Cei sapte care au disciplinat 200 de soferi E-mail
Ridicarea masinilor Sunt şapte, cu două maşini - doi poliţişti comunitari, un reprezentant al Poliţiei rutiere, un inspector de la Domeniul Public, plus cei trei care ridică efectiv maşinile parcate neregulamentar.

În patru luni au ridicat peste 200 de maşini.

Programul nu le este unul fix. În unele zile lucrează dimineaţa, în altele după-amiaza. "Să nu creadă şoferii că după ora patru după amiaza pot parca iarăşi unde vor". Săptămâna trecută, joi, au început de dimineaţă. La ora nouă, maşina poliţiei comunitare ieşea pe poarta din spatele Tursib.

Pe Calea Dumbrăvii, apoi, de la sensul giratoriu în stânga, pe Mihai Viteazul. Nu opresc, locurile destinate persoanelor cu handicap sunt libere. Mai departe, pe bulevardul Coposu, în staţia de autobuz, un SUV imens stă aproape de mijlocul staţiei. Din fericire pentru şofer, acesta era în apropiere şi, la vederea poliţiştilor, suie repede la volan şi pleacă. În parcarea nou creată vizavi de Maternitate, locurile pentru persoanele cu handicap sunt ambele ocupate. Una dintre maşini are tichet corespunzător, cealaltă, înmatriculată în Mureş nu are şi a mai şi urcat cu ambele roţi pe spaţiul verde. Deşi loc era berechet.

Maşina este fotografiată, începe filmarea ei, DAF-ul cu care va fi ridicată e pe drum. Apare o doamnă între două vârste. "Nu am parcat bine? Că eu sunt aici, lucrez la Maternitate şi v-am văzut şi am venit să întreb" şi arată către un Tico ce nu ocupă niciun sfert de loc de parcare. Pleacă liniştită. Maşina de ridicat apare cu girofarul pornit, însă, înainte de a începe să ridice VW roşu, apare şi proprietarea maşinii. "Vai de mine, dar eu nu sunt din Sibiu, nu am ştiut, unde să parchez?". Scapă fericită doar cu amenda pentru parcare pe loc nepermis ei. "În procesul verbal de ridicare, la menţiuni, trece motivul pentru care nu a mai fost ridicat autovehiculul", explică Ovidiu Poplăcean, inspectorul SPADPP (Serviciul public de administrare a domeniului public şi privat). Colegul lui de la Poliţia Comunitară îi dă femeii amenda, explică unde să o plătească şi salută respectuos. "Hai să mergem la Gară, vizavi de BRD. Şi acolo tot timpul parchează neregulamentar", spune Ovidiu după ce toate actele sunt încheiate şi femeia din Mureş caută loc de parcare în altă parte. Are dreptate. Suit pe jumătate pe trotuar, în buza staţiei de autobuz, un VW argintiu. Scenariul se repetă: fotografii, filmări. Dar nu trec cinci minute şi maşina "semnalizează". Stânjenit, şoferul ei, ce lucrează la banca din apropiere, se scuză. Scapă fără maşina ridicată şi el, dar amenda e a lui.

"Aşa ceva... de obicei nu prea apar şoferii. Văd că îşi supraveghează tot mai bine maşinile dacă nu le lasă cum trebuie", constată unul dintre poliţiştii comunitari. Şi cum sunt la doi paşi, decid să meargă şi în zona Magheru - Avram Iancu, străzi strâmte unde şi doar o maşină lăsată în drum încurcă serios lucrurile. Evident, nu greşesc. Un Ford Focus, în mijlocul drumului. Aici intră în rol şi agentul poliţiei rutiere: maşina e parcată pe stradă, el va da amenda. Reîncep fotografii, filmări, documente. La geam răsare un bătrânel. "Că aşa nu e posibil. Nepotul meu numai pentru cinci minute parcate în drum şi a primit amendă şi aici toţi ăştia de la firme îşi lasă maşinile", vorbeşte omul printre gratiile geamului. Poliţistul îi ia de martor, în timp ce comunitarii au treabă cu alţi trecători. "Mergeţi şi la gară, la BRD, că zilele trecute bărbaţii ne-am dat jos din autobuz să mişcăm o maşină de care nu putea trece", tot insistă un nene. În timp ce Fordul e filmat, apare o doamnă. "Maşina aceasta chiar vreţi să o ridicaţi? Sunteţi chiar de la Biroul de ridicări? Asta e maşina şefului meu", încearcă blonda să convingă. "Dacă nu vine în zece minute, poate să caute maşina la Tursib", o grăbesc poliţiştii comunitari. Dar şeful apare degrabă şi scapă şi el doar cu amendă. "Chiar că e o zi diferită. Rar să tot apară şoferii aşa repede".

La 200 de metri mai încolo, pe tot trotuarul, zace Cadillacul consilierului judeţean Dumitru Domnariu. Poliţiştii comunitari nu îl cunosc după nume, ci doar după "Euroil". Şi maşina scapă doar cu amendă, deocamdată. "Ghearele" folosite pentru a prinde roţile maşinilor nu sunt destul de late pentru a cuprinde şi cauciucurile imense ale maşinii americane. Dar nu pentru mult timp. "Au făcut comandă pentru gheare mai late", zâmbeşte unul dintre poliţiştii comunitari.

Urmează drumul înapoi, către parcarea de la Bulevard. "Acolo tot timpul sunt cei cu fiţe, şmecherii. Numai că stau prin preajmă şi cum ne văd se anunţă şi scapă doar cu amenzi". Până la Bulevard, în parcarea de vizavi de Maternitate, locurile pentru persoanele cu handicap sunt iarăşi ocupate. De această dată, un BMW serie nouă, bijuterie de maşină. Fotografiat, filmat, întocmit actele. Apare DAF-ul şi, în câteva minute, maşina e sus pe platformă. Ioan Şureanu e "macaragiul". La ridicarea demonstrativă din vară, în faţa presei, şi-a ridicat propria maşină. N-are nicio teamă. "Am ridicat maşini de multe zeci de mii de euro. Şi un Touareg am suit aici. Cea mai scumpă a fost un Mercedes clasa S. 108.000 de euro zicea proprietarul că a dat pe ea. La aia mi-au mai tremurat genunchii, că era şi lungă, lungă aproape cât platforma", arată nea Ioan.

Dar nu e timp de vorbă. BMW-ul e sus pe platformă, iar în locul lui e lăsată o plăcuţă cu informaţiile despre cum poate fi recuperată maşina. "De unul singur, cu un BMW mi-a părut rău. A parcat aici, vizavi de Maternitate. I-am ridicat maşina şi, când era pe platformă a apărut: îi născuse nevasta. Dar nu i-am mai dus maşina, aşa că a «scăpat» doar cu 300 de lei". În zece minute, BMW-ul ajunge în curtea amenajată în spatele Tursib. Tot filmată este şi coborârea ei de pe platformă. "Să nu zică şoferul că a ajuns la noi cu zgârieturi, că noi am avariat-o. A fost, la un moment dat, unul care zicea că noi i-am zgâriat maşina, dar când l-am chemat să vizionăm caseta n-a mai spus nimic".

Din birou apare colegul. "Auzi că proprietarul ei a sunat deja. Că de ce i-am luat-o, doar era în parcare". Bine de ştiut: "dacă proprietarul sună înainte să ajungem noi aici, nu mai plăteşte şi 200 de lei pentru o zi de depozitare. Aşa este regulamentul", explică Ovidiu Poplăcean.

BMW-ul este lăsat lângă o Dacia papuc. E ridicată din 22 iulie: nimeni nu a mai venit să o revendice. La fel, un VW neînmatriculat, ridicat la începutul lunii. Dar nu toate maşinile vechi sunt părăsite aici. "A plătit 13 milioane unul cu un Opel Astra, mai vechi aşa, ce era expus spre vânzare. Probabil că vrea să îşi scoată banii ridicând preţul", glumeşte Cosmin Mărginean, din echipa celor care ridică maşini. Până se descarcă filmările de pe camera video, înfulecă un sandviş. Nea Ion îl imită. "Cam astea sunt pauzele noastre de masă", spune Ovidiu. Nu pot zăboci mult, căci au primit o sesizare. "Ne sună şi oameni că au porţile blocate sau că sunt situaţii în care circulaţia este clar îngreunată. Mergem şi la astfel de sesizări".

Chiar dacă nu afişează ostentativ, se vede că sunt mândri de ceea ce fac. "Aţi văzut ce ordine era acum în giratoriul de pe Mihai Viteazul?". Spun că sibienii le apreciază munca şi niciodată nu au fost apostrofaţi. Au mai încercat, unii, să le dea de furcă. Astfel, după ce la primele maşini un şofer a venit cu să plătească cu o pungă de monede, l-a imitat un angajat de la BCR, care a venit să plătească numai cu minezi de zece şi de 50 de bani. "Dar noi avem maşină şi de numărat monede. Suntem printre cei mai dotaţi din ţară", zâmbeşte unul dintre poliţiştii comunitari.

Biroul de ridicări auto a început să "depoziteze" maşini parcate neregulamentar din iulie. De atunci, au ridicat până săptămâna trecută 212 autoturisme, amenzile încasate fiind de 70.800 de lei. Autovehiculul de ridicat maşini a costat puţin peste 300.000 de lei. Ridicarea maşinii parcate neregulamentar înseamnă 150 de lei, transportul alţi 150 de lei, iar ziua de depozitare, 200 de lei. La care se adaugă amenda pentru parcarea neregulamentară.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav