Baza Tursib scoasa la vanzare E-mail
baza tursib 30 de milioane de euro şi 60.000 de metri pătraţi.

Acestea sunt principalele valori care caracterizează una din cele mai mari tranzacţii pe care reprezentanţii administraţiei locale sunt interesaţi să o facă. Dacă se găseşte un cumpărător. Şi doritori se pare că ar exista. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, vânzarea actualei baze a societăţii de transport public din Sibiu a intrat în discuţie încă de acum aproximativ doi ani. Ideea a căpătat noi imbolduri în momentul în care societatea de consultanţă angajată de Tursib a sugerat relocarea bazei. "Consultanţii noştri din Dresda ne-au spus că aici este prea mult spaţiu, nu am avea nevoie de atâta. Încă nu este nimic hotărât, dar am lansat ideea acestei tranzacţii în mai multe medii. Am avut şi discuţii cu un potenţial cumpărător", spune Adrian Popa, directorul Tursib.

Preţul să fie bun

Vânzarea terenului ocupat acum de Tursib este şi o dorinţă a conducerii Primăriei Sibiu. "În principiu dorim să vindem platforma Tursib pentru a construi una nouă. Dacă este vorba de un cumpărător care oferă un preţ bun se poate ajunge la o negociere", a declarat primarul Klaus Johannis. Care este un preţ bun, rămâne încă de văzut. "Deocamdată vrem să vedem care sunt ofertele. Pentru relocarea actualei baze ar fi nevoie de o investiţie de aproximativ 30 de milioane de dolari. În timp, o asemenea investiţie s-ar derula pe o perioadă de unu - doi ani", spune Popa. Cele 30 de milioane de euro (500 de euro pentru un metru pătrat) pe care conducerea Tursib ar dori să le primească pentru platforma Tursib sunt un preţ cam ridicat. Potrivit lui Bogdan Gicu, preşedintele filialei sibiene a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, un preţ mai aproape de cel practicat în această perioadă ar fi de 21 de milioane de euro.

"În zona respectivă un preţ actual este cel de 350 de euro pentru un metru pătrat. 500 de euro este cam mult, dacă avem în vedere că viitorul Plan Urbanistic General al Sibiului prevede pentru zona respectivă o scădere a procentului de ocupare a terenului de la 40 la 28%. Prin urmare, un astfel de teren nu mai este rentabil pentru dezvoltatorii imobiliari. Dacă e să vobim de un hypermarket, trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă cu Interex. Magazinul a venit în locul Univers`all, şi tot nu merg lucrurile cum trebuie. Sunt foarte multe spaţii comerciale de înciriat în zonă", afirmă Gicu.

Kaufland, primii interesaţi

Primii care au reacţionat la vestea răspândită de Tursib au fost reprezentanţii Kaufland România, la finele anului trecut. De atunci, însă, nu au lansat, însă, nicio ofertă concretă. Zilele trecute, Kaufland România a deschis un magazin la Mediaş, fiind unul din puţinele lanţuri din România care investesc în continuare în noi magazine. Deşi solicitaţi, până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Kaufland nu au răspuns întrebărilor legate de cât de serioase le sunt intenţiile de cumpărare a platformei Tursib. Pe site-ul propriu, compania se arată, însă, clar interesată de achiziţia de terenuri pe care se poate construi.

"Suntem interesaţi de suprafeţe de teren în locaţii centrale sau periferice, de preferat cu drept de construcţie, respectiv şanse pentru a se obţine autorizaţiile necesare construcţiilor comerciale cu suprafeţe mari. Nu are importanţă dacă terenul este de închiriat sau de cumpărat, de asemenea poate fi construit sau neconstruit". De preferat, cei de la Kaufland caută terenuri cu suprafeţe începând de la 8.000 de mp, "cu locaţie favorabil centrală sau periferică", în oraşe cu cel puţin 30.000 de locuitori şi cu o arie de acoperire de minim 60.000 de locuitori.

Klaus Reisenauer este unul dintre marii jucători de pe piaţa imobiliară, iar numele lui a fost vehiculat în legătură cu vânzarea platformei Tursib. Partener de tradiţie al celor de la Kaufland în România, Reisenauer dezvoltă acum proiectul mall-ulului Prima Shopping, la ieşire înspre Mediaş, proiect a cărui valoare finală este estimată la 120 de milioane de euro. Reisenauer spune că, deocamdată, investiţiile sunt concentrate pe acest proiect şi nu este interesat de platforma Tursib. În plus, nici preţul nu i se pare unul atractiv. "Preţul de 500 de euro pentru un metru pătrat mi se pare iluzoric. La acest preţ, în condiţiile actuale, nu cred că ar putea exista un posibil cumpărător", spune Reisenauer.

Noua bază, în Zona Industrială Vest

Potrivit lui, în loc de cei 60.000 de metri pătraţi pe care îi acoperă acum platforma Tursib, societatea de transport în comun ar avea nevoie de doar 40.000 de metri pătraţi. "Am discutat şi cu consultanţii din Dresda, am şi văzut o astfel de bază, pe măsura noastră. Care să acopere necesarul celor 100 de maşini, câte avem şi noi. Despre locul relocării am prefera Zona Industrială Vest". Chiar dacă liniile de tramvai au fost desfiinţate, fapt ce va determina o reolcare mai uşoară, singura problemă ce rămâne este cea a tramvaiului. "Pentru acesta trebuie găsită o soluţie, în cazul relocării. Tramvaiul nu trebuie să dispară, deoarece face legătură cu o zonă care o să fie în continuă dezvoltare. Pentru tramvai va fi nevoie de o remiză şi o staţie de redresare. Pentru care cred că putem găsi uşor soluţii", spune directorul societăţii de transport public. Printre avantajele relocării bazei în Zona Industrială Vest, Adrian Popa invocă infrastructura. "Este mult mai bună. Este nouă". În situaţia mutării sediului Tursib, evident, toate traseele vor fi regândite.

Soluţii de finanţare

Vânzarea platformei Tursib a fost lansată deja în mediile oamenilor de afaceri. Cu toate acestea, relocarea bazei presupune investiţii şi lucrări care nu permit o tranzacţie imobiliară care să se desfăşoare relativ rapid. "Am luat în calcul mai multe variante. Una dintre acestea este accesarea unui credit punte, care să ne permită începerea investiţiilor în noua bază, după ce găsim un cumpărător. Am şi discutat cu reprezentanţi bancari despre această variantă, rămâne să vedem. Cealaltă variantă este să accesăm şi nişte fonduri europene pentru mediu. În această situaţie am luat legătura cu un specialist în finanţări europene. Am discutat despre ce dorim să facem şi lucrează acum la identificarea posibilelor surse de finanţare", declară Adrian Popa. Tot pe fonduri europene se caută soluţii şi pentru recondiţionarea liniei de tramvai care leagă Sibiul de Răşinari. Acest proiect va fi derulat împreună cu Primăria Răşinari.

De acord cu mutarea, dar cu condiţii

Vecinii bazei Tursib cred că relocarea acesteia ar fi o idee bună. În principiu. "Mai e gălăgie, mai e praf. Dar, acum, depinde şi de ce o să se facă în loc. Că decât să avem un mall cu maşini şi gălăgie, mai bine să rămână aşa", spune unul vecinii de 20 de ani ai bazei. Sibiul Sîntea, preşedintele asociaţiei Transira, este un cunoscut critic al activităţii Tursib. "Am auzit şi eu de această intenţie, chiar dacă nu pe căi oficiale. Probabil că terenul respectiv face cu ochiul unora. Dar, în ideea, relocarea nu este neapărat un lucru rău, se practică şi în alte părţi. De exemplu, la Iaşi. Dacă se va alege Zona Industrială Vest, poate că e un pic cam departe de cealaltă parte a oraşului, dar, pe de altă parte, nici aici între blocuri nu cred că este cea mai fericită soluţie", spune Sîntea.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav