Dr Sabau: Bolile cardiovasculare domina mortalitatea in Romania E-mail
Dr Sabau * Un an de chirurgie vasculară la Sibiu

Chirurgia vasculară se practică, nu de foarte mult timp, şi la Sibiu. Şi rezultatele sunt foarte bune. Specialiştii asigură intervenţii eficiente, cu o perioadă scurtă de refacere după efectuarea intervenţiei. De câştigat au, în mod sigur, pacienţii care, înainte, aveau de ales fie între amputare, fie între deplasarea către un alt centru universitar din ţară. Pentru a afla mai multe detalii despre ce înseamnă chirurgia vasculară, am stat de vorbă cu prof. univ. Dan Sabău, medic chirurg, şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Reporter: Ce este chirurgia vasculară?

Dr. Dan Sabău: Chirurgia vasculară este o iniţiativă relativ recentă în Sibiu, o iniţiativă obligatorie, de altfel, pentru că patologia cardiovasculară este, de fapt, patologia care domină mortalitatea în România. Nu cancerul, nu accidentele, ci patologia cardiovasculară. Componenţa cardiovasculară o rezolvăm, în momentul acesta, cu ajutorul unor specialişti în chirurgie vasculară, care sunt foarte tineri. În situaţia aceasta, există premisele unui bun departament de chirurgie vasculară în Sibiu.

Rep: Ce înseamnă chirurgia vasculară în Sibiu?

Dr. Dan Sabău: Chirurgia vasculară în Sibiu înseamnă nu numai tratamentul varicelor şi a tumorilor vasculare hiperficiale, ci înseamnă tot ceea ce presupune patologie extracardiacă, respectiv vasele mari, de la aortă, artere liliace şi femurale, precum şi sistemul cav şi sistemul vascular superior al membrelor superioare. Cu alte cuvinte, acoperim o zonă relativ importantă şi, ceea ce este foarte important, o acoperim cu prestaţii de foarte bună calitate. Până în acest moment, de un an de zile, de când s-a introdus, practic, acest nou tip de activitate, nu au existat complicaţii şi rezultatele au fost excelente.

Rep: Care sunt avantajele pentru pacient?

Dr. Dan Sabău: Avantajele pentru pacient sunt că este tratat pe loc, presupunând că este din Sibiu sau din împrejurimi, iar rezultatele sunt superioare rezultatelor din alte centre universitare. Cert este că, în ceea ce priveşte micile investigaţii de „rafinată specialitate” pe care le efectuam în Cluj, de regulă, nu le vom mai efectua în altă parte, le vom efectua aici. Înaintea introducerii acestui tip de intervenţie şi la spitalul judeţean din Sibiu, pacienţii nostri aveau două soluţii: fie amputaţie, fie erau trimişi la alte centre universitare din ţară. Asta înseamna cheltuială cu drumul pacientului până acolo, o anumită cheltuială cu procedura în sine, care în ultimul timp s-a şi scumpit. Dar acum, aceste afecţiuni pot fi tratate prin intermediul chirurgiei vasculare şi la spitalul din Sibiu.

Rep: Care este evoluţia pacientului post-operatoriu, după efectuarea unei astfel de intervenţii?

Dr. Dan Sabău: Evoluţia pacientului este fără complicaţii, aşa cum s-a întâmplat până acum, în Sibiu. Cazurile operate până acum au demonstrat că recuperarea este foarte rapidă. Absenţa complicaţiilor presupune vindecarea relativ rapidă. Perioada de recuperare ţine şi de pacient, de foarte multe ori, pentru că pacienţii de tipul acesta sunt persoane în vârstă care au patologie asociată semnificativă. Pot avea diabet, o serie de alte afecţiuni, eventual o amputaţie în antecendent, au afecţiuni renale sau afecţiuni cardiace. Aşa că, de fiecare dată, cuantificăm ca fiind o evoluţie fără complicaţii, în general, o evoluţie bună a plăgii şi rezultatul funcţional bun. Adică sângele are un flux prin zona respectivă. Acela fiind, însă, un pacient complex, necesită un tratament complex şi uneori tratamentul afecţiunilor care poate au determinat boala sau afecţiuni care au fost determinate de boala respectivă necesită un tratament suplimentar. E foarte greu de cuantificat durata de spitalizare a unui pacient vascular. Când este tânăr, bineînţeles că este foarte scurtă perioada de refacere, când este mai în vârstă, lucrurile nu mai stau la fel. În orice caz, avem o durată medie de spitalizate printre cele mai bune din ţară. Nu doar în chirurgia vasculară, ci asociat cu chirurgia generală, pentru că chirurgia vasculară e doar un compartiment în cadrul chirurgiei generale şi de foarte multe ori am colaborat în cadrul intervenţiilor chirurgicale.

Rep: Cât durează o astfel de intervenţie?

Dr. Dan Sabău: Durează mult, de regulă. Intervenţiile prin chirurgia vasculară merg de la dezobstrucţii la proteză. Dezobstrucţia durează puţin, o jumătate de oră, o oră. Montarea unei proteze durează cinci, chiar şase ore uneori. Există şi o variantă de montare pe care o avem în vedere, montarea de stent-uri, adică de proteze endovasculare, care ar simplifica şi ar reduce durata, dar asta presupune un laborator de imagistică aici, pe care deocamdată nu îl avem.

Rep: Ce afecţiuni pot fi tratate prin chirurgie vasculară?

Dr. Dan Sabău: Toate afecţiunile vasculare pot fi tratate prin chirurgie vasculară. Există, de regulă, obstrucţiile, care reprezintă astuparea arterelor, există dilataţii sau anevrisme, care înseamnă dilatarea arterelor, există probleme venoase cum ar fi varicele. Este vorba despre tratamentul arteriopaţilor, dat fiind că cea mai frecventă afecţiune pentru membrele pelvine, obstrucţia arterială, duce la amputaţie. Este una dintre dramele majore din viaţa unui om, amputaţia unui membru pelvin.

Rep: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Siibu colaborează, în acest domeniu, cu specialişti din Germania. Ultima vizită în acest sens a avut loc în luna martie a acestui an şi a venit din partea prof. univ. Ulrich Wolters, de la Universitatea din Koln. Cum decurge parteneriatul dintre aceste două instituţii?

Dr. Dan Sabău: Evoluează bine, pe principiile unei relaţii de colaborare în materie de schimb de rezidenţi, în materie de schimburi de experienţă. În acelaşi timp, o colaborare în plan teoretic, cursuri ţinute pentru studenţi şi pentru rezidenţi. Până acum, avem doi rezidenţi care au lucrat în Germania la profesorul Wolters şi anul acesta vom mai avea alţi doi care pleacă la profesorul Wolters pentru schimb de experienţă şi un stagiu de pregătire în chirurgia vasculară. Următoarea vizită pe care o va face profesorul Wolters în Sibiu va fi în acest an, în septembrie.

Sursa: Rondul de Sibiu
 
< Precedent   Urmator >
COPYRIGHT IMAGINI SIBIU360.RO:
Media Serv SRL va autorizeaza sa accesati si vizualizati materialele prezentate pe portalul www.sibiu360.ro doar in scopuri personale si pentru uz necomercial. (NU aveti permisiunea de a vinde sau a modifica materialul, a-l expune public, a-l distribui sau a-l folosi in orice alt mod, in scopuri publice sau comerciale.). Aici se exclud materialele care au primit acordul explicit al Media Serv SRL, pentru utilizare in scop comercial.

Continutul acestui portal (textele, design-ul, fotografiile precum si toate celelalte materiale sunt protejate de legea dreptului de autor (copyright), cu privire la drepturile de proprietate intelectuala. Vizitarea acestui portal presupune luarea la cunostinta a continutului acestui document, respectarea acestuia si asumarea raspunderii in cazul incalcarii conditiilor de utilizare. In acest sens va recomandam sa cititi:

LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996, Legea nr. 365 din 7 iunie 2002, Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Va rugam sa cititi cu atentie termenii de utilizare ai site-ului.
pensiuneamarcu.png
Pensiunea Marcu
Pensiunea Marcu este situata in Rasinari, pe soseaua ce duce dinspre Sibiu spre statiunea montana Paltinis.  Detalii...
reflexovital.png Delikatesse Chocolate
Un magazin cochet situat in centrul orasului ofera pasionatilor de produse din ciocolata, multiple surprize aromate ... Detalii...
Sibiu360 prezinta un concept modern si elegant de promovare online, cu ajutorul tehnologiei de panoramare virtuala si fotografie panoramica. Oferim clientilor posibilitatea de a se promova eficient in sistemul nostru si de a beneficia de o gama variata de servicii interactive.

 

Pro-Riders
Inedit magazin pentru pasionatii de Choppere si Classic American Cars, pentru piata sibiana si nationala. Detalii...
pro-riders.png
Hotel Levoslav House
Levoslav House este un hotel de 4 **** situat in centrul istoric al Sibiului si ofera servicii complete prin eleganta si stil. Detalii...
Hotel Levoslav