pentru realizarea raportului, toate voturile finale exercitate în plenul celor două camere. La Camera Deputaţilor, au fost fruntaşe judeţele Gorj şi Bihor cu 80 la sută prezenţă în plen, urmate de Iaşi cu 79 la sută şi Olt cu 78 la sută. La Senat, primele judeţe sunt Alba cu 91 la sută prezenţă la vot, Tulcea cu 86 la sută, Satu-Mare cu 82 la sută şi Gorj cu 79 la sută.

“Faţă de aşteptările pe care societatea civilă le avea cu privire la parlamentarii recent aleşi prin vot uninominal, se constată că noul sistem electoral (asociat uninominalului) nu a adus, până în prezent, nicio îmbunătăţire la nivelul conduitei deputaţilor sau senatorilor. Devine din ce în ce mai evident că nu sistemul electoral în sine rezolvă problema acutizată a lipsei de încredere a românilor în aleşi sau problema percepţiei conform căreia parlamentarul se ocupă mai degrabă cu promovarea unor interese de grup decât cu promovarea de legi”, se arată în raportul IPP.

O parte din vină pentru absenteismul ridicat al aleşilor o poartă şi parlamentarii cu experienţă. Aceştia sunt cei care opun cea mai mare rezistenţă încercărilor de monitorizare a activităţii celor două camere. “Politicienii cu experienţă nu îşi conduc activitatea din conştiinţa răspunderii pe care o au faţă de alegători, ci încrezători în puterea pe care le-o dă funcţia în partidul din care fac parte”.

O altă concluzie a institutului este că parlamentul a devenit o “maşină de vot”, perzându-şi rolul de for al dezbaterilor legislative. “Chiar dacă putem fi de acord cu faptul că parlamentarii puterii se abţin de la a iniţia proiecte de lege întrucât dispun de pârghii în ministere prin care să propună o serie de teme în agenda legislativă, nu putem omite în acelaşi timp faptul că actualul parlament pare o maşină de vot şi în sensul în care nu caută să îmbunătăţească/amendeze cu nimic textul Guvernului, ci îl adoptă ca atare”.

În plus, propunerile legislative nu reflectă nevoile ţării, ci nevoile partidului. Nou-veniţii înţeleg, de aici, că rolul lor este doar de a vota pe linie de partid, pentru că oricum nu au nicio influenţă. “Propunerile legislative nu pleacă de la nevoile cetăţenilor, observate şi preluate din colegii ci din şedinţele şi negocierilor partidelor din Coaliţia de la Guvernare. Parlamentarii, inclusiv noii veniţi, observă unde se iau deciziile, inclusiv la nivelul agendei legislative şi de aceea comportamentul lor în Parlament se caracterizează prin chiul, lipsă de atenţie, votarea după cum îi cer liderul de grup/colegii cu influenţă în partid”.

Consultaţi raportul complet pe:

http://ipp.ro/pagini/raport-de-monitorizare-a-sesiunii-parlam.php

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav