Buget 2010 tot la coada E-mail
buget 2010 Dacă nu ar fi fost trei judeţe mai ignorate decât Sibiul, judeţul nostru ar fi fost ultimul în clasamentul judeţelor care primesc bani de la bugetul de stat pentru comune şi oraşe.

În ceea ce priveşte banii alocaţi pentru drumurile judeţene, stăm un pic mai bine - locul 27 din 41. Noroc cu protecţia copilului şi a persoanelor cu handicap, unde prin prisma fondurilor alocate suntem pe locul 13, cu 58,7 milioane de lei. Lider e Iaşiul, cu 112 milioane alocate, iar la coada clasamentului se află Giurgiul, cu 21 de milioane alocate. Pentru salariile, sporurile şi indemnizaţiile profesorilor şi pentru ajutorul social, judeţul Sibiu coboară până pe 24, cu 214 milioane de lei, sumă relativ medie acordată la nivel naţional.
La sumele defalcate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale, judeţul se întoarce la tratamentul binecunoscut, cel din jumătatea de jos a alocaţiilor la nivel naţional. Cu 11,4 milioane de lei alocate pentru drumurile judeţene din Sibiu, ocupăm un fericit loc 27 din 41. Ne depăşesc judeţe precum Teleorman (20,16 milioane), Hunedoara (24,13 milioane) sau Bihor (21,38 milioane de lei).

Cel mai la coadă suntem la împărţirea banilor pentru "echilibrarea bugetelor locale". Dacă nu ar fi fost judeţele Sălaj (29,5), Ilfov (10,9 mil.) şi Covasna (26,2 milioane), cu cele 31,3 milioane alocate localităţilor din judeţul nostru, am fi fost pe ultimul loc. Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru comunele şi oraşele din judeţele Suceava (100 de milioane), Bacău şi Neamţ (cu 74, respectiv 73 de milioane de lei). Bugetele administraţiilor locale vor beneficia în conturi de transferuri de bani de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru "camerele agricole". Cu 840.000 de lei propuşi în acest an pentru judeţul Sibiu, ocupăm un fericit loc 11 la nivel naţional. 11 de la coadă, evident.

În rest, am arat miile de pagini ale bugetului de stat pe 2010 şi, mare lucru pentru Sibiu nu am descoperit. Ministerul Transporturilor prevede că anul acesta urmează să fie terminată centura ocolitoare a Sibiului. Aproape toată centura, deoarece proiectul pe 2010 prevede alocarea de bani şi în 2011. Pentru anul acesta, sumele prevăzute pentru centura Sibiului sunt de 50,78 milioane de lei, iar pentru anul viitor de 7,9 milioane de lei. Anul trecut, Ministerul susţine că pentru centura Sibiului au fost cheltuite 73,7 milioane de lei, iar până în 2008, aproape 119 milioane de lei.

Cât priveşte autostrăzile, Ministerul Transporturilor îşi propune ca în acest an să demareze "acţiuni de pregătire a documentaţiilor tehnice pe diferite tronsoane ale autostrăzii Nădlac - Deva - Sibiu - Piteşti", cu accent deosebit pe porţiunea Orăştie - Sibiu. Ca un detaliu, această autostradă trebuia să aibă lucrările începute încă de anul trecut şi să fie finalizată în 2013. Cât despre Autostrada Transilvania, care traversează şi estul judeţului, nu e deloc sigur câţi din cei 700 de milioane de lei propuşi pentru 2010 vor fi şi cheltuiţi în judeţul nostru. La coadă pentru o parte din aceeaşi bani mai stau şi judeţele Braşov, Mureş, Cluj, Sălaj şi Bihor.

Pentru a reteza orice speranţă, drumul care judeţele Sibiu de Alba prin Copşa Mică nu va primi nici în acest an fonduri pentru modernizare. În fine, bugetul de stat prevede bani pentru finalizarea sediului Direcţiei Finanţelor, început încă din 1993. Tot pentru sedii vin bani şi către Tribunalul Sibiu, dar şi către Judecătoria din Sălişte, plus Direcţia de Muncă.

Pentru a încheia, totuşi, într-o notă optimistă, Universitatea din Sibiu primeşte bani pentru două cămine studenţeşti, bibliotecă, sediul Facultăţii de Medicină şi Centrul de cercetare din Păltiniş.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav