Bacalaureat european E-mail
Bacalaureat european Potrivit noului Cod al Educatiei elaborat de Ministerul Educatiei, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, in 15 septembrie, examenul de bacalaureat in anul scolar 2009-2010 va cuprinde trei probe scrise obligatorii si doua orale, ce vor fi sustinute in timpul anului. Noul proiect al Ministerului Educatiei este vazut cu ochi buni la Sibiu, fiindca se apropie de normele Uniunii Europene.
Absolventii de liceu vor avea de trecut doar trei probe scrise obligatorii.

Elevii care incep, luni, ultimul an de liceu vor avea parte de un examen de bacalaureat mai usor. Si mai „european". Examenul final va cuprinde doar trei teste scrise la materii specifice profilului urmat si doua probe orale la discipline de actualitate: limbi straine si utilizarea computerului. „Este un lucru bun. Avand trei probe scrise si doua evaluari de competente lingvistice si de utilizare a calculatorului, acest model al examenului de bacalaureat se apropie mult mai mult de normele Uniunii Europene", apreciaza Teodor Fartonea, presedintele Federatiei Educatiei Nationale Sibiu. De aceeasi parere sunt si profesorii sibieni. „E ceva bun. Se merge pe nivelul european. Dar mai e pana se publica metodologia", spune P.A., profesor la Liceul Teoretic „Octavian Goga" din Sibiu.

Evaluari de competente

Bacalaureatul devine, astfel, un adevarat examen „de maturitate", considera profesorii. Probele orale pe care le va sustine viitorul absolvent de liceu il ajuta sa-si dea seama mult mai repede ce loc de munca i se potriveste, in functie de notele pe care le obtine. „Evaluarile de competenta lingvistica si de utilizare a calculatorului il vor face pe elev sa constate care loc de munca i se potriveste mai bine. Dupa cum stiti, orice loc de munca iti cere anumite competente, pe anumite niveluri, incepator, intermediar si avansat", spune Teodor Fartonea.

Educatia fizica, exclusa

Toti absolventii de liceu vor sustine trei probe scrise obligatorii si doua teste orale. Elevii vor da un examen la limba si literatura romana, proba comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile. Proba scrisa la limba materna, pentru elevii care au urmat studiile intr-o limba a minoritatilor nationale, va ramane. Cea de-a doua proba obligatorie pentru toti absolventii de liceu va fi la matematica - pentru cei din filiera teoretica, tehnologica sau vocationala cu profil real, respectiv la Istorie - pentru cei care au urmat profilul umanist din filiera teoretica sau vocationala. La a treia proba scrisa, elevii pot opta, in functie de filiera, profilul si specializarea urmate, intre mai multe discipline.

Cei de la profilul real vor avea de ales intre fizica, biologie, chimie si informatica. Absolventii unui profil umanist pot alege intre geografie, filosofie, logica, economie, psihologie si sociologie. Una dintre probele la care se inscriau cei mai multi absolventi de liceu, educatia fizica, a fost scoasa din materiile pe care elevii le pot alege. Pe langa probele scrise, bacalaureatul va cuprinde si evaluari sumative ce se vor desfasura pe durata intregului an scolar: evaluari de competente lingvistice si de utilizare a calculatorului. In ambele cazuri, nivelul de competenta este stabilit in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav