"Brukenthal" a luat coronita Uniunii Europene E-mail
Unul dintre prestigioasele premii culturale ale Uniunii Europene se numără printre "exponatele" de preţ ale Muzeului Naţional Brukenthal* Premiul pentru patrimoniu cultural "Europa Nostra" în domeniul Educaţiei a fost câştigat într–o competiţie acerbă în care concurenţi au fost muzee de prim–rang ale Europei*

Muzeul Naţional Brukenthal a încheiat cel de-al doilea an şcolar sau, mai bine zis, cel de-al doilea an de proiecte educaţionale, cu brio. A fost premiat de Uniunea Europeană şi Aosciaţia Europa Nostra pentru proiectul educaţional "Descoperind muzeul" pe care îl derulează începând cu anul 2008. "Coroniţa" este cu atât mai valoroasă, cu cât ea este oferită în premieră unui muzeu din România. Premiul a fost decernat Muzeului Naţional Brukenthal în cadrul unei ceremonii găzduite zilele trecute de oraşul Istanbul, din Turcia, iar la ceremonie instituţia a fost reprezentată de Dana Roxana Hrib, coordonatorul proiectului "Descoperind muzeul". O binemeritată recunoaştere internaţională

"Este unul dintre cele premiile prestigioase pentru cultură ale Uniunii Europene. E acordat total depolitizat, vine din partea unei asociaţii care nu poate fi influenţată decât de calitatea gestului cultural realizat de cineva. Am fost surprins că am primit acest premiu pentru că au fost momente grele în derularea proiectului educaţional", declară Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
Juriul de experţi al Uniunii Europene şi Europa Nostra a motivat astfel acordarea premiului Muzeului sibian: "pentru exemplara abordare pedagogică folosită în dezvoltarea programelor educative ale muzeului în scopul atragerii publicului tânăr. Aspectul intercultural al proiectului ca şi remarcabila bază ştiinţifică a publicaţiilor editate, este un excelent exemplu pentru schimbarea abordării clasice a muzeului într-un instrument de conştientizare". Altfel spus, noutatea proiectului "Descoperind muzeul" rezidă deopotrivă în faptul că elevi de 6 sau 16 ani au fost provocaţi să modeleze lutul, să pornească în căutarea obiectelor de interes arheologic, să spună povestea Sibiului, să confecţioneze mărţişoare, să reproducă imagini din pinacoteca Brukenthal sau să pună în scenă mici spectacole. În consecinţă şi numărul vizitelor elevilor în muze a crescut de la 1587 de vizite în 2008, la 7341 vizite vizite în 2009. Un nou record a fost deja stabilit în acest an: 13.585 este cifra totală a copiilor, preşcolari, şcolari şi liceeni, care au poposit în muzeele Brukenthal de la începutul anului şi până în 1 iunie.
De asemenea, premiul recomensează nu doar noutatea evenimentelor propuse celor mici, cât şi calitatea ştiinţifică a publicaţiilor pe care muzeografii le-au editat special în cadrul acestui program. "În general, în România pedagogia muzeală este considerată a fi o activitate facilă, puţin documentată, un joc. Dar ea implică, de fapt, o muncă grea, multă documentare atât la capitolul ştiinţific, cât şi în privinţa materialelor suport", a spus Dana Roxana Hrib.

Recompense?!

Muzeul Naţional Brukenthal a intrat în această competiţie europeană alături de alţi 139 de candidaţi şi a fost declarat câştigător la categoria Educaţie, înscriindu-se astfel în lista celor 29 de laureaţi. Prin obţinerea Premiului pentru patrimoniu cultural, "Brukenthal" a intrat şi în competiţia pentru obţinerea umor premii în valoare de 10.000 euro/ proiect. "N-am luat acel premiu în bani, deşi ştiu că am fost propuşi. Au fost alte proiecte cu rezultate foarte bune. Cred că oricare dintre noi ar fi putut lua acele premii şi cred că juriul a fost obiectiv", adaugă Dana Roxana Hrib.
Recompensarea muzeografilor, restauratorilor şi conservatorilor care s-au implicat în derularea acestui proiect nu va fi posibilă, financiar vorbind. Sabin Adrian Luca declară: "Partea tragică este că sunt vreo 10-15 oameni care au muncit foarte mult, s-au implicat şi nu pot fi răsplătiţi în niciun fel. Sunt fericit însă pentru că se pare că am gândit bine această reformare a muzeului, iar recunoasşterea vine de unde nici nu te aştepţi: de la cel mai înalt nivel." Directorul Muzeului Naţional "Brukenthal" a motivat astfel absenţa sa de la ceremonia de decernarea a premiilor: "Nu am putut merge la Istanbul din acelaşi motiv pentru care nu am putut merge nici la Paris la deschiderea expoziţiei "Brukenthal". Pentru deplasările în străinătate în calitate de manager al acestui muzeu am nevoie de aprobarea Ministerului Culturii. Dar vă promit că vom face mai multe evenimente prin care să promovăm imaginea României, imaginea Sibiului".

Potrivit protocolului de decernare a premiilor, ceremonia europeană este urmată de o ceremonie locală, la care urmează să participe un reprezentant oficial al Europa Nostra. Muzeul Naţional Brukenthal va propune pentru organizarea ceremoniei locale data de 13 septembrie, când se va deschide anul şcolar 2010/2011.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav