Criza de medici E-mail
criza de medici Sibienii care stau la tara nu se prea bucura de atentia necesara din partea cadrelor medicale. Nu pentru ca sunt peste masura de sanatosi, ci pentru ca in judet sunt prea putini medici. De la cei de familie, la dentisti. In consecinta, DSP Sibiu propune relansarea sistemului medical judetean printr-un proiect aprobat ieri, in Colegiul Prefectural. Una dintre prioritatile directorului Ioan Manitiu este dezvoltarea asistentei medicale din mediul rural.

Sistemul sanitar de la nivelul judetului Sibiu este deficitar la capitolul personal medical, dar si in privinta numarului de cabinete. Chiar directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Ioan Manitiu, recunoaste ca numarul cabinetelor medicale sau al personalului medical aferent acestora este mult prea mic, comparativ cu necesitatile reale. In acest sens, Manitiu a propus un sistem de imbunatatire a serviciului medical in zona rurala.

Acesta a fost aprobat ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. „Unul din obiectivele asumate de Directia de Sanatate Publica Sibiu il reprezinta imbunatatirea criteriilor de acces a populatiei judetului nostru la furnizorii de servicii si produse medicale. Obiectivele noastre sunt monitorizarea activitatii de medicina primara, dezvoltarea asistentei medicale din mediul rural, optimizarea activitatii ambulatoriului de specialitate si cresterea eficientei serviciilor spitalicesti", a afirmat dr. Ioan Manitiu, directorul DSP Sibiu.

Centre de permanenta

De asemenea, dr. Manitiu a subliniat si importanta centrelor de permanenta la nivel de judet. Mai exact, necesitatea modernizarii celor actuale, dar si amenajarea altora noi, in patru puncte strategice ale judetului. Deocamdata, doar doua astfel de centre isi pot primi pacientii, respectiv cel de la Saliste si cel din Agnita. Acestora li se vor alatura, pana la finele anului 2010, centrele de permanenta din Avrig, Talmaciu, Dumbraveni si Medias. „Centrele de permanenta au program de lucru in sistem de garda intre orele 15 si 8, in cursul saptamanii, si 24 de ore, intre orele 8 si 8, sambata, duminica si sarbatorile legale", a precizat dr. Manitiu.

Prea putini dentisti

Directorul DSP Sibiu a punctat si deficitul de medici stomatologi care profeseaza in cabinete din mediul rural. Pentru solutionarea acestei probleme, DSP isi propune suplimentarea numarului de personal autorizat, in conditiile in care din totalul de 286 de cabinete medicale stomatologice din judetul Sibiu, doar 34 isi au apartenenta la mediul rural. Asadar, nici macar jumatate din comunele judetului nu beneficiaza de servicii medicale stomatologice.

Mai multe puncte sanitare

Conducerea DSP si-a propus si reabilitarea punctelor sanitare din sate, pentru a primi autorizatie de functionare ca si sedii secundare ale cabinetelor medicale individuale. „Consideram ca urgentarea vanzarii cabinetelor medicale catre medicii de familie ar fi o buna modalitate de urgentare a realizarii punctelor sanitare", a conchis dr. Manitiu. Mai mult, se are in vedere intensificarea activitatii asistentilor comunitari si a mediatorilor sanitari din mediul rural. Scopul este inscrierea pe listele medicilor de familie a tuturor locuitorilor, in special a persoanelor din grupele defavorizate sau de etnie rroma, dar si depistarea gravidelor din aceste grupuri, in primul trimestru de sarcina si luarea lor in evidenta de catre medicii de familie.

Sibiul e norocos

Daca in mediul rural cadrele medicale sunt scumpe la vedere, in oras lucrurile stau mult mai bine. Dupa cum declara dr. Radu Chicea, managerul Spitalului Clinic Judetean, Sibiul este unul dintre orasele norocoase ale tarii din punct de vedere medical. „In judet stiu ca nu sunt medici de familie, dar in orasul Sibiu nu se pune aceasta problema. Ar mai fi nevoie, daca raportam la numarul populatiei, de trei sau patru cabinete, dar chiar si in acest caz Sibiul este printre orasele care stau chiar bine", apreciaza dr. Chicea.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav