Cenzura la Primarie E-mail
cenzura la primarie Cel mai puternic birou de presa din judet functioneaza la Primaria Sibiu. Patru purtatori de cuvant sunt platiti sa apere imaginea edilului-sef si a institutiei pe care acesta o conduce. Cu orice pret si chiar incalcand legea privind liberul acces la informatiile de interes public. In interpretarea "cainilor de paza" ai Primariei, de interes public sunt doar "maretele realizari" de genul: strazi in lucru, parcari desenate sau caini vagabonzi exportati in Germania. In schimb, cine si cate milioane de euro incaseaza din bugetul local sunt considerate intrebari puse "cu rea-intentie", care raman fara raspuns.

Daniela Costa, Diana Coca si Mirela Gligore sunt trei dintre cele patru purtatoare de cuvant ale Primariei.

Primarul Klaus Johannis tine la imaginea sa si a institutiei pe care o conduce. In incercarea de a controla toate informatiile care „ies" din Primarie si de a „servi" presei doar stiri pozitive, edilul-sef a construit o adevarata fortareata: Serviciul de Presa si Comunicare al Primariei. Patru oameni lucreaza aici: trei consilieri asistenti si un sef de serviciu. „Cainii de paza" ai Primariei sunt: Mirela Gligore (care i-a cerut reporterului Monitorul sa-i trimita un e-mail cu intrebarea „ce studii aveti?", pentru a-i putea da un raspuns), Carmen Chis - absolventa a Facultatii de Jurnalistica ULBS, Daniela Costa - absolventa a Facultatii de Stiinte Politice si Diana Coca - absolventa a unui master in managementul cultural. Alaturi de ele este angajat si un fotograf.

Intrebarile „incomode" nu au raspuns

Teoretic, este nevoie de patru oameni la Serviciul de Presa si Comunicare al Primariei pentru a face fata multimii de solicitari venite din partea jurnalistilor sibieni. In realitate, cele patru voci autorizate ale primarului au sarcina de a transmite, constant, comunicate de presa cu „maretele realizari" ale Primariei. Asa se face ca mass-media sibiana puncteaza fiecare metru de strada asfaltat, orice loc de parcare nou desenat si fiecare caine vagabond adoptat de iubitorii de animale din Germania. Toate aceste „informatii de presa" sunt considerate, probabil, de mare interes public. In schimb, atunci cand vreun jurnalist „rau-intentionat" solicita informatii privind cheltuirea banilor publici, purtatoarele de cuvant ale Primariei invoca legea privind liberul acces la informatiile de interes public, care prevede, la articolul 7, punctul (1), ca „autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii". Insa aceeasi lege nr. 544/2001 prevede, la articolul 8, punctul (5), ca „Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi comunicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore".

Drept garantat

„Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public autoritatile si institutiile publice au obligatia sa desemneze un purtator de cuvant, de regula din cadrul compartimentelor de informare si relatii publice", se arata la articolul 16 al legii. „Prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate ori institutie publica ce utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice, orice regie autonoma, companie nationala, precum si orice societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale ori locale si la care statul roman sau, dupa caz, o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic ori majoritar", precizeaza articolul 2 al Legii 544/2001. Conform legii, societatile in care Consiliul Local este unic actionar - DPC SA, Energie Termica SA si Urbana SA, Apa-Canal SA si Tursib SA - sunt obligate sa puna la dispozitia presei informatiile de interes public. Doar Apa-Canal si Tursib au purtatori de cuvant: Thomas Roth, absolvent al Facultatii de Jurnalistica ULBS, respectiv Horatiu Sasu, de profesie jurist. Celelalte sunt „deservite" de cele patru angajate ale Serviciului de Presa al Primariei, care au decretat, insa, ca salariile directorilor acestor societati, platite din bani publici, sunt confidentiale.

„Nu ne permitem"

Aeroportul International Sibiu nu are purtator de cuvant. „Sunt vremuri de criza si nu ne permitem sa avem purtator de cuvant. Deocamdata, eu furnizez toate informatiile care-mi sunt cerute", spune Augustin Sava, directorul general al Aeroportului. La Directia Judeteana de Statistica, functia de „purtator de cuvant" nu reprezinta o cheltuiala in plus pentru institutie. „Este o sarcina de serviciu, o sarcina in plus, pentru ca eu sunt angajata ca si expert superior, pentru care sunt platita corespunzator", spune Mihaela Toparceanu, responsabil de relatiile cu presa.

Un om este suficient

La Prefectura Sibiu, purtator de cuvant este Dorin Teodorescu. De profesie inginer, acesta are o vasta experienta in presa sibiana. Directia Generala a Finantelor Publice functioneaza tot cu un singur purtator de cuvant, Anca Sandru, de profesie economist. Spitalul Clinic Judetean Sibiu este reprezentat, in relatia cu presa, de Raluca Pusca, de profesie jurnalist. Un singur purtator de cuvant are si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Sibiu: Alex Costea, absolvent al Academiei de Politie, arma Jandarmi. La Inspectoratul de Politie al Judetului, comunicarea este asigurata de Luciana Baltes, absolventa a Facultatii de Drept. Si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Cpt. Dumitru Croitoru" al Judetului Sibiu are un singur purtator de cuvant: Diana Lazar, absolventa a masterului de Relatii Publice si Publicitate din cadrul ULBS. Toti purtatorii de cuvant ai acestor institutii raspund prompt oricarei solicitari venite din partea jurnalistilor, demonstrand ca numai la Primaria Municiupiului Sibiu, este nevoie de patru oameni pentru a asigura serviciile de relatii cu presa.

Se poate si fara

La Consiliul Judetean, persoana responsabila de relatiile cu presa este in concediu maternal. In locul sau, intrebarile jurnalistilor sunt gestionate de insusi presedintele Consiliului Judetean. „Avem un singur purtator de cuvant, Ioana Capatana, care e in concediu de maternitate. Deocamdata, nu ii tine nimeni, oficial, locul, ci Martin Bottesch preia cererile si le da mai departe in functie de solicitare", explica Dana Muresan, din cadrul Consiliului Judetean Sibiu. Intr-o situatie asemanatoare este si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. „Persoana titulara care ocupa functia de «purtator de cuvant» este in concediu maternal, iar locul il tine o colega ce indeplineste si functia de responsabil relatii cu publicul. Aceasta functie este o atributie de serviciu, prevazuta temporar in fisa postului, fara sa fie remunerata", spune inginerul-sef Radu Iordan, din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Sibiu.

Site neactualizat din 2008

In cautarea de informatii de interes public, cel mai simplu si rapid mod de a le afla este accesarea paginilor web ale institutiilor. Din pacate, multe dintre site-urile oficiale nu sunt actualizate, desi s-au cheltuit bani grei pentru construirea si intretinerea lor. Pe site-ul Consiliului Judetean (www.cjsibiu.ro), de exemplu, sectiunea „informatii utile" nu a mai fost actualizata de mai bine de un an. Directorii institutiilor deconcentrate ale statului s-au schimbat, insa nu si pe site-ul CJS. La Inspectoratul Scolar Judetean, figureaza Christine Manta-Klemens in functia de inspector scolar general, desi Constantin Catrina ocupa aceasta functie de la inceputul anului. Eugen Mitea inca figureaza, pe site-ul CJS, ca directoir general adjunct al SNGN Romgaz SA, desi a demisionat din functie in octombrie 2008. Nici in cazul altor institutii nu sunt actualizate numele directorilor: ITM, Casa de Pensii, Directia Silvica, Garda Financiara, Directia Generala as Finantelor Publice, AJOFM si altele. In aceste conditii, site-ul Consiliului Judetean devine inutil pentru sibieni, iar banii contribuabililor au fost aruncati, practic, pe fereastra.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav