Consiliul Judetean a fost lovit de criza E-mail
Consiliul judetean lovit de criza Dacă primele cinci luni ale anului au fost bune pentru Consiliului Judeţean Sibiu, din iunie situaţia s-a schimbat dramatic şi criza a lovit puternic în bugetul instituţiei. Nici guvernul nu ajută prea mult, Sibiul încă aşteptând 5 milioane de euro, bani care trebuiau să vină de la bugetul de stat pentru asistenţa socială. Şi mai sumbru se prevede anul viitor, când CJ nu va mai începe niciun proiect nou şi va încerca să le finanţeze doar pe cele existente. Dacă situaţia nu se schimbă, e posibil să apeleze şi la un împrumut pe termen scurt.

Criza a ajuns, totuşi, la Sibiu, deşi de la Bucureşti lucrurile par mai roze pentru unii. Aceasta se vede concret la încasările pe care le au instituţiile locale. Consiliul Judeţean este primul care dă semnalul de alarmă. Din luna iunie, veniturile obţinute de CJ din impozitul pe venit global au scăzut, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. “Iunie a fost prima lună în care veniturile au fost mai mici. Mai accentuată este această tendinţă de diminuare în luna iulie, când diferenţa, faţă de aceeaşi lună a lui 2008, este de 600.000 lei. Trebuie să ne facem nişte calcule, pentru că avem în derulare multe proiecte”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch.

CJ a luat în considerare două scenarii. Dacă veniturile rămân constante, la sfârşitul anului, minusul la buget va fi de peste 800.000 de lei. Dacă situaţia se înrăutăţeşte cu 3 la sută, constant în fiecare lună, minusul ar fi la final de peste 2,6 milioane lei. Aceste venituri, anume cota de 13 la sută din impozitul pe venit pe judeţ, reprezintă numai a cincea parte din bugetul consiliului. Este însă cea a cărei evoluţie poate fi urmărită cel mai uşor, prin intrări lunare.

Evoluţia bugetului este imprevizibilă, întrucât peste jumătate sunt bani proveniţi de la bugetul de stat, cu destinaţii precise, în principal pentru instituţiile din subordinea CJ. Sibiul încă aşteaptă 5 milioane de euro de la bugetul de stat, pentru asistenţa socială şi şcolile speciale. Preşedintele CJ nu este convins că aceşti bani vor mai ajunge.

“Am fost prea optimişti şi acum suntem obligaţi să luam nişte măsuri”, a adăugat Bottesch. Mai greu va fi anul viitor, când CJ va avea probleme de finanţare pentru proiectele europene care vor începe. Suma necesară pentru derularea proiectelor la care CJ este cofinanţator este de 27 de milioane de lei. Soluţia ar fi un credit pe termen scurt, în valoare de 10-20 milioane lei, în ideea că oricum, peste doi ani, sumele urmând a fi rambursate de Uniunea Europeană. Gradul de îndatorare al judeţului va fi, în 2010, de aproximativ 21 la sută, permiţând, astfel, un nou împrumut.

Soluţia este să strângă cureaua. Toate instituţiile din subordinea CJ vor trebuie să reducă cheltuielile de bunuri şi servicii. Angajaţii nu vor mai primi prime sau măriri de salarii, acestea fiind menţinute la nivelul actual. Bucuria a fost chiar şi pensionarea unor angajaţi, ale căror posturi nu vor fi scoase la concurs şi vor rămâne blocate. În plus, CJ nu va începe nici un alt proiect de anvergura, va face doar reparaţii absolut necesare. Exemple sunt podul de la Arpaşu de Sus care va fi doar reparat şi nu reconstruit, deşi a fost afectat de inundaţii. Consiliul renunţă şi la întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor tehnice, pentru proiectele care nu au şanse să primească finanţare în viitorul apropiat.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav