Decat proprietar mai bine chirias E-mail
chiriile din sibiu Fiecare român se visează proprietar. Doar că în ultima vreme, parcă statutul de chiriaş este mult mai liniştitor. Chiar dacă dobânzile au scăzut foarte mult şi a apărut şi un program menit să aducă bani la bugetul statului, dar şi să îi ajute pe cei care vor să devină pentru prima dată proprietari, statutul de chiriaş nu e deloc de neglijat.

Anul 2010 a dus la o nouă scădere a preţurilor la chirii, astfel încât oricât de mult ar scădea dobânda la casă, tot mai puţin plăteşti chiria. Unde mai pui că atunci când stai în chirie, toate cheltuielile de renovare – mobilare cad în sarcina proprietarului. La fel şi utilarea. Pentru că orice chiriaş care se respectă trebuie să aibă un anumit confort. Pentru care e dispus să plătească, mai ales că preţul pe care îl plăteşte acum este la aproape jumătate faţă de cel pe care îl plătea în 2008. Pentru aceeaşi locuinţă, cu acelaşi confort.

Cererea redusă şi oferta mare existentă pe piaţa imobiliară încă de la mijlocul semestrului II al anului trecut au făcut ca preţul chiriilor în municipiul Sibiu să scadă cu 25% la apartamentele de 3 - 5 camere. Scăderea chiriilor la garsoniere a fost de numai 15%, la fel ca şi la apartamentele cu două camere. Explicaţia cererii scăzute şi a ofertei foarte mari de locuinţe pentru închiriat este extrem de simplă. Oamenii nu mai vând, din cauză că preţul locuinţelor este şi el mic, iar pentru a obţine nişte bani pe locuinţa liberă, preferă să închirieze. De aici, oferta mare de locuinţe pentru închiriere. Pe de altă parte, “oferta mare de apartamente noi, finalizate, întabulate, cu finisaje de ultimă oră, se datorează faptului că proprietarii acestora nu le-au vândut din cauza blocajului imobiliar şi a aplicării TVA-ului retroactiv la persoanele fizice care în perioada 2006-2009 au construit şi vândut imobile cu scop comercial”, se arată în Raportul referitor la preţul chiriilor din Sibiu, întocmit de Uniunea Agenţilor Imobiliari, filiala Sibiu.

Preţuri şi preţuri

Astfel, în funcţie de zonă, de utilităţi şi de vechimea blocului, chiria pentru o garsonieră în municipiul Sibiu variază între 60 de euro (în cartierul Ţiglari) şi 220 de euro (în zonă centrală), în timp ce chiria pentru un apartament cu două camere variază între 130 de euro (zona Terezian) şi 270 de euro (Trei Stejari sau Hipodrom). Diferenţa dintre chiria pentru un apartament cu două camere şi un apartament cu 3 camere este foarte mică. Sibienii îşi închiriază apartamentele cu 3 camere la preţuri care variază între 120 de euro (în Ţiglari) şi 350 de euro (în cartierele Hipodrom, Trei Stejari şi Ştrand sau zona centrală). Cel mai ieftin apartament cu 4 camere poate fi închiriat la preţul de 160 euro (în Ţiglari) sau 160 de euro (în cartierul Reşiţa), dar în centru, la bloc nou, apartamentul cu 4 camere ne va costa pe luna 450 de euro sau 400 de euro în cartierele Hipodrom, Trei Stejari sau Ştrand. Cea mai scumpă chirie este la apartamentele cu 5 camere. Tot în Ţiglari îl găsim pe cel mai ieftin – 160 de euro, cam cât costă chiria pentru o garsonieră nouă din Turnişor. Preţul poate ajunge, însă, la 55 de euro – chiria pe lună în centru la 5 camere sau la 500 de euro pentru cartierele Hipodrom şi Trei Stejari, la bloc nou.

Chiria la casă, în picaj

Pentru segmentul închirieri case, lucrurile stau mult mai rău. Raportul UNAI Sibiu arată o scădere pe acest segment de 35% la chiria pentru casele cu 2 - 4 camere, iar la casele cu 5 - 7 camere scăderea este de 50% faţă de luna decembrie a anului 2009. Sunt multe cauze pentru care s-a ajuns în acest punct. „Sunt cereri puţine cauzate de lipsa investiţiilor majore în Sibiu, care aduceau investitori străini şi români, clienţi fideli ai acestui segment. De asemenea, au fost case vechi şi foarte vechi scoase la închiriat la preţuri nejustificate. În plus, numărul de case noi pe piaţă este redus. Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari în periaoda 2006-2009 s-au axat pe construcţii de blocuri, iar case noi în oraş s-au construit numai în scop strict personal”, se arată în Raport.

De ce nu s-a mai construit pe acest segment? Raportul UNAI arată că nu s-a mai construit pentru că în interiorul oraşului, preţul unui metru pătrat de teren creştea de la o zi la alta, manopera era scumpă şi la fel şi preţul la materialele de construcţii. Potrivit raportului UNAI Sibiu, constructorii se loveau şi de reglementările urbanistice impuse de Primăria Sibiu. “Din aceste motive, dezvoltatorii imobiliari s-au orientat spre localităţi precum Şelimbăr, Şura Mare, Şura Mică şi Cristian, unde terenul era mai ieftin şi cu deschiderea pe care au găsit-o la primăriilor locale au construit proiecte cu multe case tip duplex sau triplex.

La curte, cu chirie

Dacă vrem să închiriem o casă cu 2 camere, o vom găsi la un preţ mediu de 250 de euro în Sibiu, dacă este vorba de o casă veche. Cea nouă, costă în medie 350 de euro pe lună. Cam la acelaşi preţ găsim şi cu 3 camere. Chiria la o casă cu 4 camere costă 400 de euro dacă e vorba de o casă veche şi ajunge la un preţ mediu de 500 de euro dacă se închiriază o casă nouă. Preţul “explodează” prin comparaţie la casele cu 5 camere. O casă în centrul Sibiului, care are 5 camere se închiriază la 1.000 de euro. Dar scade la mai puţin de jumătate dacă e vorba de o casă veche în cartierele mărginaşe ale Sibiului. De asemenea, o casă nouă cu 6 sau 7 camere se închiriază în centrul Sibiului la un preţ de 1.400 de euro lunar sau 1.000 de euro în cartierul Hipodromm. Preţul scade şi la 450 de euro dacă e vorba de o casă veche în Lazaret, Guşteriţa sau Reşiţa.

Sursa: Tribuna
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav