Casa de 500 de ani din Orasul de Jos pregatita de demolare E-mail
Casa 500 de ani Imobilul de pe strada Pielarilor, de la numărul 2, își va găsi, în câteva săptămâni, sfârșitul inevitabil: la aproape 500 de ani de la ridicare, casa va fi demolată.

De mai bine de 25 de ani, de când imobilul avea nevoie de reabilitări, nimeni nu a intervenit să întărească imobilul care, încet-încet, a început să crape la propriu. ”În aproximativ o lună și jumătate cel mult o să iasă de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu și restul de acte necesare în vederea demolării. Nu se mai putea. Numai că sper să reușim să recontruim așa cum trebuie, căci până acum numai piedici am întâlnit peste tot. Numai cu pile se pot rezolva lucrurile în țara asta”, spune Carol Neustadter.

El este cel care a reprimit, în 2000, casa părintească înapoi. De intrat în posesia ei a intrat, însă, abia acum doi ani: timp de cinci ani în cele șase apartamente în câte a fost împărțită casa a fost obligat prin lege să păstreze foștii chiriași (câteva familii de romi). După expirarea acestui termen, chiriașii nu au vrut să părăsească imobilul, dar nici să mai plătească în vreun fel chirie sau să contribuie la reabilitarea imobilului. A fost nevoie de încă un proces de evacuare. În toți acești ani de procese, Carol Neustadter, revenit în România din Germania, și-a epuizat rezervele de bani. Acum trei ani s-a trezit proprietar peste o casă de 500 de ani, aflată în pericol evident să se prăbușească – zidul dinspre stradă a ”făcut o burtă imensă”, iar proptelele adăugate ulterior nu au rezolvat mare lucru.

Vândută și reconstruită

Recent, Carol Neustadter a vândut aproximativ o jumătate din imobil proprietarilor fostului restaurant Max. Restaurant aflat într-o clădire lipită de imobilul de pe strada Pielarilor numărul 2. Iar cum imobilul de pe Pielarilor o lua la vale, acest lucru a afectat și structura imobilului în care funcționa restaurantul Max. Cum casa lipită de a lor o ia la vale, proprietarii restaurantului Max o vor demola și o vor reconstrui, în mod identic. Același lucru îl va face cu jumătatea rămasă lui și Carol Neustadter. ”Să sperăm că și statul nu ne va pune piedici. După cum vedeți, în continuarea imobilelor noastre mai sunt lipite și alte clădiri, care aparțin însă statului”, mai spune Caron Neustadter.

Istoria unei prăbușiri

Bunicul lui Carol Neustädter a plecat înainte de al doilea război mondial în SUA. Cu banii câştigaţi s-a întors la Sibiu unde şi-a cumpărat o casă. Nu a apucat să se bucure de proprietate – regimul comunist i-a naţionalizat casa. Au urmat şi alte necazuri peste familie. A venit Revoluţia, restaurarea dreptului de proprietate. Carol Neustädter, unul din nepoţi, porneşte în 1995 procesul de retrocedare. Îl câştigă, la 10 zile îi moare tatăl. Statul face un recurs în anulare, casa este realuată în proprietatea statului. „Recursul în anulare a venit în urma decizie lui Iliescu ce a stabilit că Justiţia nu are dreptul să retrocedeze casele. Procesul a durat până în 2000. În acest proces sunt distrus profesional. După terminarea sa nu mai am bani să repar casa”, povestea acum trei ani Carol Neustädter, cel care, a rămas singurul proprietar al imobilului de pe strada Pielarilor, numărul 2.

Se prăbuşeşte pe zi ce trece

Imediat după naţionalizare, imobilul de pe strada Pielarilor numărul doi a fost transformat în şase apartamente pentru chirie. Din 1985, însă, apartamentul cu numărul şase intră într-o stare tot mai avansată de degradare, astfel că nu mai este închiriat datorită pericolului pe care îl reprezintă. Dar nici nu este renovat. După Revoluţie, autorităţile locale nu iau nici în seamă nevoia de reabilitări a imobilului şi trec peste deciziile autorităţilor comuniste – apartamentul cu numărul şase este din nou închiriat, în ciuda degradărilor vizibile. De altfel, încă din 1995 Inspectoratul în Construcţii avertizează asupra condiţiilor tot mai grave în care se prezintă imobilul respectiv şi dispune „intervenţia de urgenţă a proprietarului pentru expertizare proiect consolidare şi execuţie lucrări pentru readucerea întregii clădiri în stare normală de exploatare conform principalelor exigenţe de performanţă”.

Procesele interminabile de restituire a proprietăţii secătuiesc foştii proprietari de bani. Urmează repunerea în proprietate, dar chiriaşii aflaţi în imobil sunt menţinuţi în clădire, conform legii, încă cinci ani, pe chirii modice. După cinci ani, adică în 2005, nu vor să se mute, dar nici să contribuie la reabilitarea imobilului. A început un nou proces, cel de evacuare. Caron Neustädter, proprietarul clădirii, câştigă procesul, dar chiriaşii mai au dreptul al recurs. Casa, în continuare, nu este renovată, iar o expertiză a GTZ constată crăpăturile din ziduri, relativ mici, încă, dar care necesită reabilitări de urgenţă. Problemele cele mai mari vin însă numai după expertiza GTZ din primăvara lui 2007. Atunci, odată cu reabilitarea străzii Pielarilor, sunt folosite maşini mari, care, prin trepidaţii şi săpături aproape că dărâmă imobilul, susține Carol Neustadter, ipoteză respinsă însă de autoritățile locale.

Indiferent dacă a existat sau nu o ”vină” creată de modul în care a fost reabilitată strada Pielarilor, imobilul de la numărul 2 intră într-o ireversibilă suferință – între parter şi etajul 1 al părţii de la stradă „se cască” o crăpătură de 10 centimetri, prin care poţi vedea de la un nivel la altul. Mai rău, zidul exterior „face burtă”, casa stă să se prăbuşească, încep să se desprindă bucăţi mari de zid.

La trei ani după înregistrarea acestor noi probleme ale imobilului, fostul și noii proprietari au început pregătirea imobilului în vederea demolării.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav