ASTRA va avea Centru de conservare in cel mult doi ani E-mail
Cel târziu în 2011, Sibiul se va mândri cu finalizarea celui mai important proiect derulat de Complexul Naţional Muzeal „Astra” (CNMA). Instituţia sibiană a primit finanţare de aproape trei milioane de euro pentru construirea unui Centru de conservare şi restaurare a patrimoniului etnografic în Muzeul în aer liber. Proiectul a fost prezentat oficial vineri, 11 septembrie, de directorul general al CNM „ASTRA”, Valeriu Olaru, alături de echipa realizatoare a proiectului.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei sibiene, construcţia clădirii va fi finalizată în luna august a anului viitor, în timp ce banii obţinuţi din finanţare vor putea fi folosiţi până în data de 30 aprilie 2011. Clădirea va avea o suprafaţă de 1200 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa desfăşurată va ajunge la 3200 de metri pătraţi. Potrivit arhitecţilor construcţiei, Vladimir Grigorov şi Silviu Popa, structura clădirii va fi din beton prefabricat, iar pereţii exteriori din BCA de 30 de cm.

„Va fi o clădire sustenabilă din punct de vedere al costurilor, o clădire pasivă, care va folosi puţină energie”, a explicat Silviu Popa. Proiectul climatului din depozite a fost realizat în colaborare cu o echipă de specialişti de la Muzeului Naţional din Danemarca. „Spaţiile de depozitare nu vor necesita încălzire, iar ventilaţia se va realiza cu ajutorul ventilatoarelor care vor asigura, în acelaţi timp şi ventilarea aerului din încăperi. Temperatura propice pentru depozitare a fost şi ea stabilită în urma unor studii. Astfel, pe tot parcursul anului, temperatura din depozite nu va depăşi 20 de grade Celsius”, a precizat din partea CNM „ASTRA”, Marta Gudman.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ trei milioane de euro, subvenţia acordată de finanţatorii din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein fiind de aproape 2,5 milioane de euro. Restul sumei, până la trei milioane de euro, provine din bugetul muzeului şi de la Consiliul Judeţean Sibiu (CJS). Noua construcţie va fi ridicată pe locul actualului centru administrativ din Muzeul în aer liber, prin dezafectarea grajurilor şi a magaziilor.

Şase gospădării reconstruite

Tot în cadrul acestui proiect vor fi reconstruite şase gospodării ţărăneşti, patru dintre acestea fiind deja în lucru, porivit lui Valeriu Olaru. De asemenea, din finanţarea obţinută vor fi restaurate 45 de obiecte de mobilier pictat, 10 piese aflându-se deja în lucru şi se va realiza un sistem de drenaj pentru scăderea umidităţii pe o suprafaţă de 350 de metri. „Era nevoie de obţinerea acestor bani pentru o mai bună protejare a monumentelor din Muzeul în aer liber”, a spus Valeriu Olaru.

Investiţie de seamă

Potrivit directorului CNM „ASTRA”, Valeriu Olaru, muzeul sibian se mândreşte cu cea mai mare investiţie în domeniul culturii, în SE Europei. Cererea pentru proiect a fost depusă în urmă cu un an şi a fost aprobată de toate comisiile competente. „Una dintre cele mai importante condiţii, la acordarea finanţării, a fost ca proiectul să aducă beneficii comunităţii în care va fi realizat”, a explicat coordonatoarea proiectului, Adriana Avram, de la CNM „ASTRA”. Şi va aduce multe beneficii, potrivit spuselor vicepreşedintelui CJS, Constatin Şovăială. „Un asemenea proiect, de o asemenea valoare nu a mai avut această instituţie şi nicio altă instituţie din ţară. Este o iniţiativă deosebit de importantă pentru judeţ şi pentru România, în general”, a spus acesta.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav