Anul cultural 2010 va fi unul deosebit E-mail
anul cultural 2010 În 31 decembrie, de Revelion, ieşiţi în Piaţa Mare! Bucuraţi-vă de Riff! Râdeţi la artificii! Dansaţi cu HI Q! În 2010 s-ar putea să nu mai aveţi parte nici măcar de aşa ceva.

După un an de criză nimeni nu ştie ce urmează. Cum bugetele se anunţă unele şi mai austere decât în 2009 primele care vor fi tăiate sunt evenimentele culturale. Principalii operatori culturali ai Sibiului încercă din răsputeri să păstreze nucleul de evenimente cu care ne-am obişnuit în ultimii ani.

Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal se aşteaptă ca 2010 să fie „un an deosebit”. Din câte informaţii are până acum bugetul muzeului în 2010 va fi unul „prost”. Şi ca treaba să fie treabă, oamenii îi pleacă din instituţie pe capete. „La ce buget are România de pe acum se anunţă un an cultural foarte prost. Noi ne-am făcut un plan pentru anul care urmează dar, vedeţi dumneavoastră, oamenii pleacă pe rupte, se pensionează, alţii în loc nu pot să angajez că sunt posturile blocate, am posturi libere şi nu pot să le ocup.

Vedeţi dumneavoastră, aşa să scrieţi în ziar, anul 2010 va fi un an deosebit”, a declarat Sabin Luca, directorul MN Brukenthal. Şi 2009 a fost an de criză la muzeu dar cu toate acestea s-au găsit bani pentru câteva zeci de evenimente, vernisaje, expoziţii, totul culminând cu expoziţia colecţiei de capodopere flamande în Paris. Deci nu poate fi dracul atât de negru!

Două dintre cele mai mari festivaluri de muzică din oraş, Artmania şi Rockin’ Transilvania, nu dau semne deocamdată că ar avea gânduri negre pentru la anul. Rockin Transilvania a anunţat deja un prim eveniment din cadrul festivalului de vara viitoare: concursul tinerelor trupe româneşti pentru accederea în festivalul Wacken Open Air. Şi în 2009 organizatorii celor două festivaluri au vorbit despre problemele financiare dar trupe care să cânte la Sibiu s-au găsit. De la festivalul de la Sibiu şi până în prezent Fundaţia Artmania a mai organizat câteva concerte la Bucureşti.

Şi Valeriu Olaru, directorul Complexului Naţional Muzeal Astra, se aşteaptă la un an de „criză adâncită”. „Din punct de vedere al Muzeului Astra am încercat să realizăm cât de cât un plan pentru anul care vine. Nu ştim încă finanţarea dar se anunţă că nu va fi o finanţare prea generoasă. De fapt se anunţă un an de criză adâncită”, spune Olaru. În aceste condiţii principalele ţeluri pentru 2010 rămân festivalurile majore pe care CNM Astra le organizează pe parcursul anului în Piaţa Mare şi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Nedeia de Sfântul Ilie, Târgul Creatorilor Populari, Târgul Olarilor, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor şi altele. „Vom încerca să sporim finanţarea prin venituri proprii. Există unele evenimente devenite brand pentru muzeul Astra, acelea vor rămâne cu siguranţă. În princiupiu vom încerca să păstrăm acelaşi calendar ca şi în 2009”, mai spune Valeriu Olaru. La un prim bilanţ, anul 2009 n-a fost chiar unul de criză pentru CNM Astra. Peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului anul acesta, cifră atinsă doar în 2007. Aceştia au adus muzeului sibian în visterie cu 3,5 miliarde lei vechi mai mult decât era prognozat la începutul anului. Deci crize d-astea să tot fie!

Cam acelaşi lucru poate să spună şi Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Anul de criză 2009 a însemnat aproape câte o premieră pe lună, premii şi participări la festivaluri internaţionale cât pentru toate teatrele din ţară şi parteneriate pentru următorii zece ani. De altfel, directorul Constantin Chiriac spunea în luna martie a acestui an că doar cine nu profită de criză o trăieşte, prin urmare Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2010 nu pare să aibă de suferit prea mult. Despre cel de anul acesta Chiriac a spus doar atât: „ a fost cea mai bună ediţie de până acum!”.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav