Bursa din Sibiu a tranzactionat azi primele certificate de emisii de gaze E-mail
certificate emisie gaze Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu a tranzacţionat primele certificate de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 4.400 de tone de dioxid de carbon la un preţ de 53 lei/tonă, tranzacţia fiind intermediată de Delta Valori Mobiliare. "Nu ştim

să spunem cine sunt cumpărătorii sau vânzătorii acestor certificate. Întreaga operaţiune s-a derulat prin Delta Valori Mobiliare. Acestea sunt primele certificate de emisii de gaze tranzacţionate de la clasificarea acestora ca valori mobiliare şi eliminarea TVA-ului. Am mai avut înainte o tranzacţie, dar a fost mult mai mică. Acum a trebuit să schimbăm tot soft-ul pentru a putea tranzacţiona. Oricum aceste certificate tind să se internaţionalizeze. Noi am avut până acum cel puţin 15 intermediari din afara ţării care s-au interesat de astfel de certificate", a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu.

Potrivit acestuia, tranzacţia a vizat 44 de certificate, adică 4.400 de tone de dioxid de carbon, la preţul de 53 de lei pe tonă. După depunerea banilor, certificatele au fost emise în termen de 24 de ore. Certificatele sunt emise în baza sistemului Uniunii Europene de tranzacţionare a emisiilor de gaze cu efect de seră, unul din pilonii politicii Uniunii Europene privind schimbările climatice şi reducerea poluării. În februarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră ca valori mobiliare, care vor fi tranzacţionate direct pe pieţele de capital, la aproape un an după prima autorizare.

Comisia a înregistrat aceste instrumente ca valori mobiliare şi în aprilie 2009, dar ulterior le-a retras avizul, pentru clarificarea unor aspecte de ordin tehnic şi legal referitoare la tranzacţionarea pe piaţa de capital a acestor certificate. Potrivit avizului aprobat de autoritatea pieţei de capital, prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii financiare având ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de seră se vor desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţiii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu. Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită. Bursa de la Sibiu intenţiona să introducă tranzacţionarea directă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încă din luna octombrie, dar startul tranzacţiilor cu aceste produse a fost amânat.

La Sibex se tranzacţionează şi contracte futures cu activ suport pe certificatele de emisii de dioxid de carbon. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasă valoare, plafonul României este de 75,9 milioane de tone anual, adică 3,6%.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav