Cititoare pentru nevazatorii pasionati de lectura la Biblioteca Astra E-mail
Cititoare pentru nevazatori Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Astra” din Sibiu au obţinut, în urma unui proiect încheiat cu o fundaţie din Focşani, două aparate speciale, adresate persoanelor nevăzătoare. Bazate pe un un soft cu sinteză vocală, aparatele redau, de pe un CD, textul cărţilor. Acestea vor fi puse la dispoziţia persoanelor nevăzătoare şi pot fi împrumutate şi acasă.

Cele peste 2000 de persoane cu probleme de vedere, din judeţul Sibiu, vor putea „citi” cărţi la Biblioteca Judeţeană „Astra”. Deşi pare imposibil, acest lucru se poate întâmpla într-un spaţiu special amenajat în cadrul instituţiei sibiene. „Pacientul englez”, „Un alt fel de Crăciun”, „Îndrăgostită de un masai”, două volume din colecţia Harry Potter sau „Legendele Olimpului” sunt doar câteva dintre cele 30 de titluri puse la dispoziţie de reprezentanţii bibliotecii pentru a fi citite de persoanele cu probleme de vedere.

Înregistrate pe suport digital, textele cărţilor vor fi redate cu ajutorul a două aparate speciale, obţinute de biblioteca „Astra” în urma unui proiect încheiat cu fundaţia „Cartea călătoare”, din Focşani. „Aparatele sunt foarte simplu de folosit şi reproduc perfect acţiunea de a citi. Persoana care foloseşte aparatul poate relua capitolul, pagina, poate pune semn de carte, poate să se întorcă la fraza citită anterior”, a explicat directorul Bibliotecii Judeţene „Astra”, Onuc Nemeş Vintilă.

Până în acest moment, în posesia bibliotecii sunt 30 de titluri, pentru cititori de toate vârstele, iar până la începutul verii următoare, colecţia de cărţi digitale pentru nevăzători va cuprinde 90 de titluri. „Va fi o şansă pentru copiii nevăzători, care urmează cursuri la Liceul pentru Deficienţi de Vedere de la Cluj, ca în perioada vacanţei, să vină la noi la bibliotecă şi să citească”, a mai spus Onuc Vintilă Nemeş.

Primit cu bucurie de nevăzători

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Sibiu, Radu Ghizăşan, salută iniţiativa bibliotecii judeţene şi consideră că cele două aparate vor bucura nevăzătorii care iubesc lectura. „Este nemaipomenit. Persoanele cu probleme de vedere vor putea să se plimbe prin parc, cu aparatul la ei, să se relaxeze şi să asculte textele cărţilor preferate”, a spus acesta.

Lansare cu concurs

Lansarea proiectului şi prezentarea celor două aparate va avea loc sâmbătă, 10 octombrie, la etajul V al clădirii, unde se vor desfăşura şi două concursuri adresate persoanelor nevăzătoare. Primul va începe la ora 9.30 şi va un concurs de cultură generală, cu tema „Pe meridianele lumii”, cu întebări din istorie, geografie, muzică populară, dramaturgie universală şi misterele mileniului.

Cel de al doilea concurs se adresează femeilor cu probleme de vedere şi urmăreşte dezvoltarea anumitor abilităţi în gospodărie.

La concursuri vor participa persoane cu probleme de vedere din 10 judeţe din ţară: Sibiu, Alba, Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bihor, Arad, Timişoara, Mureş şi Harghita.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav