Castigatorii concursului Carl Filtsch vor concerta la Londra E-mail
Castigatorii concursului Carl Filtsch Cea de a XIV-a ediţie a Concursului-Festival Internaţional de Interpretare Pianisticǎ şi Compoziţie "Carl Filtsch" a debutat joi, 9 iulie. Anul acesta, pe lângă competiţia cu care sibieni au fost obişnuiţi, vor exista şi recitaluri ale unor artişti consacraţi. Intrarea va fi liberă la toate evenimentele programate, cu excepţia celui de vineri, 10 iulie.

Ediţia din acest an a competiţiei pregăteşte, pe lângă concursul propriu zis, o serie de concerte susţinute de invitaţi speciali. Primul concert de acest fel va avea loc joi, 9 iulie. Valentin Gheorghiu şi Roxana Gheorghiu vor susţine, de la ora 19.30, la sala Thalia, un recital la patru mâini. Ei vor interpreta „Fantezia în Fa major, op. 103”, „Marş characteristic în Do major, op. 121” şi „Rondeau în Re major, op. 138”, de Fr. Schubert. De asemenea, cei doi vor interpreta „Patru dansuri slave, op. 72”, de A. Dvorak.
Potrivit organizatorilor, intrarea este liberă la toate concertele din cadrul programului, singurul concert pentru care sibienii vor trebui să achite o taxă de intrare fiind cel de vineri, 10 iulie, la sala Thalia, când pe scena filarmonicii sibiene vor urca Peter Donohoe, la pian, alături de Horia Andreescu, dirijor. Concertul simfonic va începe la ora 19.30. Peter Donohoe va interpreta, acompaniat de orchestra Filarmonicii de stat Sibiu, Concertul pentru pian şi orchestră, nr.2, de S. Rachmaninov şi poemul simfonic „Preludiile”, de F. Liszt. Costul unui bilet va fi de 10, respectiv şase lei şi pot fi achiziţionate de la sediul filarmonicii.

Cea de a treia zi de concurs, sâmbătă, 11 iulie, va aduce, tot la sala Thalia, de la ora 19.30, un recital la pian din Chopin, susţinut de Daniela Andonova. Artista va interpreta Scherzo N.1, op. 20 şi mineur, Scherzo N.2, op. 31 si bemol mineur, Ballade N.4, op.52 fa mineur şi Sonate N.3, op. 58 si mineur.

Duminică, 12 iulie, de la 19.30, tot la sala Thalia, va avea loc un nou recital la patru mâini susţinut de „Duo Capricioso”. Programul serii conţine „Sonata în Fa Major, op.1”, „Sonata în Re minor, op. 10” şi „Sonata în Sol Major, op.10”, aparţinând lui Carl Maria von Weber şi „Cântece fără cuvinte”, de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi „Versuri op.39”, de Johannes Bhrams.

Marţi, 14 iulie, de la 19.30, Charles de Bourcy va susţine un recital la pian. Va interpreta „Variations on a Minuet by Duport în Do major, KV 573”, de W. A. Mozart, „Sonata în A flat major, op. 110”, de L. v. Beethoven, „Ballade N.4 în Fa minor, op. 52”, de F. Chopin şi „Tarantella (from Venezia e Napoli)”, de F. Liszt. Tot marţi, de la ora 18, la Biserica Evanghelică din Sebeş va avea loc recitalul laureaţilor.

La mijlocul săptămânii viitoare, miercuri, 15 iulie, la sala Thalia, de la ora 18, va avea loc festivitatea de încheiere a competiţiei, decernarea premiilor şi gala laureaţilor.

Peste 50 de participanţi înscrişi în concurs

Numărul participanţilor la concursul internaţional de interpretare pianistică şi compoziţie din acest an a ajuns la 58, potrivit organizatorilor. Sibiul va deveni locul de întâlnire a tinerilor pianişti din ţări ca România, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Japonia, Belarus şi Kazakstan. 16 dintre ei au vârste între 9 şi 12 ani şi vor concura la categoria A, 19 dintre ei au vârste cuprinse între 12 şi 16 ani şi vor concura la categoria B şi 23 dintre ei depăşesc 18 ani, ajungând până la 30 de ani şi îşi vor da concursul la categoria C a competiţiei. 31 dintre participanţi sunt din România şi trei dintre ei de la Liceul de Arte din Sibiu. 20 la sută dintre ei vor susţine compoziţii proprii.

Concurenţii înscrişi la categora A de concurs vor susţine recitalurile vineri, 10 iulie, cei din categoria B, sâmbătă, 11 iulie, iar cei din categoria C, duminică, 12 iulie şi luni, 13 iulie, în intervalele orare 9-12 şi 14-18. Intrarea va fi gratuită.

Premii în valoare de 7800 de euro

Valoarea totală a premiilor, pentru ediţia din acest an, este de 7800 de euro. Potrivit organizatorilor, cei mai buni trei participanţi vor avea ocazia de a concerta la Londra, în cadrul concertului de omagiere a tânărului compozitor Carl Filtsch, ce va avea loc în toamna acestui an. Aceştia se vor întâlni cu membri ai familiei micului artist şi vor interpreta orpere aparţinând lui Carl Filtsch.

Juriul competiţiei din acest an este format din Peter Szaunig, din Germania, Walter Krafft, din Germania, Csiki Boldizsar, din România, Levitina Tatiana, din Rusia, Andonova Daniela, din Bulgaria, Valentin Gheorghiu, din România şi Ilea Smaranda, din România.

Concursului-Festival Internaţional de Interpretare Pianisticǎ şi Compoziţie "Carl Filtsch" se va încheia miercuri, 15 iulie.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav