Cum arata Sibiul din viitor E-mail
sibiu-in-viitor.png Noul PUG al municipiului Sibiu cuprinde planuri pentru realizarea de zone de agrement, cartiere rezidenţiale, parcuri, parcări supraetajate, un centru specializat în organizarea de evenimente culturale, economice, ştiinţifice şi politice, un campus universitar central în spaţiul ocupat acum de Spitalul Clinic. Spitalul de Urgenţă de pe Poplăcii este şi el inclus în Plan. Primarul Klaus Iohannis spune că a cerut realizarea noului PUG până în această primăvară, deşi cei care lucrează la el au solicitat un termen mai îndepărtat. Iohannis acuză problemele birocratice, care au întârziat mult proiectul.

Noi spaţii verzi şi de agrement, duble faţă de cele care sunt acum, cartiere rezidenţiale, parcări supraetajate, centru specializat în organizarea de evenimente culturale, economice, ştiinţifice şi politice, un campus universitar central în spaţiul ocupat acum de Spitalul Clinic, sunt doar o parte din proiectele îndrăzneţe cuprinse în Planul Urbanistic General al Municipiului Sibiu, plan care cel mai probabil va fi finalizat în această primăvară.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declara că, din cauza birocraţiei, realizarea PUG-ului a fost mult întârziată, şi deşi cei care lucrează la acest proiect au cerut un termen mai îndepărtat pentru realizarea lui, vrea ca proiectul să fie finalizat în această primăvară. Practic, PUG-ul este un plan în baza căruia se va dezvolta oraşul în viitor, trasează direcţiile importante, proiectele majore care se vor pune la un moment dat în practică, arată unde se vor dezvolta zone de locuit, unde se vor dezvolta zone industriale, unde vor fi zone verzi şi aduce o serie de soluţii pentru problemele majore ale oraşului.

"În afara faptului că întocmirea unui Plan Urbanistic General este o obligaţie legală pe care trebuie să o îndeplinească administraţiile locale, pentru Sibiu acest instrument este o necesitate în vederea dezvoltării sale unitare şi funcţionale. Sibiul are nevoie ca resursele sale să fie valorificate eficient, în sensul utilizării lor raţionale, pentru o dezvoltare durabilă. De aceea, acest instrument de lucru este necesar pentru canalizarea eficientă a eforturilor municipalităţii şi clarificării direcţiilor de dezvoltare. Noul Plan Urbanistic General va crea o imagine de ansamblu mai corectă în privinţa dezvoltării sectorului imobiliar, a industriei şi serviciilor şi îmbinarea lor armonioasă cu mediul ambient şi necesităţile populaţiei. În noua sa prezentare, PUG-ul va facilita încadrarea tuturor acestor activităţi prin plasarea lor acolo unde se potrivesc şi se îmbină cel mai bine", spune Klaus Iohannis.

Cenuşiu şi verde, la un loc

Unul dintre punctele PUG-ului prevede cartiere de locuit mărginite de zone verzi, pe modelul actualului Parc Sub Arini, care este văzut ca un coridor verde ce face legătura între centrul oraşului şi zona submontană. Teoretic, forma de extindere a Sibiului va semăna cu o mână orientată spre vest, iar degetele vor fi noile cartiere, între care vor fi lăsate coridoare naturale cu rol de agrement, sport, recreere, dar şi ecologic şi de protecţie, creând bariere vegetale între poluatori, aeroport, industrie etc, şi cartierele de locuinţe. Coridoarele verzi care vor brăzda oraşul sunt, pe lângă Sub Arini, un viitor Parc Cibin Vest (Câmpuşor), care va fi creat prin amenajarea luncii inferioare a Cibinului, de la intrarea acestuia în oraş până la Şoseaua Alba Iulia. Parcul urmează să deservească în primul rând cartierele riverane Turnişor şi Câmpuşor (un viitor cartier aflat şi el plan), prin asigurarea spaţiilor verzi, a dotărilor de recreere, agrement şi sport necesare. Urmează apoi Versantul terasei nordice a Cibinului, aflat la sud de aeroport, care va proteja cartierul Turnişor faţă de zona industrială şi faţă de aeroport, versant ce va fi împădurit în întregime.

Parcul sportiv Vest (Lunca Mare) va fi principala zonă de agrement din cadrul extinderii nord-vestice a oraşului şi va deservi atât viitoarele cartiere dezvoltate în lungul Căii Şurii Mici, cât şi unităţile Centrului Economic Vest. Parcul Cibin Est va fi amenajat în lunca Cibinului, între cartierul Guşteriţa şi ieşirea râului din oraş şi va crea un echilibru în distribuirea zonelor verzi în oraş, care acum sunt mai multe în zona de vest.

Împărţit în patru

Măsurile de restructurare şi de urbanizare din PUG împart Sibiul în patru axe de dezvoltare, fiecare dintre ele organizată în lungul unui curs de apă, bulevard sau cartier. Astfel apare Axa Centrală, care se desfăşoară în continuarea culoarului verde al parcului Sub Arini, include Centrul Nou - Piaţa Unirii, continuă în lungul Bulevardului Coposu şi are drept capăt zona Balanţa. Rolul acestei axe este cel cultural şi universitar, dar include şi sectorul serviciilor - afaceri, finanţe-bănci, comerţ, şi cel al administraţiei.

Urmează Axa Cibin, care se desfăşoară în lungul albiei râului şi cuprinde trei segmente, Cibin Vest, cu locuinţe, dotări, agrement, Cibin Centru, cu extinderea centrului oraşului, servicii, comerţ, instituţii, locuire, şi Cibin Est cu activităţi economice şi agrement. Axa Sud cuprinde cartierele Hipodrom I-IV şi Vasile Aaron, care concentrează cel mai mare număr de locuinţe colective din oraş, iar pentru aceasta, PUG propune măsuri pentru modernizarea reţelei de dotări publice (învăţământ, servicii), de utilităţi (infrastructură, străzi şi parcări) şi de spaţii publice şi verzi. Cea de-a patra axă, Zona Vest este principala zonă de extindere a oraşului, iar componentele sale sunt Centrul Economic Vest (extinderea şi dezvoltarea actualei Zone Industriale Vest) şi Zona Rezidenţială Vest, dezvoltată preponderent la nordul Căii Şurii Mici.

Centru de conferinţe şi campus

Unul dintre proiectele îndrăzneţe ale PUG-ului este realizarea unui centru specializat în organizarea de evenimente culturale, economice, ştiinţifice şi politice în zona formată din fosta piaţă de flori, Teatrul Radu Stanca şi Cazarma 90. "Realizarea acestui centru este cel mai important pas în consolidarea şi dezvoltarea profilului oraşului ca loc de întâlnire. Valorificarea simultană a atractivităţii Centrului Istoric, a cadrului natural şi cultural de excepţie, a prezenţei universităţilor şi a unei infrastructuri moderne pentru evenimente oferă şansa afirmării Sibiului ca principal oraş-gazdă din regiune", se arată în broşura de prezentare a planului.

Planurile municipalităţii includ şi transformarea actualului ansamblu de pe bulevardul Corneliu Coposu, după finalizarea spitalului de urgenţă pe Calea Poplăcii, într-un campus universitar central, soluţie prin care domeniul universitar va primi o locaţie reprezentativă şi vizibilă, iar atragerea vieţii academice în centrul oraşului va impulsiona activităţile culturale şi economice din zona istorică. Nu lipsesc nici planurile pentru un Centru de Târguri şi Expoziţii, prin care vor fi promovate şi impulsionate întreprinderile locale, iar Sibiul îşi va extinde rolul de oraş-gazdă pentru evenimente şi afaceri. Centrul va fi amplasat în Zona Vest şi va putea fi realizat atât printr-o investiţie publică, cât şi printr-una privată sau printr-un parteneriat.

Trenul interurban, pasaje de cale ferată pe Autogării, Kogălniceanu,Ţiglari, etc şi poduri, noi artere de ocolire, acces în oraş sau de legătură cu comunele învecinate, de ex.: DN1 (Cristian) - Turnişor - Câmpuşor - viitorul spital de urgenţă (Calea Poplăcii) - Calea Dumbrăvii - Şcoala de câini - Calea Cisnădiei - DN1 (Şelimbăr), sunt planurile pentru domeniul transporturilor.

Parcări supraetajate

Parcările colective multietajate vor face loc pentru noi spaţii verzi, locuri de joacă, alei pietonale şi pentru biciclişti. De asemenea, în cartierele de blocuri vor fi amenajate parcări colective, care vor concentra mai multe maşini şi vor face loc pentru suprafeţele de care este nevoie, tot pentru spaţii verzi şi locuri de joacă.

Fostele zone industriale vor fi transformate în zone comerciale, insituţionale şi rezidenţiale, cu spaţii urbane pietonale şi verzi, la Balanţa, Independenţa, Binder etc. Noile zone rezidenţiale ale oraşului vor avea prevăzute centre de cartier şi dotări de interes public, şcoli, pieţe, spaţii verzi etc. În plus, zona aflată între şoseaua Alba Iulia şi pârâul Ruscior va fi ocupată, în etape, de un Centru Economic, de un parc şi de o zonă rezidenţială. Zona Câmpuşor va deveni un nou cartier al oraşului, cu locuinţe, dotări şi activităţi economice.

De asemenea, sunt prevăzute extinderi de mai mici dimensiuni în zonele Turnişor, Guşteriţa, Zona Est, Viile Sibiului, Calea Poplăcii. În total este vorba despre 580 de hectare pentru locuinţe, 370 de hectare pentru activităţile economice, 90 de hectare pentru insituţii şi servicii şi aproximativ 110 hectare pentru funcţiuni mixte.

Zonele industriale vest şi est se vor extinde pe suprafeţe noi, iar alături de industrie,vor include şi servicii, comerţ, clădiri administrative, depozitare şi logistică.

Zona verde dublată

În acest moment, Sibiul are o suprafaţă de totală de 348 de hectare de parcuri şi zone verzi. Potrivit PUG-ului, această suprafaţă va spori cu peste 350 ha de spaţii verzi noi. Viitoarele parcuri vor fi amenajate în lungul cursurilor de apă, după modelul Parcului Sub Arini. Vor fi amenajate lunca şi malurile Cibinului şi vor fi realizate două parcuri (zona Câmpuşor şi Zona Guşteriţa) şi o bază de agrement (La Cascadă). Pe Valea Săpunului vor fi amenajate spaţii verzi pe ambele maluri, atât pentru cartierele de blocuri, cât şi pentru viitoarele cartiere din Şelimbăr. Zona Vest va include un parc sportiv cu rol de barieră verde între industrie şi locuinţe şi un parc liniar amenajat în lungul pârâului Ruscior.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav