Boc spera ca epopeea centurii s-a încheiat E-mail
Boc spera ca epopeea centurii s-a incheiat Premierul Emil Boc a efectuat, joi, o vizită de lucru pe centura ocolitoare a Sibiului, însoţit de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, şi de ministrul economiei, Adriean Videanu. Primul ministru a estimat că ambele porţiuni ale centurii vor fi finalizate până la jumătatea anului viitor, dacă nu vor exista contestaţii legate de cel de-al doilea tronson. “A fost o întreagă epopee pentru a se putea ajunge să se lucreze la condiţii şi standarde europene”, a declarat Boc, referindu-se la prima firma Todini, cea care câştigase iniţial licitaţia.

“Obiectivul principal al vizitei noastre la Sibiu îl reprezintă centura ocolitoare a municipiului. Este o prioritate a guvernului şi a sibienilor, iar angajamentul guvernului este de a finaliza până la mijlocul anului 2010 centura ocolitoare a Sibiului. La primul tronson se lucrează, în acest moment. Cel de-al doilea este în fază de licitaţie, azi (n.r. joi) s-au deschis ofertele şi sperăm ca procedura să fie încheiată foarte rapid, potrivit legii, astfel încât la mijlocul anului viitor să încheiem ambele tronsoane şi să le dăm sibienilor liniştea, prin eliminarea traficului greu şi să le oferim confort şi celor care trec prin Sibiu”, a declarat premierul. Valorea totală este de aproximativ 70 milioane de euro, a estimat Boc. 48 de milioane a costat primul tronson, valoarea celui de-al doilea depinzând de licitaţie.

Prin prezenţa celor doi miniştri, al transporturilor şi al economiei, Emil Boc a vrut să dea asigurarea că lucrările se corelează, cele legate de drumuri şi cele legate de utilităţi, şi că există resurse financiare pentru finalizarea lor.

Berceanu nemulţumit de ofertele pentru al doilea tronson

“Istoria acestui proiect este una destul de zbuciumată şi neplăcută. La prima licitaţie pentru primul tronson a câştigat o firmă italiană care nu a excelat deloc, nici calitativ, nici din punct de vedere al respectării termenelor. Singurul domeniu la care au excelat a fost să ceară bani suplimentari”, a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Acesta a declarat că acum este mulţumit de asocierea Geiger, Max Boegl.

“Pentru cea de-a doua porţiune a trebuit să facem o modificare, pentru că face parte din coridorul 4 de autostradă şi la un moment dat mergea în continuare către Arad. Ca ea să joace rolul de centură până va fi gata autostrada, trebuia să se închidă undeva”, a explicat ministrul. Pentru aceasta, au preluat o bucată din drumul judeţean, astfel o parte din centura are profil de autostradă, cu patru benzi, o parte doar două benzi. “Această porţiune a constituit obiectul unei licitaţii. Azi s-au desfăcut plicurile şi nu sunt foarte încântat de ceea ce am auzit de la Bucureşti. Au venit nouă firme dar preţul cel mai mic este de 9 milioane, faţă de 18 milioane cât este preţul de referinţă. Din experienţă vă spun că este o mare nenorocire, cu nouă milioane nu vor face nimic. În aceşti bani nu intră nici materiile prime. Dacă dăm lucrarea acestei firme, atunci ei vor lua avansul, după care vor inventa tot felul de lucrui ca să le mărim preţul să poată face lucrarea”, a continuat ministrul.

2012-2013 pentru autostradă

Autostrada până la Arad va fi realizată cu fonduri europene. Deja au început lucrările la două porţiuni, centura Aradului şi porţiunea Arad - Timişoara. “Lucrurile merg greu pentru că am găsit unitatea de management şi cele de implentare din CFR şi autostrăzi nepregătite după standardele Uniunii, nu erau auditate. Procedurile au durat şase luni, acum sunt la auditare. Aceste mecanisme fac posibil dialogul cu Uniunea Europeană. Apoi proiectele le trimitem la UEşi după aceea le vom scoate la licitaţie şi dăm drumul la lucrări. Pentru unele dintre ele asta înseamnă anul viitor. Proiectele sunt în general cu termene de realizare de trei ani. Asta înseamnă că unele vor fi gata în 2012, altele în 2013, dacă nu sunt probleme cu licitaţiile”, a declarat Berceanu.

Autostrada Sibiu-Piteşti nu a primti finanţare europeană, aşa că guvernul a găsit soluţia să o dea în concesiune. 'Va fi împărţită în două tronsoane, de la Piteşti la Curtea de Argeş, iar cealaltă de la Curtea de Argeş la Sibiu. Procedurile pentru concesionare vor începe cu anunţul de invitaţie de participare, imediat ce vom finaliza prima concesiune Comarnci - Predeal. După lansare va mai dura un an până la adjudecarea ei, iar construcţia unui tronson aproximativ 4 ani. Deci sfârşitul anului 2014 va fi gata porţiunea până la Piteşti”. Ministrul a estimat ca va costa 3 - 4 miliarde euro.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav