Banii europeni salvarea autoritatilor in fata crizei E-mail
salvare bani europeni Într-o perioadă în care bugetele tuturor localităţilor, fără excepţie, au fost afectate serios de criza economică, fondurile nerambursabile, în special cele venite de la Uniunea Europeană, sunt văzute ca una dintre puţinele posibilităţi de a face investiţii consistente, fie că este vorba despre infrastructură, modernizări de clădiri sau zone verzi.

Departe de a fi o modalitate lejeră, accesarea banilor europeni îi supune pe cei care vor să ajungă la ei la o procedură anevoiasă şi greoaie. Dincolo de avize, aprobări, hârtii şi dosare întoarse din drum, primăriile trebuie, apoi, să poată acoperi partea lor de finaţare, care, în special pentru localităţile mici, cu bugete modeste, poate fi un efort prea dificil.

Încercăm ca, printr-o serie de materiale pe această temă, să vă prezentăm o situaţie a fondurilor europene accesate de către Consiliul Judeţean Sibiu şi de către primăriile judeţului Sibiu, cât au făcut sau nu edilii la acest capitol.

Ultimul an, mai bun

Prefectul judeţului Sibiu, Constantin Trihenea, spune că ultimul an a adus o îmbunătăţire la acest capitol, în judeţul Sibiu. "Consider că ultimul an a adus accelerarea acesării de fonduri europene în judeţul Sibiu, fiind deja semnate, pentru un număr important de proiecte, contractele de proiectare şi execuţie şi fiind şi un număr important de proiecte depuse spre finanţare la autorităţile competente", a spus Constantin Trihenea. Prefectul a subliniat situaţia Consiliului Judeţean Sibiu, care are deja patru contracte în derulare, dar şi primăriile Agnita, Nocrich, Marpod, Ocna Sibiului care derulează lucrări importante din fonduri europene şi a adăugat că speră ca documentaţiile pentru proiectele din PIDU ale Sibiului, depuse doar în urmă cu câteva săptămâni, să fie corecte şi să fie acceptate. "Efectiv a fost un an bun pentru că s-au semnat contractele depuse din timp", spune Trihenea.

Proiecte mari în judeţ

Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, spune că din evidenţele Compartimentului de Monitorizare al CJ Sibiu rezultă că cel mai mare proiect din judeţ, aflat în derulare, este "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni", de 340 milioane lei, iar un alt proiect important îl reprezintă proiectul ISPA al Sibiului pentru reabilitarea sistemului de canalizare şi a staţiei de tratare a apei potabile Dumbrava, de 104 milioane lei. "Dintre cele 45 de proiecte depuse în cadrul PNDR, măsura 322, au fost acceptate, până la ora actuală, 6 proiecte în valoare totală de 73 milioane lei", spune Bottesch.

4,4 miliarde euro prin POR

Administraţiile locale au posibilitatea să acceseze fonduri prin Programul Operaţional Regional, pentru perioada 2007-2013, un program elaborat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, şi aprobat de Comisia Europeană, prin care este stabilită o strategie de dezvoltare regională, în cadrul căreia sunt alocate 4,4 miliarde euro, în primii 7 ani după aderare. UE finanţează aproximativ 84% din bugetul POR, restul banilor provenind din fonduri naţionale, cofinanţare publică - 14% şi cofinanţare privată - 2%. Reagiunea Centru, din care face parte şi judeţul Sibiu, are alocate prin acest program 483,62 milioane euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10,90% din totalul fondurilor derulate prin POR.

Fondurile se împart pe axele prioritare ale Programului Operaţional Regional, care fiecare are alocat un anumit buget şi cuprinde un număr de domenii cheie de intervenţie: Axa Prioritară 1 - „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Axa prioritară 2 - „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local”, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea şi promovarea turismului” şi Axa prioritară 6 – „Asistenţa tehnică”.

Încercăm ca, printr-o serie de materiale pe această temă, să vă prezentăm o situaţie a fondurilor europene accesate de către Consiliul Judeţean Sibiu şi de către primăriile judeţului Sibiu, cât au făcut sau nu edilii la acest capitol.

Peste 100 milioane lei la CJ

Consiliul Judeţean Sibiu are, în cadrul Programului Operaţional Regional 12 proiecte aflate în diferite faze, pentru patru dintre ele fiind deja semnate contractele, iar alte patru ce urmează să fie semnate în perioada următoare. Valoarea totală a celor patru proiecte aflate deja în derulare se ridică la aproximativ 102 milioane lei, fără TVA. Primul dintre ele este Modernizarea DJ 106 Sibiu – Cornăţel - Alţâna - Bârghiş – Agnita, în valoare de 32.277.499,96 lei, fără TVA, care va fi finalizat în iulie, anul viitor. Investiţia cuprinde 52 de kilometri de drum judeţean modernizat, 32 de ieşiri de drumuri laterale amenajate, 6 intersecţii cu structură rutieră amenajate, 40 de indicatoare rutiere, 10.212 parapeţi, două parcări amenajate, 13 poduri reabilitate şi 15 staţii de autobuz. Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean au pornit de la kilometrul 5 şi se vor încheia la intrarea în oraşul Agnita Consorţiul de firme care şi–a adjudecat licitaţia de execuţie, Comtram, DPC, CON–A şi Sinecon, lucrează fără a opri traficul, aceasta fiind una dintre cele mai circulate artere din judeţ.

Un alt proiect mare al Consiliului Judeţean este „Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii generale şi de turism în arealul turistic Mărginimea Sibiului – Valea Sebeşului - Modernizarea drumului de interes turistic DJ 106 E pe tronsonul Jina-Sugag/DN67C” în valoare de 11.028.319,75 lei, fără TVA, ce va fi finalizat tot în iulie 2011. Pentru proiectul "Modernizarea DJ 105 G Sadu - Râu Sadului – Sădurel km 21+250 – 41+425” contractul a fost semnat în luna februarie, valoarea este de 44.511.360 fără TVA, iar perioada de implementare de 28 de luni de la semnarea contractului de finanţare. „Modernizarea DJ 106 D Răşinari - Poplaca – Orlat km 14+413 – 31+340 ” are o valoare de 14.189.133 lei, fără TVA, contractul de finanţare a fost semnat tot în februarie 2010, iar perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Patru proiecte în curând

Alte patru proiecte pentru fonduri europene ale Consiliului Judeţean Sibiu sunt într-un stadiu avansat, în faza de evaluare, iar pentru unul dintre ele, autorităţile speră că se va semna contractul chiar luna aceasta. “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului nr. 1 al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu” are o valoare de 6.798.600 lei, fără TVA, se află în faza finală de evaluare, Consiliul Judeţean estimează că va fi semnat contractul luna aceasta, iar perioada de implementare va fi de 33 luni de la semnarea contractului de finanţare. Proiectul "Extinderea şi dotarea unităţii de asistenţă medico-socială Sălişte" are o valoare de 2.878.817 lei, fără TVA, se află tot în faza finală de evaluare, autorităţile estimează că vor semna contractul în iunie 2010, iar termenul de finalizare este în 23 luni de la semnarea contractului de finanţare.

"Reabilitarea şi modernizarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Turnu Roşu" este în valoare de 3.426.800 lei, fără TVA, se află în faza de evaluare. Consiliul Judeţean estimează că va semna contractul de finanţare în luna august, iar termenul de finalizare este de 14 luni de la semnarea contractului de finanţare. „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor din cadrul Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu” se ridică la 2.178.100 lei, este în faza de evaluare, estimarea este că va fi semnat contractul în iunie 2010 şi va fi finalizat într-un termen de 16 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Pe lista de rezervă

Consiliul Judeţean mai are, tot în cadrul POR, patru proiecte care sunt evaluate, dar se află pe lista de rezervă, motiv pentru care nu poate estima când va fi semnat contractul de finanţare. Este vorba despre „Modernizare DJ 106B: DN1 – Ocna Sibiului – (Slimnic – intersecţie DN14), inclusiv pod la km 57+023”, în valoare de peste 34 milioane lei, fără TVA, proiect care are ca termen de finalizare 25 luni de la semnarea contractului de finanţare. "Modernizarea DJ 106 E Cristian-Orlat-Sibiel-Vale-Sălişte-Tilişca-Rod-Poiana Sibiului- Jina, km 0+000- km 40+610" este în valoare de aproape 100 milioane lei, fără TVA, iar investiţia se va extinde pe durata a 35 luni de la semnarea contractului de finanţare.

"Modernizarea DJ 142 E Dârlos (intersecţie DJ142A) – Alma – Dumbrăveni - Hoghilag – DN 14, km 0+000 până la 20+130" are o valoare de peste 27 milioane lei, fără TVA, iar termenul de finalizare este de 36 luni de la semnarea contractului de finanţare. "Crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural din muzeul din Dumbrava Sibiului" are o valoare de aproape 3 milioane lei, fără TVA, şi va fi finalizat în 21 de luni de la semnarea contractului de finanţare.

Peste 14 milioane euro pentru PIDU

Primăria Municipiului Sibiu are, la rândul său, o serie de proiecte pentru finanţarea din fonduri europene ale unor investiţii şi este parte la proiectele mari depuse alături de alte localităţi din judeţ, proiectele pentru apă şi pentru deşeuri. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Sibiu cuprinde unele dintre cele mai importante proiecte pentru care Primăria Municipiului Sibiu încearcă să acceseze fonduri europene şi însumează un total de 13,4 milioane euro, adică 56,7 milioane lei. După ce PIDU a fost finalizat, primele trei proiecte din cadrul său, modernizarea străzii Faurului (valoare 1,9 milioane lei), modernizarea străzii Turnului şi Piaţeta Târgul Peştelui (7,1 milioane lei) şi modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap – Aleea Streiu, nr 8 (1,9 milioane lei), au fost depuse, în luna martie, la ADR Centru, pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional – axa 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor- poli urbani de creştere”, sub-domeniul „Poli de dezvoltare urbană”.

Potrivit planului de acţiune din PIDU, cele trei proiecte vor fi finalizate în anul 2012. Următorul proiect, "Modernizare str. 9 Mai" are o valoare de 8,3 milioane lei, va fi depus în 2011 şi va fi finalizat în 2013, la fel ca şi cel de-al cincilea proiect, "Modernizare str. Ocnei" care a fost estimat la 3,7 milioane lei.

Proiectul numărul şase, "Construcţie Viaduct Calea Şurii Mici – Kogălniceanu" are o valoare de peste 33 milioane lei. În cazul în care vor fi alocate fonduri suplimentare, există două proiecte de rezervă, "Sistem de control şi management al traficului urban în Sibiu – Centru de control al traficului ", în valoare de 16,6 milioane lei şi "Modernizare spaţiu public zona centrală cartier Ţiglari (str. Cuptorului), în valoare de 3,2 milioane lei, aceste două proiecte însumând echivalentul a 4,8 milioane lei.

Bani pentru plăţi on-line

Proiectul „Implementarea conceptului de administraţie electronică la nivelul Municipiului Sibiu” se află deja în perioada de implementare şi a fost depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – axa 3, domeniul 2, operaţiunea 1 „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”.

Firma care se ocupă de implementarea acestui proiect a început să lucreze în septembrie 2009, iar termenul final pentru realizarea lui este septembrie 2011. Valoarea totală a proiectului este 2.100.350 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 1.373.623,79 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 309.326,21 lei, iar cofinanţarea beneficiarului - 52.050 lei.

După ce acest sistem va fi gata, practic, sibienii vor putea face orice plată către Primărie on-line, fie că este vorba despre impozite, taxe, etc. Un alt proiect, „Integrarea Serviciilor Publice Subordonate în platforma de administraţie electronică a Municipiului Sibiu”, a fost depus în cadrul aceluiaş program şi se află în evaluare. Valoarea totală a proiectului este de 3.462.900 lei.

Contribuţie de 1,2 milioane euro

Primăria Municipiului Sibiu va contribui cu 1.267.417 euro la proiectul „Management integrat de gestionare a deşeurilor din judeţul Sibiu”, finanţabil prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, domeniul 2.1 „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor”. Toate municipiile, oraşele şi comunele din judeţul Sibiu s-au unit pentru ca prin acest proiect, în valoare de aproximativ 27 milioane euro, să realizeze un sistem complex de colectare a deşeurilor în întreg judeţul Sibiu.

Cei mai mulţi bani, peste 16 milioane euro, sunt aşteptaţi de la Uniunea Europeană, dar proiectul include şi o contribuţie a Guvernului de 3,6 milioane euro şi a Consiliului Judeţean Sibiu şi a primăriilor, de 2,8 milioane euro. La finalul proiectului, vor fi închise cinci depozite municipale de gunoaie şi 75 de depozite din zona rurală, care nu mai îndeplinesc cerinţele de mediu. Absolut toţi locuitorii din mediul urban şi 90% din cei din mediul rural vor fi conectaţi la serviciile publice de salubritate, iar până în 2016 cantitatea de deşeuri biodegradabile din municipiu va ajunge la puţin peste 33.000 tone.

Pentru ca deşeurile să fie colectate separat, reciclate sau tratate şi eliminate în condiţii de siguranţă, pe un teren de 60.000 metri pătraţi din Şura Mică se va construi o staţie de sortare şi una de compostare, pe un teren de 15.000 metri pătraţi din Târnava se va ridica încă o staţie de compostare, vor fi cumpărate echipamente pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi unităţi de compostare individuală pentru sate şi comune. Proiectul pentru deşeuri este depus, de la începutul lunii februarie, la Comisia Europeană, la Bruxelles, iar Ministerul Mediului a asigurat autorităţile că, odată ce a fost acceptat de către minister şi merge la Bruxelles, va fi aprobat.

Bani din Fondul Social European

Proiectul „Formarea continuă şi creşterea calificării profesionale a resurselor umane pentru îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii organizaţionale a Serviciului Public de Poliţie Comunitară al Municipiului Sibiu” se află în faza de evaluare. Acesta a fost depus, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în luna decembrie 2009, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative – axa.1, domeniul 1.3 „Imbunătăţirea eficacităţii organizaţionale” – operaţiunea „Module de pregătire în domenii ca achiziţiile publice, ECDL, limbi străine, dezvoltarea de proiecte, licitarea şi managementul proiectelor, etc”

Valoarea totală a proiectului este 524.510 lei, valoarea asistenţei nerambursabile - 456.162 lei, iar cofinanţarea eligibilă a Municipiului Sibiu - 9.039 lei. Valoarea neeligibilă este de 59.039 lei, reprezentând TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Proiect respins

Ministerul Administraţiei şi Internelor a respins proiectul „Dezvoltarea, diversificarea şi întărirea capacităţii serviciului public de poliţie comunitară al municipiului Sibiu de a furniza servicii specifice de calitate”, care a fost depus anul trecut în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative axa.2, domeniul 2.2 „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor”. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.056.720 lei, din care valoarea asistenţei nerambursabile din FEDR este 754.800 lei, valoarea asistenţei nerambursabile din bugetul naţional este 115.440 lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului - 85.744 lei. Proiectul va fi revizuit şi este posibil să fie depus din nou.

Proiectul pentru apă, în aprilie

Unul dintre cele mai mari proiecte ale judeţului Sibiu, proiectul „ Alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate – judeţul Sibiu sud, inclusiv Municipiul Făgăraş” va fi depus în aprilie 2010 în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu – axa prioritară 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”. Iniţiatorul proiectului este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia de Apă” Sibiu, valoarea totală este de 92.000.000 euro, iar contribuţia Municipiului Sibiu nu a fost încă stabilită.

Apă Canal estimează să obţină finanţarea în luna iunie 2010. Acest proiect prevede construcţia unei uzine de apă la Sibiu, staţii de epurare la Avrig şi Făgăraş, doar pentru o primă etapă de accesare a fondurilor europene, iar pentru accesarea lui, Consiliul Judeţean Sibiu, 20 de localităţi din judeţ şi municipiul Făgăraş s-au asociat, începând cu anul 2007, şi au format Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia de Apă” Sibiu.

În aşteptare

Un alt proiect depus de Primărie, „Amenajare scuaruri – Municipiul Sibiu”, finanţabil din Fondul pentru Mediu, în cadrul Programului Naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, nu a fost nici până acum evaluat deşi a fost depus la Administraţia Fondului pentru Mediu în octombrie 2010. Mai mult decât atât, nici proiectele depuse în prima sesiune de depunere, la începutul anului 2009, nu au fost evaluate. Bugetul proiectului este de 993.356 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă - 816.764 lei cu TVA, contribuţia proprie a Municipiului Sibiu - 176.592 lei cu TVA.

2,4 milioane euro de la Guvernul Norvegiei

Proiectul „Parteneriat pentru mediu curat, minimizarea deşeurilor şi dezvoltare durabilă în regiunea 7 Centru” este finanţat din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului norvegian de cooperare pentru creşterea economică şi dezvoltarea durabilă a României. Acesta a fost promovat de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, iar Municipiul Sibiu are calitatea de partener în cadrul proiectului, fără participare financiară. Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani, până în 2011, proiectul este aprobat a fost încheiat contractul de finanţare în valoare de 2.400.000 euro. Primăria Sibiu a mai depus Proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare şcoala cu clasele I-VIII nr. 18 Sibiu”, care a trecut la faza precontractuală, şi este în valoare de 5.101.739 lei. Acesta a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional - axa 3, domeniul de intervenţie 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Sibiu, consilierii au aprobat un alt proiect, Sibiu Baroc Update, în valoare de 977.984 lei, ce va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 5 - dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie şi are ca scop promovarea produsului turistic Sibiu.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav