Cumpara produse locale si vei salva pamantul E-mail
Cumpara produse locale Bine, e cam mult spus că îl vei salva. Dar măcar nu îi vei săpa mai adânc groapa. Un drum la supermarket este pentru majoritatea doar acţiunea de a umple frigiderul. Însă produsele cu care umplem acele sacoşe au efect asupra economiei şi climei. Fără să ne dăm seama, contribuim, mai mult sau mai puţin, la bunul mers al amândurora. Pentru a face consumatorii să fie conştienţi de impactul alegerilor din magazine, Asociaţia Transilvania Verde a lansat, marţi, campania Cumpărătorul Eco-conştient.

“Prin campania Cumpărătorul Eco-conştient vrem să evidenţiem faptul că, în fiecare zi, fiecare om poate să facă ceva împotriva schimbărilor climatice şi împotriva crizei economice. Dacă la cumpărăturile zilnice punem în coşurile noastre cartofi din Egipt, ciocolată din Elveţia, usturoi din China, pui din Brazilia, roşii din Grecia, mere din Argentina, nu ne putem aştepta să avem o economie locală stabilă sau vreme normală”, arată reprezentanţii asociaţiei. Prima acţiune a avut loc la un centru comercial din Cluj-Napoca, unde voluntarii au distribuit fluturaşe şi pungi ecologice la cumpărători. Acţiunile vor continua la diferite festivaluri şi în centrele comerciale din marile oraşe.

De ce să fii eco-conştient

Ne plângem vara de căldură şi secetă, iarna de frig şi de lipsa zăpezii. Transportul produselor importate din ţările îndepărtate cauzează o emisie semnificativă de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, care este responsabil pentru încălzirea globală şi schimbările climatice. Pe parcursul transportului din China în România, un kilogram de marfă produce 2,5 kg de emisie de dioxid de carbon.

Economia locală poate fi funcţională numai dacă se bazează pe producţie locală, nu pe import. Producţie locală înseamnă locuri de muncă şi venituri. Prin ignorarea producătorilor locali, devenim piaţe de desfacere pentru alte ţări şi pentru marile corporaţii internaţionale.

Cele 10 porunci

Elementele principale ale campaniei sunt cele 10 porunci ale cumpărătorului eco-conştient. “Soluţia este alegerea conştientă. Dacă alegem produsele locale, obţinute cu impact cât se poate de redus asupra mediului şi ambalate ecologic, deja am făcut ceva pentru mediu. Fii un cumpărător eco-conştient”, transmit iniţiatorii campaniei.

Acţiunea este susţinută de 19 parteneri media şi 23 ONG-uri din toată ţara, şi beneficiază de finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi Apemin Tuşnad SA.

Cele 10 porunci ale cumpărătorului eco-conştient

1. Fă o listă!

Cumpără numai produsele de care ai nevoie, nu te lăsa păcălit de campaniile publicitare! Publicitatea ne îndeamă mereu să cheltuim banii fără sens.

2. Mergi la piaţă sau la magazinul de la colţ!

Astfel susţii producătorii şi economia locală, iar acest lucru te ajută şi pe tine. Profitul înregistrat de marile corporaţii internaţionale iese din circuitul economic local.

3. Ia cu tine o plasă când mergi la cumpărături.

Nu lua pungi din plastic. Nu numai că le plăteşti, dar le şi arunci la gunoi şi poluezi mediul. Nu uita ca salubrizarea tot tu o plăteşti!

4. Mergi pe jos sau foloseşte transportul în comun!

Plimbarea îţi face bine şi este gratis. Iar dacă foloseşti transportul în comun, poluezi de 15 ori mai puţin decât folosind maşina.

5. Cumpără produse locale!

Caută produsele care provin din zona în care locuieşti. Astfel, contribui la susţinerea şi dezvoltarea economiei locale şi reduci poluarea mediului cauzată de transportul mărfii.

6. Alege produsele împachetate cât mai simplu!

Nu te lăsa păcălit de ambalajele trendy! Tu le plăteşti, cu toate că nu ai nevoie de ambalaj, ci doar de produs. Caută ambalajul returnabil, ambalajul reciclat sau ambalajul cel mai simplu şi modest.

7. Evită chimicalele!

Nu cumpăra produse alimentare care conţin ingrediente chimice pentru aromă. Nu uita că aceste chimicale pot dăuna grav sănătăţii tale!

8. Cumpără legumele şi fructele de sezon!

Legumele şi fructele produse în sere, coapte artificial, crescute cu ajutorul chimicalelor, dar şi cele transportate mii de kilometri înseamnă o povară în plus pentru mediu. Gândeşte-te atât la sănătatea ta, cât şi la sănătatea planetei!

9. Evită produsele de unică folosinţă, cât şi cele de prisos!

Produsele destinate unei singure utilizări înseamna risipă de energie şi o povară în plus. Chiar ai nevoie de periuţă de dinţi electrică sau de deschizător electro-automat de conserve? Să fim serioşi...

10. Citeşte etichetele!

Uită-te cine este producătorul, de unde provine, ce conţine produsul, în ce este ambalat şi unde va ajunge. Chiar dacă nu există un produs perfect, tu trebuie să îl alegi pe cel mai bun. Eşti ceea ce mănânci.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav