Arta si economie (XIX) cateva evaluari E-mail
arta si economie In ciuda restrictiilor impuse de ideologie artelor si artistilor in Romania totalitarismului ceausist, incepand cu anii 74 ai secolului trecut, ce s-au manifestat in primul rand in continutul ideatic si apoi in planul mijloacelor de exprimare artistica, au existat si artisti plastici care au ocolit in creatiile lor, cu o abila „ diplomatie “ preceptele ideologice ale politicii culturale. Avatarurile demersurilor lor artistice au cunoscut momente grele, care nici atunci si nici acum, nu se pot explica si intelege.

Generatiei din perioada stalinismului lui Gh.GH.Dej care a fost obligata sa cultive principiile imuabile ale realismului socialist, i-a urmat generatia tanara de artisti crescuta si formata inscurta si relativ libera perioada din anii 1965-1972, cand, datorita unor deschideri pro occidentale ale politicii de inceput Ceausiste, i s-au permis culturii si artei sa se apropie de valorile artei moderne din spatiul euroatlantic.

Prin intermediul unor manifestari artistice si expozitionale internationale la care au participat si artisti din Romania (selectionati pe criterii politice si clientelare, si nu totdeauna valorice, dar acest lucru este alta problema), s-a ivit posibilitatea ca reverberatii ale artei moderne sa patrunda si la noi.

In saloanele nationale si cele judetene au aparut lucrari extrem de curajoase, uimitoare, ca viziuni si solutii plastice.

Acum, dupa mai bine de 35 de ani, cand arta romaneasca a intrat real in circuitul si competitia mondiala, si cand informatiile de „ ultima ora” sunt la dispozitia tuturor, la o usoara evaluare critica ne dam seama ca acele „ noutati“ nu erau decat palide pastise dupa operele unor mari artisti, cunos­cuti si consacrati pe plan international.

Nu putem sa excludem din acest context si arta unor artisti sibieni. O parte dinte acestia, care au fost obligati, din diferite motive sa cultive arta cu „ tendinta “ a realismului socialist, asa deodata au imbratisat arta moderna de avangarda, spre uimirea publicului si deruta criticii. In prima faza, acest salt acrobativ a fost justificat de unii ca experiment, de altii ca reactie impotriva unor false traditii sau a unor mimari artificioase ale „ isme-lor “ din trecut. Oricum o astfel de optiune i-a costat cu siguranta, foarte mult.

Artisti, talentati dealtfel, cu o creatie originala recognoscibila cu usurinta in primetrul artei romanesti valoroase, au parasit drumul care i-a consacrat batand la poarta modernismului.

Amintim aici pe cativa, fara a intentiona o minimalizare a creatiei acestora, doar din dorinta de a ilustra afirmatiile anterioare. Astfel Simion Florea a renuntat la pictura sa adanc ancorata in solul fertil al picturii romaneti, cautand inedite trairi si satisfactii in arta abstracta.

Noul sau drum a fost rezultatul unor indelungi elaborari. Abstractio­nismul din pictura acelei perioade a lui Simion Florea devenise o constructie laborios gandita ce a capatat in anumite momente valoare expresiva puternica. Gasim in ciclul compozitiilor de mari dimensiuni intitulate „metal” tangente cu pictura francezului Soulages.

Din aceiasi generatie, Vera Marcu s-a refugiat in abstractionismul liric, dupa o perioada de pictura figurativa de sorginte realista, A fost atrasa de pictura Nataliei Dumitresco, o pictorita romanca stabilita in Franta.

O evolutie asemanatoare au avut-o si pictorii, sot si sotie, Ioan si Rodica Chisu. Ioan a fost captivat la un moment dat de abstractionismul geometric. Usor se recunosc in picturile sale sugestii ale abstractionistilor din grupul „ Cercul si patratul” dar si influente din pictura englezului Ben Nicolson. La Rodica Chisu, ecourile picturii lui Lyonel Feininger au fost mai mult decat evidente.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav