Conditii pentru Prima casa E-mail
Conditii pentru Prima casa Persoanele care doresc să îşi cumpere o locuinţă prin programul “Prima casă” trebuie să îndeplineacă o serie de condiţii. Acestea au fost aprobate în ultima şedinţă a Guvernului, de săptămâna trecută.

Prin urmare, sibienii care doresc să fie parte a acestui program trebuie, în primul rând, să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, să nu aibă în derulare un credit ipotecar şi să dispună de un avans de cinci la sută din preţul de achiziţie a locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. În cazul în care preţul locuinţei depăşeşte acest prag, beneficiarul trebuie să dispună de avansul pentru locuinţă, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi suma de 60.000 de euro. De asemenea, persoanele care doresc să intre în acest program se obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii cinci ani de la data dobândirii şi, de asemenea, se obligă să constituie, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, o ipotecă de rang I asupra locuinţei achiziţionate.

Condiţii şi pentru bănci

Nici pentru băncile care aleg să participe la acest program nu este totul foarte uşor. La fel ca beneficiarii, băncile creditoare trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi viabile. Astfel, băncile trebuie să aibă acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean şi să îndeplinească condiţiile privind costul creditării. „Dacă facem o raportare la ceea ce există pe piaţă şi luăm nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele în valută, care era de 1,28, plus marja de maxim 4 la sută, ajungem la o dobândă de 5,28 la sută faţă de 10 lasută, 11 la sutăau 12 la sută, cât este în momentul de faţă în euro. Vreau să fiu foarte bine înţeles: acesta este nivelul maximal al dobânzii”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.

De asemenea, băncile nu trebuie să perceapă comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit să nu conţină clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a acestuia.

Durata maximă a creditului este de 30 de ani, iar băncile trebuie să accepte să efectueze evaluarea locuinţei în vederea instituirii ipotecii de rangul I în favoarea statului român şi să verifice îndeplinirea obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar pe toată durata creditului.

Şapte zile pentru înscrierea în program

Primul-ministru a declarat că băncile vor avea la dispoziţie şapte zile, după publicarea în Monitorul Oficial, a normelor metodologice, să răspundă ofertei guvernamentale. „Băncile care vor veni cu cele mai bune soluţii financiare, în limitele maximale precizate de noi, vor încheia contracte de garantare cu instituţiile statului, prin Programul "Prima Casă", a precizat premierul. La rândul său, ministrul Finanţelor a arătat că garanţia emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor în numele şi în contul statului este irevocabilă şi necondiţionată, directă şi expresă şi se va plăti la prima cerere scrisă a finanţatorului. Garanţia se acordă în euro sau moneda naţională şi se plăteşte în moneda naţională.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav