Departe de elita mondiala E-mail
Departe de elita mondiala Invatamantul superior romanesc este departe de elita mondiala. Universitatile romanesti nu se regasesc in ierarhiile realizate la nivel mondial, indiferent de criterii. Nu se remarca nici in privinta popularizarii institutiilor sau a site-urilor web ale acestora, nici la numarul de studenti sau profesori premiati si nici la capitolul rezultatelor in cercetare.

The Academic Ranking of World Universities, cel mai cunoscut top mondial al universitatilor, este deschis de universitatile americane. Lista celor mai bune universitati din lume in 2008, are, pe primele trei pozitii, universitatile Harvard, Stanford si California Berkeley.

Doua universitati britanice se afla in top 10, Oxford -locul 4 si Cambridge - locul 10. In top 50, se regasesc si Universitatea din Tokyo, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris 11. The Academic Ranking of World Universities este elaborat anual, din 2003, de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China. Topul compara 1.200 de institutii de invatamant superior si tine cont de premiile primite de absolventi sau cadre didactice si numarul de articole citate in reviste si indexuri specializate. Este considerat unul dintre cele mai obiective topuri.

Descoperiri stiintifice

Un alt top considerat credibil este HEEACT, topul performantelor stiintifice ale universitatilor. Acesta este elaborat de Consiliul de Evaluare si Acreditare in Invatamantul Superior din Taiwan si se bazeaza pe importanta descoperirilor stiintifice din universitatile de cercetare. Primele trei locuri sunt ocupate, anul acesta, de universitatile americane Harvard, Johns Hopkins si Stanford. Romania lipseste din top, insa apar state europene din spatiul fost-comunist, cum ar fi Polonia, Slovenia sau Cehia.

Sondaj printre studenti

Un alt top este THES - QS World University Rankings, un top realizat de publicatia britanica Times, impreuna cu compania de consultanta educationala Quacquarelli Symonds. Acesta listeaza primele 500 de institutii de invatamant superior, printr-un sondaj printre 9.000 de studenti si academicieni. Topul este considerat subiectiv, mai ales ca multe dintre universitatile americane care ocupa locuri fruntase in alte topuri de acest fel sunt inlocuite cu institutii britanice. Astfel, pe locul doi in topul universitatilor lumii intra o institutie britanica, Cambridge, pe podium alaturi de Harvard si Yale. Nici de data aceasta, insa, romanii nu apar in top 500.

Topul rusilor

Global University Ranking este un top elaborat sub tutela societatilor academice din Rusia. Pentru a crea acest top, un grup de specialisti analizeaza universitatile incluse in patru topuri celebre, Academic Rankings of World Universities, HEEACT, Times-QS si Webometrics. Evaluarile se fac din mai multe puncte de vedere, cum ar fi performanta academica si de cercetare, resursele disponibile, activitatile sociale remarcabile ale absolventilor si activitatile internationale ale universitatilor. Primele cinci locuri in acest top sunt ocupate de MIT, Institutul Tehnologic din California, Universitatea din Tokyo, Columbia si Universitatea de stat Lomonosov din Moscova. De altfel, ultimile 200 de locuri din acest top care evalueaza circa 430 de institutii sunt monopolizate de universitati rusesti si din foste state sovietice, ca Ucraina, Azerbaijan si Kazakhstan.

Abia pe locul 601

O ultima varianta recunoscuta mondial de ierarhizare a universitatilor este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, un organism al statului spaniol. Webometrics selecteaza 6.000 de universitati din baza sa de date care cuprinde peste 17.000 de astfel de institutii. Topul este realizat in functie de volumul de continut web al unei universitati, impactul acestui continut masurat prin numarul de link-uri externe spre universitate.

Acest top este actualizat de doua ori pe an, in iulie si ianuarie. La ultima actualizare, pe primele locuri in top erau Massachusetts Institute of Technology, Harvard University si Stanford University. Universitatile americane predomina in top 50, exceptiile fiind doua universitati britanice, Cambridge, care ocupa locul 22, si Oxford - locul 42, doua universitati din Japonia, Tokyo - locul 24, si Kyoto - locul 49, doua universitati canadiene, Universitatea din Toronto - locul 28, si Universitatea British Columbia - locul 41, si Universitatea din Sao Paulo - locul 38, si Universitatea Nationala din Taiwan - locul 26. Cum aceasta ierarhie listeaza 6.000 de universitati, cateva institutii romanesti intra si ele in top.

Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ocupa locul 601, „Politehnica" din Bucuresti locul 928, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi" din Iasi locul 964, „Babes-Bolyai" din Cluj locul 1.034, Academia de Studii Economice din Bucuresti - locul 1.087, iar Universitatea Bucuresti, pozitia 1.155.

Sursa: Monitorul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav