Boitan: Ministerul reduce activitatea spitalelor, cu o treime, din condei E-mail
Boitan: Ministerul reduce activitatea spitalelor, cu o treime, din condei Senatorul PNL Minerva Boitan consideră că spitalele îşi vor reduce aproape cu o treime activitatea, din cauza faptului că, de luna aceasta, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70 la sută din totalul cheltuielilor spitalelor. Aceasta recomandă consiliilor judeţene să prevadă asigurarea măcar a cheltuielilor pe utilităţi, pentru a păstra unităţile sanitare pe linia de plutire.

„Conştient, probabil, că nu poate asigura funcţionarea sistemului, Ministrul sănătăţii a venit cu o dispoziţie spre spitale, în care le aduce aminte de art. 197 din Legea 95, conform căreia nu au dreptul să depăşească 70 la sută cu cheltuielile de personal, dar nu din sumele contractate, ci din sumele decontate de Casa", a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, senatorul PNL.
Aceasta a explicat că, astfel, spitalele, inclusiv cel judeţean din Sibiu, vor avea mari probleme cu plata salariilor, după ce oricum majoritatea din ele au datorii mari către furnizori. „Deci ştii, pe de o parte, că nu ai colectare şi eşti ferm convins că nu se decontează toate serviciile, şi vii, pe altă parte, şi impui să nu depăşească 70 la sută cheltuieli de personal din sumele decontate. De exemplu, dacă ai un contract de 10 miliarde pe lună, nu îţi dau voie să depăşeşti 70 la sută din 5 miliarde cât ţi-a decontat Casa. (...) De doi ani, Casa nu mai decontează întreaga sumă contractată, ci cea cheltuită de către spitale, pe servicii. Şi acum vine Ministrul sănătăţii şi le aduce aminte că trebuie să cheltuiască maxim 70 la sută din sumele decontate. Aceasta înseamnă că vor fi probleme foarte mari de plată a salariilor", a spus Boitan.

Aceasta va solicita Ministrului sănătăţii Cseke Atilla, într-o interpelare scrisă, să explice cum se poate reduce capacitatea funcţională a unui spital cu 30 la sută, pentru că, indirect, aici se va ajunge. „Voi avea o întâlnire în comisia de sănătate cu reprezentanţii ministerului şi voi transmite şi o interpelare în scris Ministrului, să justifice sau să dea indicaţii, cum se poate reduce, într-o lună sau două, un spital la 70 la sută, practic, din capacitatea lui funcţională. Cunoscând Spitalul Judeţean Sibiu, dacă iei 30 la sută din ATI, 30 la sută din Dermatologie, spitalul nu mai funcţionează. Încadrarea cu personal a fost dintotdeauna sub normative, mai ales în ultima perioadă. Ori a spune că poţi reduce activitatea unui spital cu o treime, după ce e prost plătită, li s-au luat sporuri, prime, acum vine şi ministerul şi printr-o mişcare de condei, indirect, vrea să determine reducerea spitalelor. Acea reducere de paturi, de anul trecut, a fost nimic faţă de ce ar însemna acum continuarea acestui nivel de subfinanţare", a spus Boitan.

Senatorul PNL a arătat ultima hârtie trimisă de CJAS Sibiu către Spitalul Judeţean, din luna ianuarie, prin care Casa deconta 5 milioane de lei pe lună. „Din această sumă, cheltuielile de personal sunt cam 4,2 milioane. Cu restul un spital nu poate funcţiona. Nu poate plăti utilităţile, reactivi, medicamente, nu mai poate plăti nimic", a spus Boitan. Senatorul sugerează Consiliului Judeţean Sibiu să fie pregătite să preia cheltuielile de funcţionare ale unităţilor sanitare din subordine. „Eu le sugerez, cel puţin în perioada următoare, să se gândească la plata utilităţilor. Aşa cum a venit finanţarea pe luna aceasta, spitalul îşi plăteşte salariile şi nu mai poate plăti absolut nimic. Să nu uităm că au şi datorii, problemele cele mai mari fiind cu firmele de medicamente. Nu ne mai putem juca cu sănătatea - a ajuns undeva atât de jos încât intră sub pământ", a concluzionat Boitan.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav