Bani de imprumut pentru zile negre E-mail
bani de imprumut Aproximativ 9000 de pensionari sibieni au depus cereri de împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), de la începutul anului şi până în prezent. Din cauza numărului mari de solicitări, sunt cereri care pot fi soluţionate doar în luna ianuarie a anului viitor. Potrivit directorului instituţiei, Marius Roman, Casa de Ajutor Reciproc acordă, în medie, împrumuturi de 500.000 de lei pe lună.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Sibiu (CARP) reprezintă, pentru mai mult de 9000 de pensionari din Sibiu, singura modalitate de obţinere a unor sume de bani pentru nevoile zilnice. Potrivit directorului instituţiei, Marius Roman, CARP reuşeste să achite, lunar, în medie, 700 de cereri către pensionari, mult mai puţine faţă de numărul de cereri depuse de solicitanţi. „În medie, este vorba de 1000 de cereri de împrumut pe lună, în valoare de peste 600.000 de lei. Există cereri care, din păcare, nu pot fi soluţionate decât peste câteva luni, din cauza numărului mare de solicitări. Spre exemplu, avem cereri care au fost, deja, depuse, dar nu putem să le acordăm împrumutul decât în luna ianuarie”, a explicat directorul CARP Sibiu, Marius Roman.

Suma maximă pentru care un pensionar poate depune cerere de împrumut este 10.000 de lei, cu un termen de rambursare de doi ani, respectiv 24 de rate. Pentru fiecare lună întârziată, bătrânii primesc penalizări de 10 la sută din suma împumutată.

Bani pentru medicamente

Potrivit aceleiaşi surse, cei mai mulţi dintre pensionarii care trec pragul Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari din Sibiu riscă să rămână fără o parte din pensie penru a-şi putea cumpăra medicamentele de care au nevoie în tratarea afecţiunilor de care suferă.

Primul motiv îl reprezintă nevoia de bani pentru tratmentele medicale foarte scumpe, urmate de plata facturilor sau aprovizionarea de iarnă. „În această perioadă, mai ales, pensionarii îşi fac cumpărăturile pentru iarnă şi se pregătesc pentru plata facturilor la întreţinere. Mai nou, sunt pensionari care vin şi împrumută bani pentru a putea plăti izolaţia blocului”, explică Marius Roman. "Există, însă, şi cazuri în care aceştia împrumută de dragul copiilor, pentru a-i ajuta la plata ratelor în bănci", mai explică Marius Roman.

Zeci de pensionari executaţi silit

În evidenţele CARP Sibiu există 60 de pensionari executaţi silit. Cu alte cuvinte, contravaloarea ratelor este reţinută de instituţie direct din pensia pensionarilor, prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP). Potrivit unei statistici oferite de CJP Sibiu, în ultimele trei luni s-au efectuat reţineri din drepturile de pensie, în medie, în cazul a 1085 de pensionari din judeţul Sibiu. „Drepturile de pensie se urmăresc în condiţiile prescrise de Codul de procedură civilă, până la 1/3 din venitul lunar net (fac excepţie sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii care pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net). Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, afară de cazul în care legea prevede altfel. Cu respectarea acestor dispoziţii legale, cele mai mari reţineri sunt cuprinse între 613 şi 523 lei”, spune purtătorul de cuvânt al CJP, Ionela Mocanu.

Reţinerile din pensie se efectuează fie în temeiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, fie în considerarea calităţii instituţiei noastre de terţ poprit, în cazul popririlor înfiinţate de către executori judecătoreşti/bancari, instanţe de judecată, primării, administraţii financiare. De asemenea, în condiţiile legislaţiei specifice, pentru recuperarea unor sume datorate cu diferite titluri, cum ar fi cheltuieli de judecată, împrumuturi sau obligaţii de întreţinere.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav