Datoriile scot sibienii din propriile case E-mail
Datoriile scot din casa Chiar şi pentru datorii de câteva mii de euro, locuinţele sibienilor încep să fie scoase la vânzare prin executare silită.

Băncile şi creditorii nu mai au răbdare cu oamenii, cărora criza reală nu le mai permite să îşi plătească ratele. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu mai multe persoane puse în situaţia de a părăsi casa în care au locuit mulţi ani. Resemnaţi, sibienii ridică din umeri. "După soare vine şi ploaie. Poate vine apoi iarăşi soarele".

Asta crede Marilena S. Apartamentul ei cu trei camere decomandate, cu vedere la Piaţa Gării va fi scos la vânzare prin licitaţie la finele acestei luni. Împreună cu soţul ei, au o afacere în dulgherit. Au luat un credit pentru extinderea afacerii, dar nu au mai putut plăti ratele. "Nu au trecut decât două luni în care nu ne-am plătit ratele. Au şi venit, gata, execută silită. Asta e, să vândă apartamentul".

Marilena S., femeie aflată la a doua tinereţe, nu face o tragedie din această situaţie. Spre norocul ei, apartamentul din Piaţa Gării din Sibiu nu este singura locuinţă a familiei. "Dar ar fi trebuit mai multă îngăduinţă din partea celor de la care am luat credit". Banii au fost luaţi cu împrumut de la Express Finance IFN din Timişoara. Apartamentul este scos la licitaţie pentru recuperarea unei datorii de 13.740 de euro, la care se adaugă alte 6.678 de lei cheltuieli de executare. Preţul de pornire al licitaţiei, aflată la prima strigare, este de aproape 72.000 de euro.

Locuinţele nu sunt scoase la executare silită numai la oraş. În Poiana Sibiului, Adam I. a împrumutat 15.000 de euro de la Banca Românească. "Mi-am făcut un magazin. Dar nu a mers. Am copii mulţi, am mai avut nişte probleme, am fost bolnav şi ştiţi cum e în vremurile astea. Nu am mai putut plăti", povesteşte omul din Poiana Sibiului. Nu îi e ruşine să spună că e cioban şi nici că e ţigan. Dar nu i-au mers afacerile. "Am apucat să plătesc cam 4-5.000 de euro. Aveam rată de 178 de euro pe lună, până în 2017. Au crescut apoi dobânzile. Vina e a mea că nu am citit contractul. Am vorbit şi cu primarul, când a venit prima oară banca la mine.

Nici el nu a ştiut să îmi zică, până nu şi-a sunat fratele, un jurist. Şi acela s-a uitat două zile peste contract şi mi-a arătat articolele. De unde să ştiu eu de articole?". Omului din Poiana Sibiului i-a fost scoasă casa la licitaţie de vreo cinci-şase ori până acum. Pe curte are două case, una cu o suprafaţă utilă de 120 de mp, iar cealaltă de 34 de mp. Iniţial, a fost evaluată la peste 20.000 de euro. Acum, Banca e dispusă să-i vândă casa cu 15.000 de euro. Problema este locaţia, spune încă proprietarul casei. "E o zonă apropiată de ţigănie, nu vrea toată lumea să stea aici". Adam I. speră să găsească, până la urmă, înţelegere. "S-a schimbat juristul la bancă, să vedem acum. Am un ginere plecat în străinătate, să îi trec lui casa pe nume şi să plătească el. Dar acum nu mai merge cu rate, trebuie plătit cu miile de euro". Următoarea licitaţie în care Banca îi va scoate la vânzare casa are loc săptămâna aceasta.

Locuinţele sunt executate silit şi pentru sume mult mai mici. Constantin H. din Sibiu l-a împrumutat acum trei ani pe Adrian P., tot din Sibiu, cu 6.000 de euro. "A trecut un an de când trebuia să îmi dea banii. Nu mi-i dădea. Eu i-am spus, să caute să se împrumute din altă parte, să ia de la părinţi, nu ştiu. Nu mi i-a dat. Am apelat la executor judecătoresc şi acum sunt doi ani de când trebuia să îmi dea banii". Cel împrumutat, Adrian P., locuieşte într-o cameră dintr-un bloc de garsoniere de pe Aleea Crăiţelor. Nu a vrut să stea la discuţii. "Am venit de la muncă, sunt obosit" a fost replica dinaintea închiderii uşii. Garsoniera i-a fost evaluată la 12.000 de euro. Nimeni nu a cumpărat-o la prima licitaţie. Pe 24 noiembrie urmează a doua, preţul de strigare fiind de această dată de 9.000 de euro. Din cei 3.000 de euro care ar putea să îi mai rămnă lui Adrian P, 3.626 de lei va trebui să plătească cheltuieli de executare.

Sibienilor nu li se execută numai casele. Nadiei A. îi va fi scoasă la vânzare luna aceasta maşina, un Renault, e adevărat, decapotabil, dar produs în 2001. Suma cerută în urmarea executării silite este de 8.000 de euro. "Nu merită atâta maşina aceea. Nu o să o cumpere nimeni. Soluţia? O să dau, până la urmă banii înapoi", admite Nadia A. Suma pe care o are de dat înapoi este tot 8.000 de euro. Plus 4.500 de lei cheltuieli de executare.

Unele din băncile mai mici din Sibiu susţin că nu au probleme cu clienţii. Încă. "Noi ne-am selectat atent clienţii, nu am mers pe o creditare masivă. La noi, la Sibiu, nu sunt probleme. Acestea au apărut mai ales în sudul ţării. Acolo se execută silit pe bandă rulantă", spune directorul unei bănci din Sibiu. În schimb, cele care anii trecuţi au acordat din greu credite spun că au primele dosare "în lucru". "Deocamdată nu am executat niciun imobil ipotecat. Dar avem unele dosare în lucru. Au început procedurile de executare silită la 90 de zile de la depăşirea scadenţei pentru plata unei rate", adaugă reprezentanta alte bănci locale.

Banca Românească a fost prima care a scos la executare locuinţe în judeţul Sibiu. După o casă de vacanţă la Cârţişoara, acum a mai deschis un dosar de executare silită pentru o casă evaluată la peste 710.000 de euro. Casa e situată în Sibiu, pe strada Câmpului, are demisol, parter, etaj şi mansardă, cu două garaje în curte, multe băi şi balcoane. Pentru licitaţia care are loc în prima parte a acestei săptămâni, preţul de pornire a fost stabilit la aproximativ 530.000 de euro. În fine, printre băncile care au mai deschis dosare de executare se numără şi CEC Bank. Creditorul acestei bănci nu a mai apucat nici să îşi finalizeze casa de 133 de mp, aflată pe strada Ulmului. O scoate acum banca la licitaţie pentru "nu mai puţin de 80.395 de euro".

În unele proceduri de executare silită sunt implicaţi şi executorii judecătoreşti. Cârjă Ispas are câteva astfel de proceduri în derulare. "Preţurile la imobile au scăzut cu 50%. Dacă anul trecut vindeam la executare silită un apartament cu două camere cu 75-80.000 de euro, anul acesta nu pot să vând un astfel de apartament cu mai mult de 45.000 de euro. Piaţa şi-a revenit la preţurile reale", spune executorul. El preferă să stabilească termene mai lungi pentru licitaţiile în vederea executării silite, de peste 30 de zile, în speranţa că datorinicii îşi vor plăti restanţele. "Bunurile mobile, cum sunt maşinile sau utilajele, nu se vând mai deloc. 90% din acestea nu se vând. Imobilele se mai vând, dar nu în proporţie mai amre de 50%". Cârjă Ispas spune că în unele cazuri, datornicii preferă să nu mai plătească ratele. "Anul trecut erau mai interesaţi să-şi plătească creanţele. Anul acesta, în unele cazuri, împrumuturile sunt mai mari decât valoarea apartamentelor pe care le-au ipotecat. Şi atunci zic creditorilor «ia apartamentul, dacă vrei»".

Sursa: Turnul Sfatului
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav