Cisnadioara raiul dirijorilor E-mail
raiul dirijorilor La 73 de ani vede si simte cum nu se poate mai clar accentele vibrante ale vietii. Cele mai multe sunt melodioase, iar armonia ar trebui sa fie apanajul oricarui muzician care se respecta. Acesta este crezul artistului belgian Karel Bergé, care se va ocupa de instruirea dirijorilor din tara, in cadrul unui seminar unic in Romania, gazduit de Cisnadioara. Dirijorii vor exersa la foc continuu, de duminica si pana joi.

Karel Bergé, un muzician spiritual si cat se poate de dinamic a reusit sa adune la Cisnadioara „spuma" muzicii clasice romanesti. Belgianul, stabilit de peste cinci ani de zile in Sibiu, stie cel mai bine ca Romania duce lipsa de o scoala profesionista care sa ii pregateasca pe dirijorii in devenire.

Desi valoarea artistilor autohtoni este incontestabila, Karel Bergé recunoaste ca cei mai multi dintre acestia nu au o scoala in acest sens, ci doar o experienta acumulata si o ascensiune gradata. Exista si dirijori care s-au specializat in strainatate, dar acestia pot fi numarati pe degete. Tocmai pentru a le oferi cadrul optim de pregatire, muzicianul belgian Karel Bergé, a adunat nu mai putin de 15 muzicieni aflati in plina ascensiune, pe care ii va initia, persoanl, in tainele dirijatului impecabil, nu „dupa ureche", cum il numeste belgianul. Seminarul activ, unic in Romani, va debuta duminica aceasta, urmand sa se desfasoare constant pana joi seara.

Eveniment insolit pentru Romania

In tot acest timp muzicienii vor fi cazati in Cisnadioara, la Elimheim, si promit ca vor exersa chiar si 24 de ore din 24, daca este nevoie. Invitatul de seama al seminarului este cunoscutul muzician Prof. Em. Michael Scheck, profesor de dirijori la Conservatorul din Antwerpen, Belgia. „Stiu ca in Romania nu exista o univesitate care sa ii pregateasca pe dirijori si ca cei mai multi muzicieni de acest gen dirijeaza dupa cum simt, dupa ureche, sa spun asa. Sunt, incontestabil, oameni de talent, dar, totusi, fundamentul teoretic este la fel de important ca si cel practic. Asa am ajuns la concluzia ca este nevoie de un seminar prin care acestia vor fi bine pregatiti si vor dirija individual in numeroase ipostaze. Un astfel de semniar nu a mai fost organizat pana acum in Romania", a recunoscut Karel Bergé, organizatorul evenimentului de la Cisnadioara.

Dirijori din toata tara

Seminarul va debuta chiar in prima zi din noiembrie, duminica si va fi segmentat pe sesiuni. In total, minim 14 sesiuni a cel mult doua ore. Dirijorii care vor avea ocazia sa devina maestri cu acte in regula sunt, in mare parte din Ardeal, dar si din alte zone ale tarii. Mai precis, din Bucuresti, Brasov, Buzau, Orastie, Sighisoara, dar si din judetul Sibiu, precum Medias, Cisnadie si chiar Malancrav. Intreg evenimentul va fi sustinut financiar prin aportul organizatorului Karel Bergé, ajutat si de Biserica Evanghelica din Ardeal si de Asociatia Nationala Corala din Romania.

„Specialistul belgian este unul dintre prietenii mei si nu va cere niciun ban pentru participarea la acest seminar. Cum eu o sa ma ocup personal de invatacei, nu o sa ma platesc singur, evident. Raman doar cheltuielile de cazare si alte servicii, pe care o sa le acopar in cea mai mare parte eu, ajutat si Biserica Evanghelica din Ardeal si de Asociatia Nationala Corala din Romania. Oricum, ceea ce se va desprinde in urma acestui seminar conteaza cel mai mult, asa ca nu are rost sa ne plangem de cheltuieli", a mai declarat Karel Bergé, organizatorul evenimentului.

Pasiune si ambitie

Muzicianul Karel Bergé are 73 de ani, varsta onorabila pe care a „impartit-o" echitabil, spune el, intre stomatologie, muzica, inaltare spirituala si familie. Toate categoriile la fel de importante, expuse intr-o ordine aleatorie. Daca in Belgia s-a dedicat in special profesiei primordiale, atunci cand i-a permis mai mult si varsta, de cand este stabilit in Romania s-a „dedat" exclusiv muzicii. Dirijatului, in speta. A urmat, acum 40 de ani, cursuri de dirijat, mai bine de trei ani de zile. Cu toate acestea, recunoaste ca esentiala este incapatanarea care il defineste pe novicele mereu in cautare de ascensiune.

A studiat indelung alaturi de cei mai notabili artisti, dar se auoproclama, uneori, individualist, un autodidact 100%. „Orice artist are nevoie de alti artisti, care sa il invete tainele muzicii. Cu toate acestea, sunt momente in care talentul fiecaruia isi spune cuvantul si trebuie speculat altfel. Asa pot spune ca sunt un autodidact veritabil. De altfel, inainte sa urmez cursuri de specializare, am invatat totul de unul singur si chiar am descoperit lucruri minunate", a conchis muzicianul belgian.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav