Asta-i reforma din spitale: mamaliga cu gem E-mail
Asta-i reforma din spitaleMămăliga asezonată cu marmeladă va fi hrana de bază în spitalele sibiene.

Doctorii vor fi cei care vor mesteca în ceaun, timp în care pacienții vor sta la coadă la farmacia din colț, pentru a-și cumpăra seringile și medicamentele pentru tratamentul de seară. Scenariul este unul extrem de plauzibil, având în vedere tăierile de început de an din bugetele spitalelor sibiene.

Spitalul de piediatrie Sibiu: anul trecut, în ianuarie, a primit 4,5 milioane de lei, prin contractul cu Casa județeană de asigurări de sănătate (CJAS) Sibiu. Ianuarie 2011: actul adițional pentru finanțarea activității din ianuarie 2011 prevede pentru același spital 3,4 milioane de lei, de cheltuit. Spitalul clinic județean Sibiu: în ianuarie 2010, finanțarea asigurată era de 7,2 milioane de lei. Ianuarie 2011: actul adițional întocmit de CJAS Sibiu mai prevede fix cinci milioane de lei pentru singurul spital de urgență din Sibiu. Intervine și Ministerul Sănătății, același ianuarie 2011: direct din cabinetul ministrului, via Direcția de sănătate publică Sibiu, către toate spitalele din județ ajunge o adresă prin care se impune managerilor ca, de la 1 ianuarie anul acesta, să nu aloce pentru salarii mai mult de 70% din sumele decontate de CJAS Sibiu. Lămurire: în unele luni, CJAS ar putea să deconteze, de exemplu, numai un milion de lei, pentru că acestea sunt sumele disponibile. Din respectivul milion, pentru plata celor care lucrează în spital vor fi cheltuți doar 700.000 de lei, chiar dacă fondul lunar de salarii sare de două milioane de lei.

”Practic, ne obligă să închidem”

Spitalul clinic județean Sibiu are datorii de ordinul milioanelor de euro, datorii pentru care așteaptă banii de la CJAS Sibiu de luni întregi. Cum bugetul asigurărilor de sănătate nu a fost încă aprobat, Casa națională a asigurărilor de sănătate a transmis CJAS Sibiu ordinul să încheie acte adiționale la contractul de finanțare de anul trecut. ”Pentru trimestrul I 2011, suma alocată Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este de 15.000.500 de lei, sumă care (...) urmează a fi defalcată de spital, pe tipuri de servicii medicale și pe luni. (...) Vă rugăm să ne transmiteți propunerea dumneavoastră privind defalcarea numărului de cazuri, pe spital și pe secții, având în vedere o medie lunară a contractului pe trimestrul I 2011 de 5.000.000 de lei”, se arată în adresa trimisă de CJAS către Spitalul județean de urgență Sibiu pe 17 ianuarie 2011. Actul adițional cu sumele impuse de CJAS Sibiu trebuie semnat până luni, 31 ianuarie 2011. Managerul Spitalului Județean, Adrian Șanta, răspunde franc. ”Nu o să ne descurcăm cu aceste sume. O să semnez aceste acte adiționale luni, dar împotriva voinței mele. Semnez, pentru că altfel rămâne total neacoperită luna ianuarie. Practic, cu aceste finanțări, ne obligă să închidem spitalul”, a declarat Adrian Șanta. Potrivit lui, cheltuielile medii de întreținere a spitalului au fost, anul trecut, de 2,4 milioane de lei. ”Am tăiat, iar pentru supraviețuire am redus până la 1,8 milioane de lei. Acum, din banii de la CJAS pentru astfel de cheltuieli mai putem aloca 1,5 milioane de lei. Imposibil”, adaugă Șanta.

”Să iau amendă”

 În cazul în care cheltuielile de personal plătite într-o lună depășesc 70% din sumele decontate de CJAS pe luna respectivă, managerii pot fi amendați cu până la 50.000 de lei. În nume propriu. Limitarea cheltuielilor de personal la 70% este o prevedere impusă încă din 2006, dar atunci restricția se aplica la sumele alocate de CJAS prin contract și nu la cele decontate. ”Chiar cu riscul de a fi amendat, eu trebuie să plătesc salariile. Oricum nu mai sunt bani pentru tichetele de masă, un alt drept al angajaților spitalelor”, spune Șanta. Tot cu riscul de a primi o amendă va plăti integral salariile și Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de pediatrie. ”Depășim cu câteva procente acest prag. Ca și manager de spital nu voi acționa în sensul de a reduce veniturile personaluli. Nu o să le scad. Și așa, 27% din angajații spitalului pleacă la final de lună cu un salariu cuprins între 420 și 700 de lei. M-am zbătut să obțin, anul trecut, tichete de masă pentru salariați, iar acum sunt în pus în situația de a nu le putea acorda”, explică Mihuț. La fel ca Adrian Șanta, și Alexandru Mihuț se vede obligat ca la începutul acestei săptămâni să semneze actele adiționale cu CJAS. La fel ca și Adrian Șanta, și el va semna acest act cu obiecții. Adela Cojan, despre ce se poate negocia Atât Adrian Șanta, cât și Alexandru Mihuț vor încerca să negocieze cu Adela Cojan, președintele director general al CJAS Sibiu. Despre mărirea sumelor, însă, nici nu poate fi vorba. ”Eventual, vom putea să discutăm despre repartizarea sumelor pe servicii. În plus, toate spitalele care derulează programe naționale de sănătate vor mai putea primi unele fonduri”, a declarat Adela Cojan pentru Turnul Sfatului. Pentru viitor, ea nu poate face nicio promisiune. ”Bugetul nu este încă aprobat. Acestea sunt sumele pe care le putem acorda pe primul trimestru. Altceva nu pot să spun până când nu va fi aprobat bugetul. Pe care îl vom avea, poate săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) sau peste două săptămâni”, adaugă Adela Cojan. Actualele acte adiționale, însă, își vor produce efectele până la 1 aprilie 2011. Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de pediatrie, s-a întâlnit, în ultima zi a săptămânii trecute, cu directorii economici din cadrul Ministerului Sănătății și ai Casei naționale de asigurări de sănătate. ”Nu se întrezăresc soluții. Se va mai discuta această situație, dar...”, spune cu neîncredere Mihuț.

De unde vin banii?

Agenția națională de administrare fiscală este cea care, din acest an, colectează banii către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate de la firmele din județ. CJAS Sibiu colectează de la entități de genul persoanelor fizice autorizate sau de la cei care realizează venituri independente. Toți banii se strâng la nivel naționl, în Fondul amintit, de unde Casa națională împarte. Nu se știe cât dă Sibiul și cât primește sistemul sibian de sănătate înapoi.

Spitalul județean, în cifre

Datorii totale: 12,73 de mil. de lei
Datorii cu scadența depășită: 6,53 de mil. de lei
Datorii către furnizorii de medicamente: 7,75 de mil. de lei
Cea mai mare datorie la medicamente: 3,63 mil. de lei, către Polisano
Datorii către furnizorii de materiale sanitare: 1,38 mil. de lei
Cea mai mare datorie pentru materiale: 0,4 mil. de lei, către Pharmics
Nu sunt datorii la furnizorii de utilități
Sume de recuperat de la CJAS Sibiu: 16,9 mil. de lei


Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav