Dafora prospera din banii Romgaz E-mail
dafora prospera In plina criza economica, una dintre cele mai mari companii ale judetului Sibiu prospera. Societatea Dafora SA Medias a reusit sa inregistreze un profit mai mare decat cel inregistrat anul trecut. Secretul sau este accesul la banii publici gestionati de SNGN Romgaz SA, facilitat de insusi directorul general al societatii de stat. Marcel Piteiu, prieten si chiar asociat cu Gheorghe Calburean - principalul actionar al companiei Dafora, a deschis „robinetul" cu bani imediat ce a fost instalat la carma Romgaz.

„Intr-o perioada in care piata energiei si cea a constructiilor au inregistrat un declin sever, Dafora SA a raportat un profit de 1.065.561 de lei la nivelul semestrului I 2009", se arata intr-un comunicat al societatii, publicat in 14 august, pe site-ul oficial al companiei. Comparativ cu perioada similara a anului 2008, Dafora SA a inregistrat o crestere a ponderii profitului operational in cifra de afaceri de la 8,62%, la 9,35%, precizeaza comunicatul. „Experienta oamenilor, managementul dinamic si gestionarea resurselor alaturi de programul de reducere a costurilor, ne confera increderea in capacitatea companiei de a depasi aceasta perioada economica dificila si de a ramane stabila atat din punct de vedere financiar cat si operational", puncteaza reprezentantii companiei.

Piteiu a deschis „robinetul"

„Secretul succesului" este, insa, chiar obiectul principal de activitate al societatii, care ii permite sa incaseze bani publici: „Activitati de servicii anexe extractiei petrolului brut si gazelor naturale". Acesta n-ar fi, insa, suficient. Instalarea lui Marcel Piteiu in functia de director general al SNGN Romgaz SA a deschis, practic, „robinetul" cu bani publici, care alimenteaza consistent si constant conturile societatii Dafora SA Medias.

Contracte grase cu Romgaz-ul

In decursul anului 2008, SC Dafora SA a incasat peste 49 de milioane de euro, din contracte castigate in urma a 26 de licitatii publice. Trei dintre ele sunt cu SNGN Romgaz SA Medias, in valoare de 800.000 de euro. Dafora „a prins" un contract substantial si de la Primaria Medias, pentru lucrari de reparare a drumurilor, in valoare de peste 310.000 de euro. In acest an, societatea a castigat 14 licitatii publice, adjudecandu-si contracte in valoare de 12 milioane de euro. Spre deosebire de anul trecut, in 2009, Dafora a avut o mai mare „trecere" la Romgaz. In urma licitatiilor organizate de SNGN Romgaz SA pentru lucrari de foraj, i s-au atribuit 10 contracte, in valoare de aproape 8,3 milioane de euro. La acestea se adauga alte doua contracte pentru amenajare de sediu administrativ pentru Romgaz (la Tg. Mures si Medias), in valoare de peste 660.000 de euro. Practic, 75% din contractele atribuite in urma licitatiilor din acest an sunt incheiate cu Romgaz-ul condus de Marcel Piteiu.

Controlata de Calburean

Societatea Dafora SA Medias este controlata de Gheorghe Calburean, care detine 48,17% din actiuni. SC Dafora Group SA are 7,46% din actiuni, iar alte 44,37% din actiuni sunt detinute de asociati tip lista. Intre acestia se regaseste si Marcel Piteiu, actualul director general al SNGN Romgaz SA, conform declaratiei de interese a acestuia, depusa la Camera Deputatilor, in 10 iunie 2008. Gheorghe Calburean este si presedintele Consiliului de Administratie al SC Dafora SA, functie pentru care este remunerat cu 420.000 de lei pe an (aproape 15% din profitul net realizat de Dafora anul trecut), potrivit deciziei luate de actionari, in aprilie 2009. In conducerea companiei au mai fost numiti Livia Calburean, Mircea Calburean, Teodor Orzan si Alexandru Liviu Tatar.

Desprinsa din Romgaz

Gheorghe Calburean a facut parte din echipa de conducere a Romgaz SA Medias in perioada 1991-1995, cand Dafora facea parte din structura producatorului de gaze naturale. In 1995, cand Dafora a devenit societate pe actiuni, Calburean a preluat functia de director general si presedinte al consiliului de administratie. Cel mai potent om de afaceri din „capitala gazului" este actionar direct sau indirect in peste 20 de firme. Una dintre cele mai profitabile este Condmag SA Brasov, in cadrul careia Dafora SA detine 43,65% din capitalul social.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav