Descentralizare cu cantec: Sanitas ameninta cu greva E-mail
Descentralizare cu cantec: Sanitas ameninta cu greva Primirea oficială a cabinetelor medicale, din unităţile şcolare, de către primăria municipiului Sibiu, nu este văzută de ochi buni de cadrele medicale. Primele reacţii au apărut vineri, 14 august şi vin din partea reprezentanţilor sindicatului Sanitas Sibiu. Nemulţumirile lor vizează modul de salarizare al personalului. Sindicaliştii sunt hotărâţi să declanşeze conflict de muncă dacă situaţia nu se rezolvă.

Membrii sindicatului Sanitas Sibiu sunt nemulţumiţi de modul în care a ales primăria municipiului să gestioneze problema cadrelor medicale aflate în unităţile şcolare.  Potrivit preşedintelui Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, încheierea noilor Contracte Individuale de Muncă cu primăria nu respectă unele articole prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, încheiat la nivel de ramură şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Noul contract de muncă, propus de primăria municipiului, reduce, potrivit aceleiaşi surse, perioada concediilor de odihnă la maxim 25 de zile şi micşorează salariile de încadrare cu peste 30 la sută. „E adevărat că, la trecerea din subordinea Spitalului Clinic de Pediatrie, la primărie, trebuie încheiate alte contracte individuale de muncă, dar ele trebuie să respecte prevederile legale şi articolele cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă. Administraţia locală nu recunoaşte o serie întreagă de drepturi consemnate în contractul colectiv de muncă”, spune Pirnoiu. „Nu înţelegem de ce primăria locală încearcă să diminueze drepturile salariale ale angajaţilor, atata timp cât oamenii aceştia au acoperirea printr-un contract colectiv de muncă, la nivel naţional, care are valabilitatea 2008-2010”, mai spune acesta.

Preşedintele Sanitas Sibiu acuză primăria şi, în acelaşi timp, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, de predare a cabinetelor medicale din şcoli fără consultarea sindicatelor şi discutarea, la timp, a clauzelor privind Contractele Individuale de Muncă.

Înştiinţare către primărie

Conducerea Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Sibiu este hotărâtă să facă lumină în acest caz. În cursul zilei de vineri a fost trimisă o înştiinţare reprezentanţilor primăriei prin care sindicatul cere primarului Klaus Iohannis stabilirea de urgenţă a unei întâlniri la care să participe şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Pediatrie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică din Sibiu. „Avem rugămintea ca, în cel mai scurt timp, să stabiliţi o întâlnire pentru a discuta modul de încadrare salarială a angajaţilor din dispensarele medicale şcolare şi modul cum se respectă şi se aplică Contractul Colectiv de Muncă, la nivel naţional, pe ramură sanitară”, se arată în înştiinţarea trimisă.

Obligaţi să semneze

Noile contracte individuale de muncă ale primăriei au fost semnate de aproape toate cadrele medicale, „pentru că am fost ameninţaţi că ne pierdem locurile de muncă”, spun aceştia. Cadrele sanitare acuză, la rândul lor primăria, că nu respectă prevederile prevăzute în protocolul semnat luna trecută, care nu prevedea scăderea salariilor şi a perioadei de concediu. „Singurii care nu au semnat sunt cei care sunt plecaţi în străinătate, care nu s-au putut întoarce. Unii dintre noi am fost sunaţi acasă şi chemaţi să venim să semnăm contractele individuale de muncă”, spun aceştia. „Nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă ar fi existat comunicare”, vociferau cadrele medicale prezente la întâlnirea de vineri cu preşedintele Sanitas Sibiu.

Potrivit lui Dan Pirnoiu, este vorba despre 70 de persoane care profesează în cabinetele medicale din unităţile şcolare, fiind incluşi atât cei care îşi desfăşoară activitatea în grădiniţe, cât şi cei care profesează în licee, universităţi sau şcoli generale.

Probleme şi la Centrul de Transfuzii

Situaţia nu este mai bună nici la Centrul de Transfuzii Sânge din Sibiu. Cei 21 de angajaţi ai centrului spun că, în ultimele luni, li s-au tăiat toate drepturile salariale pentru că nu sunt resurse financiare. „Nu mai pirmim spor de tură, sâmbetele şi duminicile nu sunt plătite, iar orele suplimentare nici atât. Libere nu se pot lua pentru că oricum suntem prea puţini. În luna iulie, de exemplu, dintr-un salariu de încadrare de 1068 de lei, pentru un asistent medical principal, am primit 800 de lei”, spune o asistentă a centrului, Ani Tomuţa. Potrivit acesteia din urmă, într-o adresă venită de la Ministerul Sănătăţii, aceştia erau înştinţaţi că banii necesari plătirii salariilor au fost trimişi către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională. Cu toate acestea, nu au ajuns la centrele judeţene. „Singura metodă este declanşarea conflictului de muncă. Vom face ca şi alţi colegi, din alte judeţe, care au ieşit în stradă pentru a se rezolva situaţia”, spune Pirnoiu.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav