Cultura si sportul din Sibiu au fost taiate de trei ori E-mail
Cultura si sport Cu peste 130 de evenimente sponsorizate din bugetul propriu, Consiliul Judeţean Sibiu întrece, numeric, proiectele susţinute de Consiliul Local Sibiu, care, în 2010, alocă bani pentru doar 49 de evenimente culturale şi sportive.

În cazul Consiliului Local Sibiu, numărul proiectelor susţinute cu bani publici este de mai bine de trei ori mai mic decât cel din 2009, când agenda cultural sportivă număra peste 170 de proiecte. Sumele alocate pentru programele cultural-sportive din municipiul Sibiu nu au fost, încă, stabilite, în timp ce consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe alocarea a peste un milion de lei pentru cultură şi sport.

Reduceri drastice

„Comisia de selecţie a ofertelor culturale şi sportive a analizat şi a stabilit ierarhia ofertelor pe baza punctajelor obţinute. Punctajul a fost acordat conform criteriilor de evaluare (...), în funcţie de valoarea, importanţa şi relevanţa proiectului cultural/sportiv pentru spaţiul sibian în anul 2010”, se arată în raportul destinat consilierilor locali ai municipiului Sibiu, alături de lista evenimentelor culturale şi sportive pe care sunt chemaţi să o voteze. Din această listă, faţă de cea de anul trecut, lipsesc foarte multe nume, unele intrate în tradiție, altele apărute pe agenda din 2009 doar parcă pentru a ”da la număr”. În această ultimă categorie intră tot felul de mici expoziții și aniversări. Cu toate acestea, numărul evenimentelor culturale susținute cu bani de la bugetul municipal este foarte mic, comparativ cu cel din 2009: 33, anul acesta, față de 90, anul trecut. Lipsesc finanțări pentru Festivalul RockIn Transilvania, pentru Carnavalul sibian, pentru premierea olimpicilor, pentru Asociația SKV, pentru Festivalul de Circ și multe altele.

De altfel, singurul punct nou pe agendă, față de anul trecut, pare să fie proiectul susținut de Asociația culturală Imperium, denimit Imperium Petit Theatre și care este programat să se desfășoare între martie și decembrie 2010. Pe lista finanțărilor apar Cinemateca Astra Fil,, Concertele de Florii ale celor de la Acapella, târgurile de Paști și de Crăciun ale celor de la Fundația Austria pro România, Festivalul Datinilor al CNM ASTRA, dar și Transilvania Tattoo Expo. Nu lipsesc de la finanțare Galele Studențești de Jazz și nici Sibiu Jazz Festival. După succesul festivalului de anul trecut, ARTmania Events va primi susținere pentru un al doile proiect, în afară de tradiționalul festival Artmania – este vorba de un concert al celor de la Eitetsu (toboșari japonezi), alături de Filarmonica de Stat din Sibiu. Tot susținere financiară publică primește în continuare și TIFF-ul, Concursul internațional de dans clasic și contemporan și Concursul Carl Filtsch. Nu lipsesc nici Zilele culturii romilor, Târgul Olarilor, Salonul de Artă fotografică sau Festivalul de folclor Ioan Macrea.

Proiectele sportive, de cinci ori mai puține

Anul trecut, pe agenda evenimentelor sportive erau trecute 81 de programe. Anul acesta, mai sunt doar 16: pentru echipa de baschet CSU, pentru Campionatul european de Go, pentru concursul de dans sportiv Fascinaţia Primăverii şi pentru susţinerea echipei de rugby, în vederea promovării în liga I. Campionatul naţional de popice pentru nevăzători apare alături de alte două concursuri de şah, de Hillclimb Challege 2010 şi de Red Bull Romaniacs.

Lista completă a evenimentelor cultural-sportive susţinute de la bugetul municipiului Sibiu o puteţi citi aici.

Consiliul Judeţean scapă turma

Agenda cultural-sportivă propusă spre aprobare consilierilor judeţeni este mult mai stufoasă. Şi susţine şi evenimente care apar şi pe lista Consiliului local Sibiu. Cele mai mari sume sunt alocate Festivalului Cântecele Munţilor (67.000 din 190.000 de lei ceruţi), Festivalului „Ioan Macrea” (60.000 de lei din 60.000 de lei ceruţi), Festivalului Artei Lirice (60.000 de lei din 330.000 de lei solicitaţi), Filmului documentar despre CNM Astra, realizat de Studioul de film Astra (40.000 de lei din 68.000 de lei ceruţi), Campionatului de Volei Feminin, Liga A1 (40.000 de lei din 67.500 ceruţi) şi Festivalului Magic Fest, al Teatrului Gong (38.500 de lei alocaţi). Cu toate acestea, pe lista CJ apar şi alocări bugetare de câteva sute de lei – cum ar fi cei câte 600 de lei alocaţi pentru două proiecte ele celor de la CSŞ Şoimii – ambele pentru participarea la competiţii de atletism pentru juniori.

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav