Dezbaterea PUG neinteresanta E-mail
Dezbaterea PUG neinteresanta Deşi au venit câteva zeci de sibieni la dezbaterea noului Plan Urbanistic General al Sibiului, care a avut loc miercuri, la primărie, majoritatea a ascultat destul de apatică explicaţiile proiectanţilor, firma Planwerk din Cluj Napoca. Câteva întrebări la final şi cam atât. În afară de orele pierdute la prezentarea PUG-ului, cele două runde de discuţii nu au durat mai mult de o oră, împreună.

Ce au vrut specialiştii

Specialiştii şi reprezentanţii instituţiilor, interesaţi de noul PUG al Sibiului, au participat la dezbaterea publică de la ora 10. Printre aceştia au fost şi consilierii locali. Una din ideile exprimate la întâlnire a fost ca “zona de protecţia a centrului istoric să se suprapună peste zona de protecţie UNESCO, în ideea că s-ar putea, vreodată, să intrăm şi noi acolo”.

Răspunsul arhitectului şef al Sibiului a fost că această dezvoltare a zonei istorice trebuie să aibă susţinerea ministerului culturii. O altă întrebare a fost dacă zonele propuse spre dezvoltare au fost evaluate şi din punctul de vedere al schimbărilor climatice şi nu sunt predispuse, de exemplu, să fie inundate.

O altă sesizare a fost că, în anumite zone, clădirile, deşi au valoare arhitecturală mare, sunt înconjurate de construcţii colective, aprobate fără a se ţine cont de zonele verzi, de acceptul cetăţenilor, de parcări.

Ce au vrut cetăţenii

De la 12 a venit rândul sibienilor “de rând” să îşi spună părerea. Una din nemulţumirile exprimate a fost apariţia a două proiecte de investiţii foarte mari, dar fără rost, în condiţiile în care prognozele arată că populaţia Sibiului va scădea considerabil. Este vorba de construcţia unui mall în zona teatrului şi a aqualand-ului din Dumbrava Sibiului. Arhitectul şef al Sibiului a dat asigurări că nu este vorba de un mall asemănător celui din Şelimbăr, “o cutie pătrată”, ci de un centru cultural. Iar ambele proiecte au nevoie de multe avize înainte de a deveni viabile şi au nevoie, în primul rând, de aprobarea consiliului local.

Un proiectant prezent a întrebat dacă acest PUG prevede nişte reguli şi limite clare în ceea ce priveşte procentul de ocupare a unui teren, distanţa dintre clădiri, regimul de înălţime şi alte aspecte legate de construcţii, pentru ca aceste decizii “să nu fie lăsate la mâna funcţionarilor din primărie”. Acest reglementări există, au explicat arhitecţii, ele pot preveni ce va fi în viitor, dar nu poate rezolva situaţia existentă. Toate aceste reguli vor apare în noul regulament de urbanism şi vor fi supuse dezbaterii.

Un sibian din Guşteriţa s-a plâns ă noul PUG nu prevede nimic nou pentru cartierul său, “doar un cimitir şi un adăpost de câini” şi o zonă de extindere a intravilanului foarte mică.
Fostul arhitect şef al oraşului Virgil Ispas a observat că spaţiile verzi sunt puţine şi prost aşezate iar centura ocolitoare nu a fost gândită ţinând seama de traficul din oraş.

Un alt sibian a întrebat dacă PUG-ul prevede redeschiderea Ocnei şi Zidului, însă răspunsul a fost că situaţia este delicată, întrucât e o problemă juridică, de revendicare. Intenţia este însă de a redeschide toate traseele istorice din oraş. Un alt sibian a vrut să ştie excat care sunt cartierele noi ale oraşului, iar altul dacă sunt prevăzute treceri peste calea ferată dintre Ştrand şi Turnişor, unde au loc, deseori, accidente.

Bineînţeles că a fost şi un cetăţean care s-a plâns că vecinul i-a tăiat poarta. Dar asta este altă poveste.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav